Işid'in Musul Müzesi'ne Saldırısı - Son Dakika
Güncel

Işid'in Musul Müzesi'ne Saldırısı

Mısır Başmüftülüğü (Daru'l-İfta), terör örgütü IŞİD'in Musul Müzesi'ne saldırısını kınadı.

27.02.2015 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır Başmüftülüğü (Daru'l-İfta), terör örgütü IŞİD'in Musul Müzesi'ne saldırısını kınadı.

Başmüftülük, terör örgütü IŞİD'in Musul Müzesi'ndeki tarihi eserleri ve Asurlulara ait tarihi heykelleri, yerle bir ettiğini gösteren video görüntülerini yayınlamasıyla ilgili yazılı açıklama yayımladı.

Söz konusu eylemin kınandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"IŞİD'in tarihi eserleri parçalarken esas aldığı sapkın fikirlerin hiçbir şer'i dayanağı yok. Müslümanların fethettikleri her ülkede bu tür eserler mevcuttu ancak Ashab-ı Kiram onların parçalanmasını emretmedi. Allah onlardan razı olsun, onlar Peygamberimiz Hazreti Muhammed'e bizden daha yakın kişilerdi. Mısır'ın fethi sırasında ülkeye geldiklerinde piramitler, Sfenks ve diğerleri mevcuttu. Büyük tarihi değere sahip bu eserlere kimse el sürmedi, yıkılması yönünde de fetva verilmedi."

Açıklamada, toplumların yaşayışlarına dair izler taşıyan eserlerin içinde bulunduğu ülkeye değer kattığı vurgulanarak, "Geçmişi ve geçmişteki değerleri yansıtan söz konusu eserler, aynı zamanda eski kavimlerden bir ibret olarak da günümüze kadar ulaşmıştır. Bu eserlerin İslam'da yeri olmadığı gerekçesiyle yıkılması çağrısında bulunanlar aşırı görüşte ve İslam dini konusunda cahil olanlardır" denildi.

Kültürel miraslara yönelik saldırıların durdurulması için gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulunulan açıklamada ilgili kurumların, kültürel mirasları, İslami ve uluslararası antlaşmalarda belirlenmiş esaslar uyarınca koruması gerektiği kaydedildi.

Sosyal medyada dün yer alan videoda IŞİD'in Irak'ın kuzeyinde yer alan Musul Müzesi'ndeki heykel ve kıymetli sanat eserlerini balyozla kırdığı görülüyordu.

Geçen hafta sonu Musul Kütüphanesi'ne saldıran terör örgütü, 8 binden fazla tarihi kitabın yer aldığı kütüphaneyi ateşe vermişti. Kütüphanede Osmanlı, Abbasi, Eyyübi dönemine ve çeşitli medeniyetlere ait değerli el yazması eserler bulunuyordu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Işid'in Musul Müzesi'ne Saldırısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement