IŞİD, Kürtlere Bela Oldu! - Son Dakika
Güncel

IŞİD, Kürtlere Bela Oldu!

IŞİD, Kürtlere Bela Oldu!

IŞİD, bu kez Suriye'de Kobani'ye yönelik saldırılarını arttırdı. IŞİD ilerledikçe Kobani'den de Türkiye'ye kaçış başladı.

19.09.2014 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ta Ezidi Kürtlerin yaşadığı Şengal kenti ile Federe Kürdistan Bölgesi'ne saldıran Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), PKK ve Peşmerge'nin karşı koyması ile ABD'nin hava saldırısından sonra ilerleyişi şimdilik durduruldu. Burada Kürtlere karşı üstünlük elde edemeyen IŞİD, tekrar Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Rojava bölgesindeki Kobani'yi hedef olarak seçti. 15 eylülden bu yana tank ve top gibi ağır silahlarla saldırı altında bulunan Kobani'nin köylerini savunan YPG, bazı Kürt köylerinden çekilmek zorunda kalsa da IŞİD'in Kobani'ye gelmesine izin vermiyor. PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Kobani için Öcalan'ın daha önce yaptığı seferberlik çağrısını yineledi. Akçakale'nin sınırdaki köylerinde savaştan etkilenen kadın ve çocuklar Şanlıurfa'ya gönderildi. Kobani'den kaçan çoğu kadın ve çocuk 3 bin kişi Türkiye sınırına geldi, ancak geçişlerine izin verilmedi. HDP ve DBP, bugün çatışmanın en fazla hissedildiği Suruç'un Ovan köyünde çadır nöbeti başlatıyor. Kobani'den cenazeler de gelmeye devam ediyor.

IŞİD, KOBANİ'DE 16 KÜRT KÖYÜNÜ ELE GEÇİRDİ

Irak ve Federe Kürdistan Bölgesi'nde Kürtleri hedef alan IŞİD'in ilerleyişi şimdilik durduruldu. Bu kez militanlarını ve ağır silahlarını Kobani'ye yönelten örgüt, Türkiye sınırındaki bölgelerde 16 köyü ele geçirdi. Suruç'a sınır komşusu olan bölgeye yönelik saldırılarını yoğunlaştıran IŞİD'in tank gibi ağır silahları da kullandığı ifade edildi. Bölgedeki Kürt kaynakları, çatışmalar sonrasında 16 Kürt köyünün IŞİD'in kontrolüne girdiğini aktardı. Bölgede yoğun olarak devam eden çatışmalar Türkiye sınırından da izlenebiliyor. Yoğun silah sesleri Suruç ilçesinden duyuluyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de çatışmaları doğrulayarak IŞİD'in çok fazla sayıda militanla bölgeye geldiğini bildirdi. IŞİD'in bu şekilde ilerlemesi halinde Kobani'den Türkiye'ye doğru yoğun bir göç dalgasının yaşanmasından endişe ediliyor.

PKK, Kürtlere yaptığı çağrıda YPG'ye katılım sağlanmasını istedi. PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan ise, Kobani için Öcalan'ın daha önce yaptığı seferberlik çağrısının bugün de geçerli olduğunu belirterek, "nitelikli ve profesyonel katılım" çağrısında bulundu. Karayılan, "YPG'ye katılın, profesyonel asker olun" dedi.

GENELKURMAY: AKÇAKALE'YE UÇAKSAVAR MERMİSİ DÜŞTÜ

Karşı tarafta devam eden çatışma sebebiyle Akçakale ve Suruç'un köyleri de etkilenmeye devam ediyor. Genelkurmay Başkanlığı, Şanlıurfa 3. Hudut Alay Komutanlığı Gültepe Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk bölgesinde, Akçakale Yağmuralan köyünde boş araziye birer adet uçak savar mermisi ile havan mermisi düştüğünü bildirdi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Suriye tarafında meydana gelen çatışmalar esnasında dün (17 Eylül) saat 11.10 sularında, sınırın 650 metre Türkiye tarafına, Akçakale Yağmuralan köyü bölgesinin bir kilometre kadar kuzeybatısına boş araziye bir adet 23 milimetrelik uçaksavar mermisi, saat 13.35 sularında, sınırın 1.5 kilometre Türkiye tarafına, yine Yağmuralan köyünde boş bir araziye bir adet 81 milimetrelik havan mermisi düştüğü kaydedildi. Angajman kuralları gereği, belirlenen hedeflere misliyle mukabelede bulunulduğu, Türkiye tarafına seken mermiler neticesinde herhangi bir can ve mal kaybı olmadığını ifade edildi.

SINIRDAKİ KÖYLÜLER URFA'YA KAÇIYOR

IŞİD'ın saldırılarından Akçakale'deki bazı sınır mahalleleri de etkilendi. Köylerdeki kadın ve çocuklar Şanlıurfa'daki akrabalarının yanına gönderildi.

IŞİD, son olarak PYD'nin kontrolündeki Tel Abyad'ın İdani köyüne saldırdı. Bölgede şiddetlenen çatışma sesleri, Akçakale ilçesinin bazı sınır mahallelerinden de duyuluyor. Yağmuralan Mahallesi'nde yaşayan Mehmet Öz, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki çatışmalardan dolayı kadın ve çocukları Şanlıurfa'daki akrabalarının yanına gönderdiklerini söyledi. Atılan mermilerin zaman zaman sınırı aştığını aktaran Öz, bölgedeki gelişmelerden kaygılandıklarını belirtti. Güvenlik güçleri buradaki önlemleri arttırdı.

IŞİD dün sabah da, şiddetli çatışmaların ardından yine PYD'nin kontrolündeki Tel Abyad'a bağlı Tellelhan köyünü ele geçirmişti.

SINIRDAKİ TREN SEFERLERİ DURDURULDU

Sınırda artan çatışma nedeniyle Akçakale- Karkamış tren seferleri de durduruldu. Demiryolları personeli ise karayolu ile memleketlerine gönderildi.

Güvenlik güçleri dün demiryollarındaki ulaşımın sonlandırılması için Şanlıurfa Valiliğine yazı gönderdi. Valiliğe gönderilen yazıda "Güvenlik nedeniyle yer yer PYD ile İŞİD arasında çatışmaların yaşandığı Akçakale-Karkamış arası tren seferlerin durdurulması istendi. Devlet Demiryolları Şubelerine yazının ulaşması üzerine Mardin tarafından gelen yük treni Akçakale istasyonunda durduruldu. Demiryolları personeli ise karayolu ile memleketlerine sevk edilecek. Tren seferlerinin ne zaman başlayacağı ise bilinmiyor.

IŞİD SALDIRISINDAN KAÇANLAR TÜRKİYE SINIRINA YIĞILDI

IŞİD militanları ile PYD'nin silahlı kanadı YPG güçleri arasında çıkan şiddetli çatışmalardan kaçan yaklaşık 3 bin kişi, Türkiye sınırına yığılmaya başladı.

Kadın ve çocukların daha fazla olduğu savaş mağdurları karşılarında sınır hattında zırhlı araçlarla bekleyen askerleri buldu. IŞİD'in saldırıları sonucu korkuya kapılan Suriyeli ve Rojavalılar, sınır hattına geliyor. Çatışmaların yoğunlaştığı köylerden traktör veya yaya olarak kaçan sığınmacıların ilk durağı, Suruç'un Dikmetaş Köyü yakınlarında bulunan sınır hattı. Dün sabah erken saatlerden itibaren sınır hattına gelen yaklaşık 3 bin Suriyeli için 3'üncü Hudut Karakolu Komutanlığına bağlı askerler, zırhlı araçlarla güvenlik önlemi alarak, geçişlere izin vermedi. Sığınmacıların sınır kapılarından da geçişine izin verilmiyor.

MÜSLİM, DESTEK İSTEDİ

Bölgeyi kontrol altında tutan PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim, IŞİD'in saldırılarını Twitter 'dan duyururken saldırıda ağır silahlar kullanıldığını ve Şengal bölgesinde yaşanana benzer bir katliam yaratmaya çalıştığını söyledi. Müslim, uluslararası bir destek görmediklerini belirterek yardım istedi.

CENAZELER GELMEYE BAŞLADI

IŞİD'in saldırıları sonucu hayatını kaybeden YPG'lilerin cenazeleri de gelmeye devam ediyor. Yaralı olarak gelen YPG'lilerden burada hayatını kaybeden Kobanili olanlar ise, sınırda karşı tarafa teslim edildi.

Kobani'de IŞİD ile savaşırken yaşamını yitiren YPG'li Ömer Deniz ve Uğur Yürekli'nin cenazeleri Kobani Sınır Kapısı'ndan (Mürşitpınar) binlerce insan tarafından bayrak ve sloganlarla teslim alındı. Şanlıurfa'ya yaralı olarak getirilen daha sonra hayatını kaybeden Kobanili YPG'li Abdullah Hesen'in cenazesi ise, aynı kapıdan Kobani halkına teslim edildi. Cenazelerden dolayı işyerlerini kapatan Suruçlular, DBP ilçe binasının önüne geldi. Daha sonra uzun araç konvoyu ile Kobani Sınır Kapısı'na hareket eden Suruçlular; ellerinde YPG, PKK, KCK bayrak ve flamalarıyla sık sık YPG, PKK ve Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Sınır kapısının karşı tarafında da biriken binlerce Kobanililer de bayrak sallayıp slogan attı. Kobanililer tarafından omuzlarda sınıra getirilen Deniz ve Yürekli'nin cenazelerini Suruçlular teslim alırken, YPG'li Abdullah Hesen'in cenazesi de Kobanililere teslim edildi. Yürekli ve Deniz'in cenazeleri, Şanlıurfa Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Otopsi işleminin ardından Yürekli'nin cenazesi Suruç'a bağlı Midêba Biçuk köyünde, Deniz'in cenazesi ise Diyarbakır Lice'de toprağa verilecek.

AYHAN'DAN NÖBET ÇAĞRISI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde, IŞİD'in Kobani'ye saldırılarını protesto etmek amacıyla Suruç'un sınırdaki Ovan Köyü'nde çadır kurulacak. Kobani Kantonu'na IŞİD'in tank ve toplar ile doğu, batı ve güneyden düzenlediği saldırılara karşı Urfa'daki Kürtler çadır nöbetine başlıyor. Şanlıurfa Valisi İzettin Küçük ile görüşen HDP Milletvekili İbrahim Ayhan, "Halkımızın talebi doğrultusunda çadır nöbetine başlıyoruz. Kobani halkının kahramanca direnişine kuzeyli Kürtler de destek olmak istiyor. Bu kapsamda Kobani'nin doğusunda yoğunlaşan çeteci saldırılarına karşı, saldırıların yapıldığı köylerin karşısında yer alan Ovan (Dikmetaş) Köyü'nde çadır kuracağız. Tüm kuzeyli Kürtleri destek vermeye ve Kobani'yi korumaya çağırıyoruz. Herkese Kobani'ye yapılan saldırıyı kendimize yapılmış olarak kabul ettiğimizi gösterme zamanıdır. Herkes Suruç'a akmalı ve nöbet tutmalıdır" diye konuştu.

ŞANSAL: SURUÇ'UN KOBANİ OLDUĞUNU GÖSTERELİM

Ovan köyünde kurulacak nöbet çadırına, bugün saat 12.00'de yürüyüş düzenlenerek katılım sağlanacak. Yürüyüş hakkında bilgi veren Suruç Belediye Eş Başkanı Orhan Şansal, "Saat 12.00'de ilçe binasından Ovan köyüne yürüyeceğiz. Bu yürüyüş yakın bölgeye kadar araçlar ile gerçekleşecek. Daha sonra araçlarımızdan inip çadır bölgesine yürüyeceğiz. Daha önceden de Suruç'un Kobani olduğunu söylemiştik. Şimdi de bunu bütün dost ve düşmana göstermene zamanıdır. Tüm halkımız yarın yürüyüşümüze katılmalı ve Kobani nöbeti tutmak üzere Suruç'a akmalıdır" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel IŞİD, Kürtlere Bela Oldu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement