Işık, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika
Politika

Işık, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Hükümetimiz, askeri liselerin kapatılması kararını verdi ve KHK ile yürürlüğe girdi.

18.08.2016 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Hükümetimiz, askeri liselerin kapatılması kararını verdi ve KHK ile yürürlüğe girdi. Bu binaların nasıl değerlendirileceği konusunda henüz hükümet düzeyinde alınmış bir kararımız yok. Kuleli'den mezun olan pek çok insanımız, subayımız var, bunların hatıralarının bizim açımızdan önemli olduğunu bilmenizi isteriz. Buranın yine eğitim için kullanılması noktasında Bakanlığımızın hükümetimize bir önerisi olacak ama nasıl kullanılır konusunu tabii ki hükümet düzeyindeki çalışmalardan sonra netleştiririz." dedi.

Işık, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

" Milli Savunma Bakanlığı, Akıncı Hava Üssü ve Etimesgut'taki askeri birliklerin taşınması ne zaman tamamlanacak? Aralarında Kuleli Askeri Lisesi'nin de bulunduğu kapatılan askeri tesislerin geleceklerine yönelik nasıl karar alınacak?" sorusuna Işık, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın bu konuda talimatları oldu. Biz de bu konuyu Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlarımızla birebir çalıştık ve değerlendirdik. Bunun sonucunda 15 Eylül'e kadar zırhlı araçların İstanbul ve Ankara'dan, daha önce belirlenmiş yerlere taşınmasıyla ilgili süreci tamamlayacağız." yanıtını verdi.

Bunun, birliklerin tamamen oraya yerleşmesi anlamına gelmeyebileceğini, altyapıda bazı ihtiyaçların olduğunu belirten Işık, şöyle devam etti:

"TOKİ ile de görüştük, bu giden zırhlı araçlar ve oradaki personelin kalabileceği, özellikle prefabrik yapıların hızlı bir şekilde inşası için TOKİ çalışmaya başladı. Bunu Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarımızla koordineli bir şekilde yürütüyoruz. İnşallah bu hafta pazartesi günü ilk sevkiyat gerçekleşecek. Onunla ilgili Kara Kuvvetlerimizin bize verdiği bilgi, önümüzdeki pazartesi günü ilk sevkiyatı Ankara'dan Çankırı'ya yapacağız. Çünkü orada zaten daha önceden hazırlanmış bir yerimiz, kışlamız var. Bu sevkiyat gerçekleşecek ve 15 Eylül'e kadar buradaki zırhlı araçlar taşınmış olacak, planlamamız ona yönelik. Ondan sonra da birliklerin taşınmasını hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz."

Gaziantep'e, Çankırı'ya, Şereflikoçhisar'a, Çorlu'ya, Isparta'ya, Burdur'a gidecek birliklerin olduğuna dikkati çeken Işık, "Bunlar, daha önceden de zaten planlanmış çalışmalardı, bu pazartesi günü inşallah ilk sevkiyatlara başlamış olacağız ve 15 Eylül'e kadar da bu zıhlı araçların, helikopterlerin belli bir kısmının en azından, Ankara'da ihtiyaç duyulanların dışındaki kısmının sevkiyatını gerçekleştirmiş olacağız." ifadesini kullandı.

Işık, Akıncılar'da kaçışları engellemek için vurulan pistin de onarımının yapıldığını vurgulayarak, bu onarım bittiğinde savaş uçaklarının Merzifon'a, Malatya'ya, Eskişehir'e gideceğini, Akıncı Üssü'nün peyder pey kullanım dışına çıkarılacağını bildirdi. Bununla ilgili Hava Kuvvetlerinin kendi çalışmasını yürüttüğünü belirten Işık, Akıncı'da bir demokrasi parkının kurulmasını önemsediklerini, bunu gerçekleştireceklerini dile getirdi.

"Aynı kampüs içinde olacak"

Milli Savunma Bakanlığını, Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinden çıkaracaklarını vurgulayan Bakan Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir çalışma yapıyoruz şu anda, henüz olgunlaşmadı ama paylaşayım. Üzerinde durduğumuz çalışma, Milli Savunma Bakanlığının, Etimesgut'taki Zırhlı Birliklere taşınması. Daha sonra ihtiyaç durumuna göre Genelkurmay Başkanlığının ve kuvvet komutanlıklarının da Etimesgut'a taşınması ve orada bir karargahın oluşturulması. Burada da arzumuz, ay yıldız şeklindeki mimariyle Türkiye'nin Silahlı Kuvvetlerinin ve Silahlı Kuvvetlerine hizmet eden Milli Savunma Bakanlığının tek çatı altında toplanması. Bununla ilgili şu anda teknik çalışma yürütüyoruz ama Milli Savunma Bakanlığı kısa vadede taşınacak. Genelkurmay Başkanlığımız, Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri Komutanlığımızda da ihtiyaca göre orta veya uzun vadede, hükümetimizin vereceği karara göre bu taşınma işlemi olabilecek ama şu andaki temel planlamamız ileride Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarının aynı kampüs içerisinde, merkezde buluşması."

Işık, Kuleli Askeri Lisesi ile ilgili, "Hükümetimiz, askeri liselerin kapatılması kararını verdi ve KHK ile yürürlüğe girdi. Bu binaların nasıl değerlendirileceği konusunda henüz hükümet düzeyinde alınmış bir kararımız yok. Kuleli'den mezun olan pek çok insanımız, subayımız var, bunların hatıralarının bizim açımızdan önemli olduğunu bilmenizi isteriz. Buranın yine eğitim için kullanılması noktasında Bakanlığımızın hükümetimize bir önerisi olacak ama nasıl kullanılır konusunu tabii ki hükümet düzeyindeki çalışmalardan sonra netleştiririz." dedi.

"Doğru bir iddia değil"

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından "Suriye sınırının bir hafta açık kaldığı, buradaki askeri birliklerin önüne kurulan barikatlarla askerlerin çıkışlarına engel olunduğuna" yönelik iddialar hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan Bakan Işık, "Böyle bir iddia doğru bir iddia değil." karşılığını verdi.

Söz konusu iddiaya ilişkin gerekli araştırmaları hemen yaptıklarını belirten Işık, şu ifadeleri kullandı:

"Sınırda görev yapan hiçbir güvenlik gücünün önüne araç çekilmedi. Zaten sınırda görev yapıyor. Sınırdaki adamın gelip sınırdan darbe yapma şansı yok. Bu noktada bir tek olay var, o sanki bir zaaf oluşturulmuş gibi sunuluyor. O da şu, 15 Temmuz günü saat 18.00 civarında sancak teslim töreni yapılıyor. Bu sancak teslim töreni için 4 bin kişilik mevcut olan birliklerden 100-150 asker seçiliyor, onlar o törene geliyorlar. Tören bitmeden darbe girişi oluştuğu için bu askerler, 100-150 asker birliklerine dönemiyor. Şimdi bu, sanki bütün birliklerin önüne araç çekilmiş de sınırda zaaf olmuş da ondan dolayı da bir sürü terörist ülkeye girmiş gibi bir spekülasyona dönüştürülüyor."

Bunun, darbe girişimine orada kahramanca karşı koyan bazı askerlerin aleyhinde yürütülen bir propoganda olarak dikkatlerini çektiğini vurgulayan Bakan Fikri Işık, "Bu bir FETÖ propogandası olabilir, halkımızın bu noktada dikkatli olması lazım. Çünkü sınır birliklerimizden önemli bir kısmının, bazılarının komutanları bu haince darbe girişimine karşı durdular. Şimdi onların yıpratılmasına yönelik bir kampanya olabilme ihtimalini de medyamızın dikkate almasını arzu ederim" diye konuştu.

Savunma sanayi vizyonu

Milli Savunma Bakanlığının teşkilat yapısındaki değişikliklerin ardından Bakanlığın savunma sanayine yönelik vizyonuna ilişkin soru üzerine de Işık, savunma sanayinin Türkiye'nin, Türk ordusunun caydırıcı gücünün oluşması açısından kritik öneme sahip olduğunu bildirdi.

Savunma sanayini "olmazsa olmaz" bir unsur olarak nitelendiren Işık, "Savunma sanayinin gelecek vizyonu aslında Türkiye'nin gelecekte bölgede oynayacağı rolle de çok yakın alakalı" ifadesini kullandı.

"Türkiye hiçbir gözün yan gözle bakamayacağı kadar güçlü bir orduya sahip olma noktasında her gün adım atmak durumunda" diyen Işık, şunları kaydetti:

"Her ülke için ordu olmazsa olmazdır ama TSK bu ülke için çok hayati. TSK'nın insan kaynağının geliştirilmesi noktasındaki çalışmalar bir taraftan yoğun şekilde hem kuvvetlerimiz hem Genelkurmayımız hem de bize düşen kısmıyla biz yaparken aynı zamanda Türk ordusunun caydırıcı gücünü geliştirmek için de savunma sanayini sürekli destekliyoruz, büyütüyoruz, geliştiriyoruz.

TSK'nın ihtiyaç duyduğu kritik teknolojilerin Türkiye'ye kazandırılması için de çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu noktada dünyadaki savunma konseptinin seyri, Türkiye'nin savunma ihtiyaçları gibi çok önemli kavramlar dikkate alınarak oluşturulacak savunma konseptine göre de savunma sanayinin hangi alanlara çok daha fazla odaklanması gerektiği temel bilimsel bir zemine oturtuluyor. Burada elbette Türkiye'nin hava savunması, hava savunmasını destekleyen unsurlar, deniz gücünün çok daha etkin bir hale getirilmesi, karada Türkiye'nin sınırlarından gelecek tehditlere yönelik TSK'nın bir taraftan modernizasyonu bir taraftan çok yeni teknolojilerle donatılması bizim açımızdan son derece önemli. Bir de yeni gelişen kritik teknolojilerin savunma sanayide kullanılması bizim için önemli. Savunma sanayini geliştirmenin yolu Türk özel sektörünün önünü açmaktır. Savunma sanayine ne kadar fazla özel sektör firması özellikle KOBİ oluşturabilirsek savunma sanayide o kadar hızlı yol alırız ve savunma sanayide sadece Türkiye'nin ihtiyaçlarını değil, dünyada önemli bir oyuncu haline gelebiliriz."

Işık, bununla ilgili adımları attıklarını, çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, "Türkiye bölgesinde kesinlikle caydırıcı gücü en yüksek olan ülke olmak durumunda. Bu bölgeyle ilgili hesap yapan herkesin Türkiye'nin ve TSK'nın gücünü hesaba katmak zorunda olduğu bir ülke konumunda bulunmalıyız" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Işık, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement