Işıklı Gölü'nde Kuraklık Tehlikesi - Son Dakika
Yerel

Işıklı Gölü'nde Kuraklık Tehlikesi

Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven 7 bin 300 hektarlık alana sahip Işıklı Gölü'nün kuraklık tehlikesinin bulunduğunu söyledi.

08.09.2014 19:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven 7 bin 300 hektarlık alana sahip Işıklı Gölü'nün kuraklık tehlikesinin bulunduğunu söyledi.

Güven gazetecilere yaptığı açıklamada, gölün, nilüferlerle çok güzel manzara ortaya çıkardığını hatırlatarak, göldeki kuraklığın Çivril, Baklan ve Söke ovalarını tehdit ettiğini işaret etti.

Gölde son 25 yılın en büyük kuraklığın meydana geldiğini ifade eden Güven, su kaynaklarındaki ciddi sıkıntılara dikkati çekerek, çevre ilçelerin ovalarının tüm tarımsal su kaynaklarının Işıklı Gölü'nden karşılandığını belirtti.

Güven yaz mevsiminin aşırı sıcak geçmesi sebebiyle su sıkıntısı yaşadıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Gölde kuraklığın yanı sıra otlanma ve sazlanma sıkıntıları başladı. Bu gölün mutlaka bir an önce ıslah edilmesi gerekiyor. Hem göldeki ekolojik dengenin sağlanması hem de buradaki balık çeşitlerinin yaşatılması gerekiyor. Aşırı otlanma ve sazlanmadan dolayı gölde buharlaşma meydana geliyor. Bu da göldeki su kaynaklarının ciddi oranda azalmasına neden oluyor. Muğla Üniversitesi ile gölün temizliği için bir anlaşma yaptık. Bu çalışmalar geçen yıldan başlandı. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili kurulan komisyon toplanacak ve raporlar sunulacak. Her zaman söylerim. Çivril'e 10 fabrika kuracağınıza bu gölü canlandırın. Çünkü tarımsal ve sulak alanlardaki gelir çok iyi durumda. Ancak gölde son yıllardaki kuraklık ve bakımsızlık bu cazibeyi neredeyse bitirdi. Göldeki istilacı otlar hiçbir canlının yaşamasına imkan vermiyor. O yüzden bu gölün bir an önce ıslah edilmesi gerekiyor."

Göldeki kuraklık yüzünden kuşlarında eskisi gibi gelmediğini sözlerine ekleyen Güven, "Eskiden 200'den fazla kuş çeşidi vardı. Ancak doğal dengeyi bozduğumuz için kuşları da küstürdük. Fabrika atıkları, göle atılan atık maddeler, kanalizasyon suları bu gölü kirletti. Bu yüzden kuşlar göle küstü. Göle sahip çıkılmazsa tarımsal anlamda da çok büyük sıkıntılar yaşanacak. Amacımız bütün dünyanın dikkatini çekerek buraya gelmelerini sağlamaktır" dedi.

Güven, son olarak, çiftçinin artık "vahşi" sulamayı bırakıp damlama sulama sistemine geçmesi önerisinde bulundu. - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Işıklı Gölü'nde Kuraklık Tehlikesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement