İşitme Engelli İşçiler, İşaret Diliyle Eğitilecek - Son Dakika
Güncel

İşitme Engelli İşçiler, İşaret Diliyle Eğitilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın, işitme engelli çalışanlara, tehlike ve risklere karşı işaret diliyle iş sağlığı ve eğitimi verileceğini bildirdi.

27.03.2015 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın, işitme engelli çalışanlara, tehlike ve risklere karşı işaret diliyle iş sağlığı ve eğitimi verileceğini bildirdi.

Hilton Otel'de, Hak-İş Konfederasyonunca düzenlenen ve 12 ay süresince yürütülecek "İş Kazası Kader Değildir" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Toplantıya, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Memduh Boydak, Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Ulutaş ile çok sayıda konfederasyona bağlı sendika başkanları da katıldı.

Sayın, burada yaptığı konuşmada, projenin 5 ilde 24 kişilik gruplardan oluştuğunu, 12 ay boyunca iş sağlığı ve güvenliği eğitimini hedefleyen bir proje olduğunu söyledi.

"İşitme engelli çalışanlara tehlike ve risklere karşı işaret diliyle iş sağlığı ve eğitimi verilecek" diyen Sayın, işaret dilinin kullanılmasının projeyi özel kıldığını ifade etti.

Sayın, iş sağlığı ve güvenliği alanında iki önemli aktör bulunduğunu, bunu işçiler ve işverenlerin oluşturduğunu dile getirdi.

Bu aktörlerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni bir bilince sahip olmadığı takdirde, yapılan çalışmaların etkisinin sınırlı olacağına işaret eden Sayın, şöyle devam etti:

"Her şeyden önce işçinin kendi sağlığı ve güvenliğini koruma bilincine sahip olması gerekir. 'Bize bir şey olmaz' düşüncesi bu anlamda en tehlikeli düşüncedir, dolayısıyla iş kazası bir kader değildir. Bu bilincin oluşmasında sendikalara çok önemli görevler düşmektedir. Bu açıdan bakıldığında sendikalar, devletin işyerindeki gönüllü denetim elemanlarıdır."

Sayın, işverenlerin alacağı önlemleri maliyet unsuru olarak görmemeleri uyarısında bulunarak, alınacak her önlemin, her çalışanın hayatını kurtaracağı bilincine sahip olunması gerektiğini ifade etti.

- "80 işitme engelli çalışana işaret diliyle eğitim"

Hak-İş Genel Başkanı Arslan, çalışma hayatında farkındalık yaratmak için bu tarz projelerin çok önemli bir platform oluşturduğunu belirterek, "Bu, bir yönüyle sosyal sorumluluk projesi, bir yönüyle sendikal hareketin geleceğini ince ince örme projesi, bir yönüyle ise iş kazaları gibi bir soruna farklı bir perspektiften bakabilme cesaretidir" diye konuştu.

Hükümetin iş kazaları ve güvenliği konusundaki adımlarını önemsediklerini kaydeden Arslan, "Genel olarak iş kazaları, ne yazık ki sendikal yapının olmadığı veya hiç olmadığı yerlerde oluyor. O yüzden örgütlenme iş kazaları için çok önemlidir, bunu hükümet ve işverenlerin görmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Yasalar çıkarken işverenlerin bunu yük olarak gördüğünü belirten Arslan, görevini yapan, tedbirini alanlar için yasanın yükümlülük değil, ödül getirdiğini vurguladı.

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı İnanç ise projenin Bakanlıkça kabul edildikten sonra ocakta uygulamalara başladıklarını anlattı.

İnanç, "Proje kapsamında 12 ay süreyle Çorlu, Adana, Malatya ve Gaziantep'te 24 kişilik gruplar halinde toplam 96 tekstil işçisine, iş sağlığı ve güvenliği ile ilkyardım eğitimleri verilecek" şeklinde konuştu.

İlk eğitimi, Kayseri'deki bazı firmalarda çalışan 80'e yakın işitme engelli çalışana, işaret diliyle verileceği bilgisini veren İnanç, şunları kaydetti:

"İşitme engellilere eğitim verme düşüncemiz, işyeri ziyaretlerimizde işitme engelli çalışanlarla diyalog kuramama sonrasında ortaya çıktı. Diğer illerde gerçekleştireceğimiz iki günlük eğitimi Kayseri'de üç güne çıkararak, maliyetini de üstlenerek işitme engelli çalışanların faydalanmasını istiyoruz."

Konuşmalar sonrasında Boydak'a katkılarından dolayı Ulutaş, plaket takdim etti.

Projenin tanıtım toplantısındaki konuşmalar, işaret dili uzmanınca da anlatıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İşitme Engelli İşçiler, İşaret Diliyle Eğitilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench testinde görüntülendi
    23:09 Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench testinde görüntülendi

    Samsung, bu yıl Galaxy Z Flip 6 ve Z Fold 6'yı piyasaya sürecek. Galaxy Z Flip 6'nın Geekbench raporuna göre cihazın 8 GB RAM, Android 14 işletim sistemi ve Snapdragon 8 Gen 3 işlemciye sahip olacağı görülüyor. Galaxy Z Flip 6'nın temmuz veya ağustos ayında duyurulması ve satışa sunulması bekleniyor.

  • Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor
    23:09 Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor

    Elektrikli araç piyasasında hem Tesla hem de Türkiye'nin yerli markası Togg'un modelleri, fiyatlandırma stratejileri ile dikkat çekiyor. Her iki markanın da farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap edebilecek çeşitlilikte elektrikli araçlar sunduğu görülüyor.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı
    23:03 İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı

    İstanbul merkezli 5 ilde, kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp mağdurları ikna ederek hesaplarındaki paraları üçüncü kişilerin hesaplarına aktardığı iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheliden 16'sı tutuklandı. Şüphelilerin, 19 ayrı eylemde yaklaşık 6 milyon lira haksız kazanç sağladığı tespit edildi.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.


Advertisement