İşkence Mağduru Çözüm Süreci İçin Hdp'den Aday Adayı - Son Dakika
Yerel

İşkence Mağduru Çözüm Süreci İçin Hdp'den Aday Adayı

İşkence Mağduru Çözüm Süreci İçin Hdp\'den Aday Adayı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul 3. bölgeden milletvekili aday adayı olan bir dönem gördüğü işkenceden böbreğini kaybeden sosyolog Mehmet Emin Başer, çözüm sürecine destek olmak için HDP’den aday adayı olduğunu söyledi.

14.03.2015 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul 3. bölgeden milletvekili aday adayı olan bir dönem gördüğü işkenceden böbreğini kaybeden sosyolog Mehmet Emin Başer, çözüm sürecine destek olmak için HDP'den aday adayı olduğunu söyledi.

1990'lı yıllarda Diyarbakır'da gazeteciliğe başlayan Mehmet Emin Başer, Hizbullah'ın saldırılarında yakınlarını kaybettikten sonra aldığı yoğun tehditler nedeniyle İstanbul'a gitmek zorunda kaldı. İstanbul'da kurulan Demokrasi Partisi (DEP) gençlik çalışmalarına katılan Başer, sonraki süreçlerde, Gültan Kışanak ve çok sayıda arkadaşıyla birlikte Özgür Gündem gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürlünde yer aldığını söyledi. Başer, burada çalıştığı süre içerisinde hakkında çok sayıda dava açıldığını söyledi.

Bazı davalardan dolayı tutuklandığını dile getiren Başer, gazetedeki yazılar ve haberlerden dolayı 100 yıla yakın hapis cezaları istemiyle yargılandığını ifade etti. O dönem yürütülen "Düşünce suçlularına özgürlük" kampanyası ile serbest kaldığını aktaran Başer, bir bombalama olayının failinin kendisine benzetilmesi üzerine, 15 gün sorguda kaldığını ve defalarca işkencelere maruz kalarak, böbreklerinin bu süreçte darptan dolayı enfeksiyon kaptığını söyledi. Tedavi imkanı bulamadığı için yurt dışına çıkmak isterken, Yunanistan sınırında Yunan askerleri tarafından yakalandığını dile getiren Başer, 1997 yılında çıkan, şartlı basın affından yararlandığını vurguladı.

Böbrekleri fonksiyon kaybı yaşadığı için ciddi bir tedavi sürecini hala yaşadığını kaydeden Başer, daha sonraki süreçlerde 2006 yılında Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde arkadaşları ile birlikte Kulp Haber gazetesini yayınlamaya başlattığını aktardı. Hastalığı giderek ilerleyen böbrek yetmezliği yaşadığını ve haftada üç gün diyaliz tedavisi aldığını ifade eden Başer, HDP'den neden aday adayı olduğunu şöyle anlattı:

"Sosyolojik dönüşüm ve değişimlerin yüz yıllık paradigması şekilleniyor. Gerek Türkiye'de gerekse Ortadoğu'da önemli fay hatları değişiyor. Kürt sorunu, barış meselesi, çözüm süreci, yeni anayasa ve özgürlükler bağlamında mağdur ve engelli hakları için siyasete önemli katkılar yapabilmeyi ön gördüğüm için aday adayıyım.Bir mağdur bir sosyal bilimci olarak, dezavantajlı toplum kesimlerinin sözcülüğünü iyi bir temsil ve yetkinlikle yapabilmeyi umuyorum." - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İşkence Mağduru Çözüm Süreci İçin Hdp'den Aday Adayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement