İşkur Desteğiyle Engelli Kadınlar Kendi İşini Kurucak - Son Dakika
Yerel

İşkur Desteğiyle Engelli Kadınlar Kendi İşini Kurucak

Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR), engelli kadınların girişimciliğe yönlendirilerek kendi işlerini kurmaları amacıyla 36 bin liraya kadar hibe destek sağladığı aktif işgücü programı tanıtıldı.

24.03.2015 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR), engelli kadınların girişimciliğe yönlendirilerek kendi işlerini kurmaları amacıyla 36 bin liraya kadar hibe destek sağladığı aktif işgücü programı tanıtıldı.

"Engelleri birlikte aşalım" sloganıyla uygulamaya konulan aktif işgücü programının tanıtımı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu ve Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Ege Şubesi işbirliğiyle yapıldı.

İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda yapılan bilgilendirme toplantısında yaptığı sunumda, kurum olarak kadın istihdamına çok önem verdiklerini ve kadınların işgücü piyasasında daha fazla yer alması için çeşitli programlar uyguladıklarını belirtti.

Kadın istihdamında İzmir'in öncü rol oynadığını ve kadınların işgücü piyasasına katılımı bakımından Türkiye'de birinci sırada yer aldığını dile getiren Kabak, "İşgücüne katılma bakımından Türkiye ortalaması yüzde 30 seviyesinde olmasına karşın İzmir'de yüzde 38,5. Türkiye'nin 2008 yılında yapılan 10 Yıllık Kalkınma Planı'nda kadınların işgücü piyasasına katılım oranı hedefi yüzde 34 olarak belirlenmiş durumda. Bu, İzmir olarak 2018 hedefini şimdiden yakalamış hatta 4 puan üzerine çıkabilmişiz demektir" diye konuştu.

-Engelli kadınlara 36 bin lira hibe destek

Kabak, kurum olarak engellilerin işgücü piyasasına katılımına da çok büyük önem verdiklerini dile getirerek, bu çerçevede "engelleri birlikte aşalım" sloganıyla kadın engellilerin kendi işlerini kurabilmeleri için 36 bin liraya kadar hibe destek içeren aktif işgücü programını uygulamaya koyduklarını dile getirdi.

Engelli kadınların iş fikirleriyle kuruma başvurmaları halinde öncelikle kuracağı iş dalında bir mesleki eğitime sahip olup olmadığına baktıklarını, eğer yoksa kendisini 12 günlük girişimcilik eğitimine yönlendirdiklerini anlatan Kabak, şunları kaydetti:

"Sonrasında bize kurmak istediği işe ilişkin projesini getiriyor, biz de kendisine 2 bin lirası işletme kuruluş işlemleri, 4 bin lirası telefon, doğalgaz kullanımı gibi işletme giderleri, 30 bin lirası da ihtiyaç duyulan araç, gereç ve mobilya alımı gibi giderler için olmak üzere toplam 36 bin lira hibe destek sağlıyoruz. İŞKUR İzmir olarak 2015 yılı için bu ve benzeri programlarla aktif işgücü piyasasının geliştirilmesi için 75 milyon lira tutarında kaynağa sahibiz. Türkiye genelinde ise bu amaçla ayrılmış 980 milyon lira kaynak var. Bu kaynakların iyi değerlendirilmesi gerekir. TÜİK rakamlarına göre 3 milyon işsizin yüzde 65'i mesleksiz, bu alandaki ihtiyacımızı karşılamak ve nitelikli iş gücü yetiştirmek için tüm sivil kurumlarımıza önemli görevler düşüyor. Bunun için kaynağımız da danışmanlık hizmetlerimiz de var."

Kabak, engelli istihdamını artırmak amacıyla kurum olarak ayrıca "korumalı işyeri" programı uyguladıklarını, bu programda da çalışanlarının yüzde 80'i engellilerden oluşacak şekilde kurulacak işyerlerinde, engelli personelin 11 yıllık tüm ücret ve SGK ödemelerinin İŞKUR tarafından karşılandığını vurguladı.

-Engelli 5 kadının programa yönlendirilmesi hedefleniyor

TOBB İzmir İl Kadın Girişmiciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aysel Tezel, İŞKUR'a sağladığı kolaylıklar nedeniyle teşekkür ederek, 28 Haziran'a kadar yapacakları çalışmalarla programdan en az 5 engelli kadının yararlanmasını hedeflediklerini bildirdi.

PERYÖN Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kalaycıoğlu da dernek amaçlarından birinin de istihdam yaratmak ve bu amaçla eğitimler düzenlemek olduğunu belirterek, projeye eğitim desteği sağlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İşkur Desteğiyle Engelli Kadınlar Kendi İşini Kurucak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement