İşkur, Doğulu Kızlara "Işık" Oldu - Son Dakika
Güncel

İşkur, Doğulu Kızlara "Işık" Oldu

Doğu ve Güneydoğulu kız çocukları, çözüm süreciyle bölgede artan kurslarla hem meslek öğreniyor hem de sosyal hayatta söz sahibi oluyor İşkur İl Müdürü Taylan: "Kurslarımız ve istihdamla ilgili çalışmalarımız çözüm sürecine de büyük katkı sağlıyor.

28.09.2014 11:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEYİT AHMET EKSİK - Doğu ve Güneydoğulu kız çocukları, çözüm sürecinin ardından sayıları artırılan kurslarla hem meslek öğreniyorlar hem de sosyal hayatta söz sahibi oluyor.

Çalışma ve İş Kurumu (İşkur) İl Müdürlüğü tarafından Korkut ilçesinde başlatılan halı ve kilim kursu ile Altınova beldesinde açılan dikiş nakış ve trikotaj kursuna katılan 48 kadın, bir taraftan meslek öğrenirken diğer taraftan da aldıkları ücretle aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

İşkur İl Müdürü Mehmet Emin Taylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurslarla doğulu kadınların hem aile bütçelerine katkıda bulunmalarını hem de kurs sonunda alacakları belgelerle iş yeri açmalarını hedeflediklerini belirtti.

Bölgede işsizlik oranının yüksek olduğuna dikkati çeken Taylan, bu tür kursların yöreye çok büyük katkı sağladığını ifade etti.

"Kurslarımız ve istihdamla ilgili çalışmalarımız çözüm sürecine de büyük katkı sağlıyor. Bölgede bu gibi çalışmaları hızlandırmak zorundayız. Çünkü bu insanların buna ihtiyacı var" diyen Taylan, eğitimler sona erdiğinde yapılan ürünlerin satışıyla elde edilecek gelirin de kursiyerlere dağıtılacağını söyledi.

Altınova beldesinde açılan dikiş nakış kursuna katılan Kübra Demir de liseden yeni mezun olduğu belirterek, hem kurslara katılıp meslek öğrendiğini hem de evde sınavlara hazırlandığını bildirdi.

-"Devlete minnettarız"-

Demir, kursa katılarak evde oturmaktan kurtulduğuna değinerek, "Sıkıntılarımız varsa buraya gelince unutuyoruz. Bizim için sosyalleşme açısından da çok güzel bir şey. Böyle bir kurs açtığı için devlete minnettarız. Bize sunulan bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz" diye konuştu.

Kursiyerlerden ?Semra Kızılaslan ise aldığı ücretle çocuklarının ihtiyaçlarını karşıladığına işaret ederek, "Burada daha fazla sosyalleşiyoruz. Kurs ortamı çok farklı, çok güzel. Yeni arkadaşlarla tanışma fırsatım oldu. Görmediğimiz arkadaşlarla diyaloğumuz oldu. Evde boş oturmaktansa buraya gelip çalışmak daha güzel" dedi.

Altınova Belediye Başkanı Mehmet Suat Özgül de genç kızların iş öğrenmeleri ve zamanı iyi değerlendirmeleri açısından kursların çok faydalı olduğunu aktardı.

Özellikle çözüm sürecinin bölgeye çok büyük katkısı olduğunu anlatan Özgül, şunları kaydetti:

"Bu tür şeyler ufak gözükse bile etkisi çok fazla. Çünkü insanların kaynaşmasına sebep oluyor. İşkur tarafından şimdiye kadar beldemizde böyle bir kurs açılmamıştı. Bu kurslar kızlarımızın düşüncesinin değişmesine sebep olur. Bu tür faaliyetler yanlış bilinen farklı şeylerin değişmesine sebep oluyor. Dolayısıyla her bir olumlu adımın olduğu gibi bunun da çözüm sürecine katkısı çok fazladır."

Trikotaj eğitmeni Hamdiye Özkan ise katılımcıların meslek öğrenip geleceklerine hazırlık yaptığının altını çizerek, "Evde oturup televizyon karşısına takılıp kalmaktansa böyle kurslarla asosyal olmaktan çıkıyorlar. Bu tür kursların bölgede devamını istiyoruz" ifadesini kullandı.

-"Keşke daha fazla faaliyet yapılsa anneler, kızlar cahil kalmasa"-

Korkut'taki halı kilim kursuna katılan kadınlardan Şeyma Demirtaş da hem meslek öğrenip hem de ailesine katkıda bulunduğunu belirterek, "Keşke daha fazla faaliyet yapılsa, anneler, kızlar cahil kalmasa. En azından anneler ve kızları buraya geldikleri zaman kendilerini geliştirir meslek öğrenirler. Erkeklerin eline bakmaz, kendilerini geliştirme imkanları olur. Bazı aileler çok yoksul oluyor. Buraya gelince ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. Kendilerine de evlerine de katkıda bulunuyorlar" diye konuştu.

-"Annelerimiz ağlamasın, çocuklarımız dağa çıkmasın artık"-

Halı kilim kursu eğitmeni Remziye Sayılgan ise kursla genç kızları evde tutmak yerine çalışmalarını ve bir yerlere gelmelerini sağladıklarını vurgulayarak, "Çözüm sürecini gerçekten istiyoruz. Annelerimiz ağlamasın, çocuklarımız dağa çıkmasın. Çözüm süreci için devletimizden destek bekliyoruz" şeklinde konuştu. - Muş

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İşkur, Doğulu Kızlara 'Işık' Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement