İslam Ekonomisi ve Finans Uygulamaları" Paneli - Son Dakika
Ekonomi

İslam Ekonomisi ve Finans Uygulamaları" Paneli

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Panelden detaylar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben'in konuşması Detaylar - BDDK Başkanı Akben: "Faizsiz finans sistemi mevcut ekonomik sistemin 'hep ben kazanacağım başkaları ne olursa olsun' kavramından ziyade, paylaşımcı ve insancıl bir modeldir.

02.05.2016 22:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Panelden detaylar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben'in konuşması

Detaylar - BDDK Başkanı Akben:

"Faizsiz finans sistemi mevcut ekonomik sistemin 'hep ben kazanacağım başkaları ne olursa olsun' kavramından ziyade, paylaşımcı ve insancıl bir modeldir. İnsanlar olarak daha çok kazanmayı ve daha çok şeylere sahip olmayı değil de hep beraber kazanmayı hep birlikte bir şeylere sahip olmayı öğrenmemiz gerekiyor."

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, faizsiz finans sisteminin mevcut ekonomik sistemin "hep ben kazanacağım başkaları ne olursa olsun" kavramından ziyade paylaşımcı ve insancıl bir model olduğunu belirterek, "İnsanlar olarak daha çok kazanmayı ve daha çok şeylere sahip olmayı değil de hep beraber kazanmayı, hep birlikte bir şeylere sahip olmayı öğrenmemiz gerekiyor." dedi

Düzce Üniversitesi (DÜ) tarafından Cumhuriyet Konferans Salonu'nda düzenlenen "İslam Ekonomisi ve Finans Uygulamaları" paneline katılan Akben, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de faizsiz bankacılık sistemine 1983'te Bakanlar Kurulu kararı ile geçildiğini söyledi.

Akben, faizsiz bankacılık sisteminin şu anda sistemin yüzde 5'ini oluşturduğunu, yüzde 95'inin hala konvansiyonel bankacılık sistemiyle çalıştığını vurgulayarak, "Türkiye'nin bankacılık sisteminin aktif büyüklüğü 2 trilyon 400 milyar lira dolaylarındadır. Bunun yüzde 5'ini düşündüğümüzde hala daha çok alacağımız mesafe olduğunu görebiliriz. Sistemde ellinin üzerinde banka sayısı var. Bunlar içerisinde de 6 tanesi katılım bankası olarak faaliyet gösteriyor ve bunun yanında da birçok şirket var. BDDK olarak bunların düzenlenmesini ve denetlenmesini sağlamakla meşgulüz." ifadesini kullandı.

"Herkes 'evim, arabam olsun, iyi şartlarda yaşayayım' istiyor"

Faizsiz finans sisteminin, inanç sistemi ile alakalı kaynaktan beslendiğini aktaran Akben, "İslam ekonomisinde faizsiz sistem modeli ölçeğinde konuştuğumuzda birbirinin karşılığını bulamaz. Örneğin, 'bereket' kavramını ekonomide nereye koyacağız nasıl tarif edeceğiz. Faizsiz finans sistemi mevcut ekonomik sistemin 'hep ben kazanacağım başkaları ne olursa olsun' kavramından ziyade paylaşımcı ve insancıl bir modeldir. İnsanlar olarak daha çok kazanmayı ve daha çok şeylere sahip olmayı değil de hep beraber kazanmayı, hep birlikte bir şeylere sahip olmayı öğrenmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Akben, BDDK olarak kişilerin kazançlarıyla orantılı borçlanmaları gerektiğine inandıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Mevcut ekonomik sistem, sizi uzun vadelerde borçlandırarak onlara çalışmanızı sağlıyor. İnsanlar 'ben ne zaman öleceğim, ne kadar yaşayacağım' sorusunu kendisine sormadan sınırsız borçlanıyor. Çünkü neden? Burada dünyaya bir tamah var. Herkes 'evim, arabam olsun, iyi şartlarda yaşayayım' istiyor. Bunları da uzun vadeli borç borçlanarak yapmaya çalışıyor. Sonuçta gelirimiz yetmiyor. Bu sebepten hepimizin çok ciddi bir şekilde düşünmesi lazım. Bizler, her şeye sahip olmak konumunda değiliz. İnsanoğluyuz, insanca yaşamayı ve kendi nefsimiz için istemediğimiz bir şeyi başkaları için de istemeyeceğiz. Birilerinin üzerine basarak, birilerini tepeleyerek, birilerini yok sayarak ve birilerini harcayarak bir tarafa gitmeyeceğiz. Bizim kültürümüzde arkadaş kavramı vardır."

Konuşmaların ardından Düzce Valisi Ali Fidan ve DÜ Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Akben'e plaket ve çeşitli hediyeler takdim etti.

İslam Ekonomisi ve Finans Uygulamaları" Paneli
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İslam Ekonomisi ve Finans Uygulamaları' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement