İslam İşbirliği Teşkilatı 42. Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

İslam İşbirliği Teşkilatı 42. Dışişleri Bakanları Toplantısı

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, mezhepsel gerilimlerin ulusal varlığı tehdit eden en büyük tehlike olduğunu belirterek, yaşanacak mezhep çatışmasından herkesin zararlı çıkacağını söyledi.

27.05.2015 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, mezhepsel gerilimlerin ulusal varlığı tehdit eden en büyük tehlike olduğunu belirterek, yaşanacak mezhep çatışmasından herkesin zararlı çıkacağını söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) 42. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na ev sahipliği yapan Kuveyt Emiri Sabah, toplantının açılışında yaptığı konuşmasına, Suudi Arabistan'ın Katif kentindeki bir camiye düzenlenen terör saldırısını kınayarak başladı.

Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara da şifa dileyen Sabah, Kuveyt'in, terörle mücadelesinde ve güvenliği muhafazasında Suudi Arabistan'ın yanında olacağını kaydetti.

Sabah, toplantının dünya genelinde özellikle de İslam dünyasındaki önemli siyasi ve güvenlik sorunlarının gölgesinde yapıldığına işaret ederek, İslam'ın adını kullanan fakat gerçeklerini yansıtmayan terör örgütleri yüzünden İslam toplumunun ve Müslümanların terörle birlikte anılır hale geldiklerini belirtti.

Sabah, DAEŞ'in Irak'taki faaliyetlerini büyük bir endişe ile takip ettiklerini vurgulayarak, Irak'ın güvenliği, istikrarı, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini ifade etti.

"İslam ülkeleri olarak bu çarpık imajı düzeltmek, İslam dini ve onun yüksek insani değerleriyle dünyayı aydınlatmak sorumluluğunu yüklenmemiz gerekiyor" diyen Sabah, bölge ülkelerinin barış ve güvenliğini tehdit eden terör örgütleriyle ortak mücadelenin arttırılması gerektiğinin altını çizdi.

Sabah, konuşmasında bölgede yaşanan mezhepsel gerilimlere de dikkati çekerek, "Mezhepçilik, ulusumuzun varlığı için en büyük tehlikedir. Yaşanacak çekişmeden herkes zararlı çıkar" diye konuştu.

" İsrail'in Mescid-i Aksa'ya dönük ihlalleri, yerleşim birimi inşaları ve Filistinli kardeşlerimizin acıları sürmektedir" ifadelerini kullanan Sabah, uluslararası toplum ve özellikle de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne İsrail'e barışın sağlanması ve Arap Barış Girişimi ve uluslararası kanunlara göre Filistin devletini kabul etmesi için baskı yapması çağrısını tekrarladı.

Emir Sabah, Suriye'deki insani felaketin sürdüğünü, Kuveyt'in Suriye halkının acılarını hafifletmek için üç uluslararası bağış organizasyonuna ev sahipliği yaptığını hatırlattı ve anlaşmazlığın barışçı yollardan çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Yemen'de Husi milislerin uluslararası taahhütlere uymayarak güvenlik ve istikrarı tehdit etmeleri üzerine askeri operasyonların başladığını ifade eden Sabah, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin çağrısı üzerine, bölgenin istikrarı için Yemen'e operasyonun kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

Kuveyt Emiri Sabah, İran'ın nükleer programı konusunda P5+1 ülkeleriyle yürüttüğü müzakereleri takdirle karşıladıklarını belirtti.

Haziran sonu itibariyle anlaşmanın imzalanmasını umduklarını belirten Sabah, "İran'a, uluslararası toplumla işbirliği yapma, bölge ülkelerinin iyi komşuluk ilişkileri tesis etmeye dönük çabalarına cevap verme, ülkelerin içişlerine karışmama, bölgenin güvenlik ve istikrarını muhafaza etme yönündeki çağrımızı yeniliyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İslam İşbirliği Teşkilatı 42. Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement