İslam İşbirliği Teşkilatı 42. Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

İslam İşbirliği Teşkilatı 42. Dışişleri Bakanları Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) Andaman Denizi'nde yaşadıkları trajedinin insanlık için önemli bir sınav olduğunu belirterek, İslam dünyasının bu zorluklarla başa çıkma araç ve potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

27.05.2015 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) Andaman Denizi'nde yaşadıkları trajedinin insanlık için önemli bir sınav olduğunu belirterek, İslam dünyasının bu zorluklarla başa çıkma araç ve potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 42. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında yaptığı konuşma sırasında İslam dünyasının zor zamanlardan geçtiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu toplantının Müslüman dünyanın kriz ve anlaşmazlıkları kardeşlik ve birliktelik içinde çözmeye gayretli olduğunu uluslararası topluma göstermesini umduğunu söyledi.

Rohingyalı Müslümanların Andaman Denizi'nde yaşadıkları trajedinin insanlık için önemli bir sınav olduğunu belirten Çavuşoğlu, İslam dünyasının bu zorluklarla başa çıkma araç ve potansiyeline sahip olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, Malezya ve Endonezya'ya teşekkür etti.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Filistin davasının güçlü savunucuları arasında olmaya devam ettiğini vurgulayarak, 1967 sınırları için başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin  devleti kurulması talebini sürdürdüklerini belirtti.

Suriye'deki anlaşmazlığın son dört yıl içinde ülkeyi büyük bir yıkıma uğrattığını kaydeden Çavuşoğlu, bunun sorumluluğunun da Esed rejimine ait olduğunu ifade etti. Rejimin zulmünün insanlığa karşı işlenmiş suç niteliğinde olduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin Cenevre deklarasyonu temelinde bir siyasi çözümün tek çıkış yolu olduğuna inanmaya devam ettiğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Irak'ın terör örgütleriyle özellikle de DAEŞ'le mücadelesini kesin bir şekilde desteklediklerini vurguladı.

Libya'daki durumun kırılganlığına da değinen Çavuşoğlu, acilen ulusal birlik hükümeti kurulması gerektiğini ifade ederek, BM'nin diyalog sürecine destek vermeye devam ettiklerini söyledi.

Yemen'in kaos, parçalanma ve anarşiden korunması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, Körfez İşbirliği Konseyi İnisiyatifi, Ulusal Diyalog Görüşmeleri, 2216 nolu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı ve Riyad Deklarasyonu temelinde, kapsamlı diyalogla sorunun kalıcı çözüme kavuşturulabileceğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal etmeyi sürdürmesinin uluslararası hukukun bir ihlali olduğunu belirterek, uluslararası toplumun Ermenistan'ı komşularıyla açık ve yapıcı ilişkiler kurmaya teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Kıbrıs'ta kalıcı çözüm konusunda sürecin yeniden başlamasından memnuniyet duyduklarını kaydeden Çavuşoğlu, İİT'nin 2004'ten beri Kıbrıs Türk halkının haklı davasına destek olduğunu dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin İİT'nin hedef ve prensiplerine desteğini ifade ederek birlikte çalışmakta kararlı olduklarını da vurguladı.

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel İslam İşbirliği Teşkilatı 42. Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement