İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 47. Kuruluş Yıl Dönümü İstanbul'da Kutlandı - Son Dakika
Güncel

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 47. Kuruluş Yıl Dönümü İstanbul'da Kutlandı

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) 47. kuruluş yıl dönümü İstanbul'da kutlandı.

01.10.2016 23:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) 47. kuruluş yıl dönümü İstanbul'da kutlandı.

Conrad Otel'deki kutlama, İshak Daniş'in Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Etkinlikte konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kutlamada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, Türkiye'nin İİT'ye büyük destekler verdiğini, zaman zaman önderlikler yaptığını söyledi.

Gül, İİT'nin 1969 yılında Mescid-i Aksa'yı, Küdüs'ü ve Filistin'i kurtarmak için kurulduğunu belirterek, şunları aktardı:

"O zaman Müslümanların önemli büyük problemi Filistin meselesiydi ve büyük acısı Mescid-i Aksa'nın işgal altında olmasıydı. Aradan geçen neredeyse yarım asır içerisinde buraların kurtarılması, bağımsız Filistin devletinin kurulması beklenirken, ne yazık ki bugün geldiğimiz noktada Irak'ta, Suriye'de, Yemen'de, Libya'da iç savaşların olduğu ve bu ülkelerde inanılmaz acıların yaşandığı acı gerçeklerle karşı karşıyayız."

İslam coğrafyasında yaşananlar nedeniyle başkalarını suçlamanın kolay yol olduğunu ifade eden Gül, nedeni öncelikle bu ülkeleri yönetenlerde ve rejimlerde aramak gerektiğini kaydetti.

Gül, şöyle devam etti:

"Bunu söylerken dünyada İslam düşmanlarının, Türk düşmanlarının, Arap düşmanlarının kim olduğunu çok iyi bilen biri olarak söylüyorum şüphesiz ki ama önce kendimize bakmamız lazım. Sorumluluğu taşıyanların bu ülkeleri yönetenler olduğunu önce tespit etmek, bilmek lazım ki yine kurtuluş, çözüm buradan."

İİT'nin dünyanın ikinci büyük organizasyonu olduğunu söyleyen Gül, "Teşkilata bu konularda çok büyük bir görev düşmektedir. Muhakkak ki devletlerin de teşkilatı çok güçlü bir şekilde desteklemesi gerekmektedir, kalıcı çözüm yolları kendi aramızdan çıkacaktır, Sayın Genel Sekreterin bu yönde çok büyük gayret gösterdiğine inanıyorum." diye konuştu.

Gül, teşkilatın alt kurumlarının da üzerine düşen vazifeleri yerine getirdiklerine işaret ederek, "Ama politik, siyasi konularda başarıları hükümetlerin siyasi destekleriyle olacak bir şeydir, burada İİT'yi suçlayamam açıkçası, kolaycılığa kaçmam, üye olan ülkelerin esas sorumluluğu altındadır." dedi.

Türkiye'nin İslam coğrafyalarında yaşanan acılar için elinde geleni yaptığını dile getiren Gül, teşkilata da destek olmaya devam edileceğini sözlerine ekledi.

"Nerede bir muhtaç, mağdur varsa Türkiye onun yanındadır"

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise, İİT'yi gençlik döneminde "İslam Konferansı Örgütü" olarak tanıdığını ve sevdiğini vurgulayarak, "Bu sevgimizin, muhabbetimizin altında yatan temel neden Filistin ve Kudüs'ün trajedi yaşadığı yıllarda kurulmuş olmasıydı. Benim için ayrıcı o teşkilatta gençliğimizden beri ağabeyimiz olarak bildiğimiz muhterem Abdullah Gül beyefendinin İslam Kalkınma Bankası'nda çalışıyor olması ve bütün camiamız tarafından tanınıyor olmasıydı." ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın TBMM'nin açılışı nedeniyle kutlamaya katılamadığını belirten Kaynak, selamını ve başarı dileklerini iletti.

Kaynak, İslam dünyasının teşkilatın kurulduğu yıllardan daha ağır şartlarda olduğu görüşünü aktararak, şunları kaydetti:

"Yaşadığımız günlerde bütün dünyanın başına büyük bela olan terör deyince insanın aklına Boko Haram, DAEŞ, Hizbullah vs gibi maalesef hep İslam'la anılan terör örgütleri gelmektedir. Bu asla bizim dinimize fayda vermek şöyle dursun, sevgi, barış, sevgi, merhamet dini İslami terörle maalesef yan yana getiren çok büyük talihsizlik, çok büyük acıdır."

İİT'nin yaptığı çalışmaları takdir eden Kaynak, "Bizim yaşadığımız bu yıllarda artık İslam düşmanlığına dönüşen islamofobiayı da kendimize iş edinmemiz gerekir." dedi.

Kaynak, Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı rehberliğinde İslam dünyasındaki zorluklar üzerine birçok çalışma yapıldığını anlatarak, "Nerede bir mağdur, nerede bir muhtaç var ise, Türkiye cumhuriyeti olarak orada olmaya gayret ediyoruz. Madem ki biz bir vücudun organları gibiyiz, birimizin bir yerinde bir kan, acı olursa bunu paylaşmalıyız. Bütün dünyada dini, dili, ırkı, cinsi ne olursa olsun bütün insanlığa barış, huzur ve mutlu günler diliyorum." şeklinde konuştu.

"İİT'ye güveniniz"

İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni ise, teşkilata sağladığı sürekli desteği, aktif rolü, İstanbul ve Ankara'daki alt kuruluşlarına ev sahipliği yaptığı için Türkiye'ye teşekkürlerini ifade etti.

Teşkilatın, Cumhurbaşkanlığına ve hükümete daimi destek ve dayanışma içinde olduğuna vurgu yapan Medeni, şunları dile getirdi:

"İİT bugün 47. yıl dönümünü kutlamaktadır. Bu tarih birçok başarılarla belirginleşmiş bir yoldur. Mescid-i Aksa ve Kudüs meselesi ile kurulmuş olmasına rağmen bugün tam teşekküllü bir teşkilat haline gelmiştir. Üye ülkelerimizi karşılaştıkları siyasi krizler ve güçlükler ile mücadelede önemli işler başarmaktadır. Ekonomik sahada, İslam Dayanışma Fonu ve İslam Kalkınma Bankası kurarak üye ülkelerin kalkınma çabalarına yardımcı olmuştur. Aynı zamanda, üye ülkeler için önemli olan tüm sosyal, kültürel, insani yardım, gençlik ve kadınlar gibi bütün konularda da çalışmaktadır."

Medeni, kuruluşun dünyanın birçok ülkesinde yaptığı çalışmaları aktararak, "Devletlerdeki liderlere, kendi sektörlerinde yönetimde olanlara buradan çağrı yapıyoruz, İİT'ye güveniniz, bu teşkilat İslam ümmetinin hem liderler hem de milletler olarak bir araya geldikleri bir platformdur." şeklinde konuştu.

"İTT barış için büyük gayret gösteriyor"

İİT alt kuruluşu, İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren ise, İİT'nin BM'den sonra dünyanın en büyük teşkilatı olduğunun, dünya nüfusunun dörtte birine karşılık gelen İslam dünyasını temsil ettiğinin altını çizdi.

Eren, teşkilata 56 ülkenin üye olduğunu belirterek, şunları vurguladı:

"İİT'nin on yıllar boyu gerçekleşen başarıları bir tarafa, bu kutlama İslam dünyasının savaşlar, terörizm, etnik ve mezhep bölünmeleri, yıkımlar ve zorunlu göçler nedeniyle ciddi insanlık trajedileri yaşadığı bir döneme rastlamaktadır. Dünya haritasındaki çatışma alanlarının ve risk taşıyan bölgelerin çoğu maalesef bizim coğrafyamızdadır. Çatışmaları çözmek, barışı sağlamak ve insani yardım konularında İİT büyük gayretler sarfetmektedir."

Etkinliğe, eski İİT Genel Sekreteri, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu da katıldı.

Etkinlikte, IRCICA Genel Direktörü Eren, bütün konuşmacılara hüsn-i hat levhası hediye etti.

Etkinlik sonunda, IRCICA'nın "Milletlerarası Hat Yarışması"nda bu yıl dereceye giren eser sahiplerine de sertifikaları takdim edildi. Ayrıca, bugüne kadar dereceler almış eserler ve Sultan Abdülhamid'in arşivinden fotoğrafların yer aldığı "Mekke-i Mükerreme ve Mescid-i Haram" sergisi davetlilerin beğenisine sunuldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 47. Kuruluş Yıl Dönümü İstanbul'da Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement