İsmail Akkol, 20 Yıl Sonra Hakim Karşısında - Son Dakika
Güncel

İsmail Akkol, 20 Yıl Sonra Hakim Karşısında

Sabancı suikastı davası sanıklarından İsmail Akkol'un yargılanmasına başlandı.

06.04.2016 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabancı suikastı davası sanıklarından İsmail Akkol'un yargılanmasına başlandı.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Akkol, yoğun güvenlik önlemleri altında getirildi. Akkol'u 4 avukat, davanın müdahili Sabancı ailesini ise avukat Vehbi Kahveci temsil etti. İsmail Akkol'un akrabalarının da duruşma salonunda olduğu görüldü.

Söyleyecekleri sorulan Akkol, Türkiye'ye neden geldiğini anlattı.

Berkin Elvan, Hasan Ferit Gedik ve Dilek Doğan'ın hayatını kaybettiği olaylara işaret eden Akkol, "Adalet halkın ekmeğidir. Halkı ekmeksiz bırakmayacağız. 20 yıl sonra neden geldim? Koca koca insanlar, gazeteciler, akademisyenler, günlerce bu beş kelimeyi tartıştı. Sanki gelişim izne tabiymiş gibi. Tek gerçek, iki savaşçı yakalanmıştır. Diğerleri komplo teorisidir." dedi.

Davanın iddianamesinin cezaevinde kendisine ulaştırıldığını aktaran Akkol, "Bana sadece dosyada bulunan iddianame verildi. Dosyanın tamamı verilmedi. Bütün dosya verildikten sonra savunma yapmak istiyorum. Eklemek istediğim başka bir husus bulunmamaktadır." diye konuştu.

Silivri Cezaevi'ndeki hücresinde yalnız kaldığını, iletişim hakkının olmadığını iddia eden Akkol, "Bana verilen iddianameyi bile bir hafta sonra idare teslim etti." ifadesini kullandı.

Türkiye'de kendisiyle yakalanan ve terör örgütü DHKP/C üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Fadik Adıyaman'ın, arkadaşlarının bulunduğu cezaevine gitmek istediğini ve 66 gündür açlık grevinde olduğunu ileri süren Akkol, kendisinin de aynı gerekçeyle açlık grevine devam ettiğini kaydetti.

Sanık avukatlarından Özgür Yılmaz, yargılamaya konu dava dosyasının bir örneğinin müvekkiline verilmesini ve müvekkilinin hapishane koşullarının cezaevi yönetimine sorulmasını talep etti.

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Emin Ateşağaoğlu, firari sanıklardan Fehriye Erdal hakkındaki yakalama emrinin akıbetinin sorulmasına ve Akkol'un dosyanın örneğinin kendisine sunulması talebinin, evrakların avukatları tarafından kendisine teslim edilebileceği gerekçesiyle reddine karar verilmesini istedi.

Savcı Ateşağaoğlu, mevcut delil durumu dikkate alınarak Akkol'un tutukluluk halinin devamına hükmedilmesini de talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Akkol'un, dosyanın bir örneğinin kendisine gönderilmesi talebinin, savunmaya ilişkin olması gerekçesiyle kabul edilerek, dosya örneğinin cezaevi vasıtasıyla sanığa gönderilmesine hükmetti.

Akkol'un tutukluluk halinin devamı ile sanıklardan Fehriye Erdal hakkında çıkarılan yakalama emri infazının beklenmesi ve akıbetinin sorulmasını kararlaştıran heyet, duruşmayı 22 Haziran'a erteledi.

Davanın geçmişi

Levent'teki Sabancı Center'de 9 Ocak 1996'da meydana gelen suikasta ilişkin dönemin İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 28 Mart 1997'de hazırlanan 19 sayfalık iddianamede 11 sanığın ismi yer aldı.

Suçun işlendiği dönem cezaevinde tutuklu bulunan ve DHKP-C terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen sanıklardan Ercan Kartal, 15 Şubat 1999'da tutuklu bulunduğu Afyon Kapalı Cezaevi'nde öldürülen Mustafa Duyar ile firari sanıklar Fehriye Erdal ve İsmail Akkol hakkında, "Anayasal düzeni silah zoru ile değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan idam cezası istemiyle dava açıldı. İdam cezası, yasada yapılan değişiklikle "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına dönüştürüldü.

İddianamede diğer sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya ve Nazlı Güngör'ün ise "silahlı örgüte yardım etmek" suçundan 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

- Dosyalar ayrıldı

Davaya bakan İstanbul 1 No'lu DGM, 15 Mart 2001'de verdiği kararda, yakalanamayan firari sanıklar İsmail Akkol ve Fehriye Erdal'ın dosyasını ayırdı.

Mahkeme, sanık Ercan Kartal hakkındaki dosyayı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden "eski cumhurbaşkanı Kenan Evren'e suikast" davasıyla birleştirdi. Kartal'ın bu davalardan aldığı "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" Yargıtay tarafından onandı.

Mahkeme, 15 Şubat 1999'da öldürülen sanık Mustafa Duyar'ın dosyasını ortadan kaldırdı.

Sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya, Nazlı Güngör ve Murtaza Deveci hakkındaki kamu davasının kesin hükme bağlanmasını erteledi.

Firari sanık İsmail Akkol, 2014'te Yunanistan'da yakalandı ve daha sonra serbest bırakıldı. Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin talep Yunan mahkemesince reddedilen Akkol hakkında İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kırmızı bülten çıkarılması talepli "iade talepnamesi" hazırlandı.

Türkiye'ye giriş yaparken yakalanan İsmail Akkol, 4 Şubat'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Davanın firari sanığı Fehriye Erdal ise halen aranıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsmail Akkol, 20 Yıl Sonra Hakim Karşısında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Burhaniye'de yapılan uygulamalarda 9 kişi yakalandı, 3 tabanca ve mermi ele geçirildi
    10:00 Burhaniye'de yapılan uygulamalarda 9 kişi yakalandı, 3 tabanca ve mermi ele geçirildi

    Burhaniye ilçesinde, İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı sabit ve hareketli uygulamalarda aranan 9 kişi yakalandı. Uygulamalarda ayrıca 3 adet ruhsatsız tabanca ve çok sayıda mermide ele geçirildi.

  • Erzincan'da Mahalli İdareler Seçimine 131 Bin 650 Seçmen Katılacak
    10:00 Erzincan'da Mahalli İdareler Seçimine 131 Bin 650 Seçmen Katılacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimine sayılı günler kala Türkiye yerel yöneticilerini seçmek için pazar günü sandık başına gidecek. Erzincan il ve ilçelerinde toplam 462 sandıkta 131 bin 650 seçmen oy kullanacak. Erzincan Merkezde 341 sandıkta 103 bin 475 seçmen oy kullanacak. Erzincan'ın diğer ilçelerinde ise toplamda 28 sandıkta 28 bin 175 seçmen oy kullanacak.

  • Aydın'da 'Huzur ve Güven' operasyonunda 21 şüpheli yakalandı
    10:00 Aydın'da 'Huzur ve Güven' operasyonunda 21 şüpheli yakalandı

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen 'Huzur ve Güven' operasyonunda 21 şüpheli yakalandı. 28 Mart 2024 tarihinde 3 aşamalı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda 5 bin 735 kişi sorgulanırken, aranan 21 şahıs da yakalandı. Denetimler sırasında birçok umuma açık yer, AVM, devremülk, metruk bina, okul çevresi ve park bahçe kontrol edildi. Uygulamaların devam edeceği bildirildi.

  • Bursa'da aç kalan domuz sürüsü şehir merkezine kadar indi
    10:00 Bursa'da aç kalan domuz sürüsü şehir merkezine kadar indi

    Bursa'da aç kalan domuz sürüsü, merkez Nilüfer ilçesi Odunluk Mahallesi'ne yiyecek aramaya indi. Evinde otururken sesleri duyan vatandaş, cama çıktığında domuz sürüsü ile karşılaştı. Durumu görünce hemen cep telefonun sarılan vatandaş, o anları saniye saniye amatör kamera ile kaydetti.

  • Çerkeş ilçesinde 4 bin kişi iftar sofrasında bir araya geldi
    09:59 Çerkeş ilçesinde 4 bin kişi iftar sofrasında bir araya geldi

    Çerkeş ilçesinde düzenlenen iftar programında yaklaşık 4 bin kişi bir araya geldi. Çerkeş Belediyesi tarafından düzenlenen programda dua edildi ve ilahiler söylendi. Çerkeş Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan adayı Hasan Sopacı, konuşmasında birlikte oruç açmanın mutluluğunu dile getirdi ve hizmet süreleri boyunca verdikleri sözleri yerine getirmek için çalıştıklarını belirtti. İftar programına AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Çerkeş Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Saçak Belediye Başkanı Ramazan Yarım, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Furkan Altuntaş, Ankara Çerkeş Dernekler Federasyonu Başkanı Niyazi İncesu ve vatandaşlar katıldı.

  • Aydın'da Terör Propagandası Yapan 4 Şüpheli Yakalandı
    09:57 Aydın'da Terör Propagandası Yapan 4 Şüpheli Yakalandı

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Didim, Efeler ve Germencik ilçelerinde terör örgütü propagandası yaptığı belirlenen 4 şüpheli yakalandı. Şüpheliler hakkında adli süreç devam etmektedir.

  • Edirne Valisi ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Edirne Meriç Sulama Tesisini İnceledi
    09:57 Edirne Valisi ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Edirne Meriç Sulama Tesisini İnceledi

    Edirne Valisi Yunus Sezer, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ekinci ile Edirne Meriç Sulama Tesisinde incelemede bulundu. Sezer ve Ekinci, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Üreticilere tesisin hayırlı olmasını dileyen Sezer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Bakanlık yetkililerine teşekkür etti. Üyüklütatar köyü sınırları içerisinde yer alan ve 78 bin dekar alanı sulayacak tesisin devreye alınmasıyla, 8 köyün tarım arazileri suyla buluşacak.

  • Bağımsız Belediye Başkan Adayı Bisikletiyle Oy İstiyor
    09:57 Bağımsız Belediye Başkan Adayı Bisikletiyle Oy İstiyor

    Bursa'nın İznik ilçesinde 'makam aracım' dediği bisikletiyle kahve kahve dolaşıp oy isteyen bağımsız belediye başkan adayı seçileceği taktirde alacağı maaşı da üstün zekalı çocukların okuması için harcayacağını söyledi. Bir yandan oyun oynayıp bir yandan da bağımsız başkan adayının seçim vaatlerini dinleyen kahvehanedekiler Harun Doğru'nun vaatlerini duyunca alkış yağmuruna tuttu.

  • Aydın İl Sağlık Müdürü, Evde Sağlık Hizmetleri Hastalarını Ziyaret Ediyor
    09:56 Aydın İl Sağlık Müdürü, Evde Sağlık Hizmetleri Hastalarını Ziyaret Ediyor

    Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri tarafından takip edilen hastalara ziyaretlerini sürdürüyor. Şenkul, Güzelhisar Mahallesi'nde ikamet eden aileleri ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanan hastalar ise memnuniyetlerini dile getirerek teşekkürlerini iletti.

  • Dünya sıralamasında ilk 400'de yer alan üniversiteden mezun olanlara denklik verilecek
    09:55 Dünya sıralamasında ilk 400'de yer alan üniversiteden mezun olanlara denklik verilecek

    Dünya sıralamasında ilk 400'de yer alan üniversiteden mezun olanlara denklik verilecek.


Advertisement