İso Meclisi Mart Ayı Olağan Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

İso Meclisi Mart Ayı Olağan Toplantısı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Ekonomik toparlanmanın sancılı bir seyir izlemeyi sürdürdüğü, üretken yatırımların zayıf seyrettiği, özellikle finansal istikrar üzerinde orta vadede ciddi risklerin bulunduğu günümüzde yeni politikalara ihtiyaç var" dedi.

25.03.2015 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Ekonomik toparlanmanın sancılı bir seyir izlemeyi sürdürdüğü, üretken yatırımların zayıf seyrettiği, özellikle finansal istikrar üzerinde orta vadede ciddi risklerin bulunduğu günümüzde yeni politikalara ihtiyaç var" dedi.

İSO'nun mart ayı olağan meclis toplantısında konuşan Bahçıvan, gelişmelerin dünyada, ekonomi politikalarında yaşanan derin ayrışmanın bir süre daha devam edeceğini gösterdiğini kaydetti.

Bahçıvan, Türkiye ekonomisinin 2015 yılının ilk çeyreğini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yaşanan gelişmelerin etkisiyle oldukça hareketli bir ortamda geride bıraktığını anlatarak, küresel ekonomide enerji fiyatlarından kaynaklanan rahatlamanın, özellikle döviz kurundaki olumsuz gelişmeler nedeniyle Türkiye ekonomisine daha sınırlı yansıdığını kaydetti.

Kurdaki artışın ithalat yükündeki gerilemenin olumlu etkilerini kısıtlarken, enflasyon beklentilerinin artış yönünde etkilenmesinin genişleyici para politikaları için Merkez Bankası'nın manevra alanını sınırladığını dile getiren Bahçıvan, "Ekonomik toparlanmanın sancılı bir seyir izlemeyi sürdürdüğü, üretken yatırımların zayıf seyrettiği, özellikle finansal istikrar üzerinde orta vadede ciddi risklerin bulunduğu günümüzde yeni politikalara ihtiyaç var. Bu ihtiyaca dikkat çekerken, sürdürülebilir büyüme için para politikalarının ötesinde farklı araçlara gereksinim duyuluyor" diye konuştu.

Bu yılın ilk çeyreğindeki öncü göstergelere bakıldığında zayıf bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu belirten Bahçıvan, şunları kaydetti:

"Sanayi üretimi uzun bir aradan sonra yıla düşüşle başlarken, ekonominin nabzı açısından önem taşıyan tüketici güven endeksinin neredeyse kritik seviyelere düşmüş olması ve ihracattaki azalma dikkat çekicidir. Küresel ekonomideki risklerin yanı sıra ilk çeyrekteki bu zayıf tablonun ikinci çeyreğe sarkması ihtimali, şu anda yüzde 3-yüzde 3,5 aralığında olan büyüme beklentilerini daha da düşürebilir. Ancak bu noktada, yılın ilk iki ayında oldukça sağlıklı bir görünüm veren kamu bütçesinin 2015 büyümesine ne ölçüde katkı yapacağı da büyük önem taşıyor. İstihdam piyasalarında, işgücüne katılımla yaratılan yeni istihdam arasındaki makas ciddi düzeylerde. Gelecek dönemde olası mevsimsel düşüşler haricinde yüzde 10'un altında işsizlik oranı beklemek pek gerçekçi olmayacaktır. Bu noktada işsizlik ile eğitim sorunumuz arasında yakın bir ilişki olduğuna inanıyorum."

İstanbul sanayisinin sadece Türkiye ölçeğinde değil, dünya çapında yüksek rekabet gücüne sahip bir kent haline getirilmesi gerektiğini aktaran Bahçıvan, "İstanbul Sanayi Strateji Belgesi"ni hazırladıklarını hatırlattı.

Yüksek teknolojili ürün

Bahçıvan, rekabet gücü açısından İstanbul ile sanayinin olumlu yönlerine bakıldığında yüksek teknolojili ürün üretimi altyapısı, sanayici girişimcilerin varlığı, üniversiteler, tedarik zincirinin gelişmişliği, dış pazar, iç pazar, tüketicinin bilinç seviyesi, coğrafi yoğunlaşma, firmaların üretim yapıları, yabancı sermayeli firmaların varlığı, coğrafi konumun görüldüğünü söyledi.

Bahçıvan, Strateji Belgesi'nin de ortaya koyduğu gibi Türkiye'de kısa sürede yüksek teknolojiye dayalı ihracatı artırabilecek tek altyapının İstanbul'da olduğunu kaydederek, "İstanbul, ülkemizin yüksek teknolojili ürün ihracatının yüzde 67,2'sini gerçekleştirmektedir. Öte yandan İstanbul orta-yüksek teknolojili ürün ihracatında da yüzde 50'nin üzerinde bir paya sahiptir" dedi.

"İstanbul Sanayi Strateji Belgesi"nde İstanbul'u yüksek rekabetçi bir kent seviyesine, 2023 İhracat hedeflerine ulaştırmak için 18 strateji başlığı altında 46 strateji ve 85 eylem planı tanımlandığını hatırlatan Bahçıvan, "Bu belge ile artık neler yapılması gerektiği konusunda bir yol haritamız var. Takdir edilmeli ki bunu İstanbul Sanayi Odası tek başına yapamaz. İşte bu nedenle, sürecin paydaşları belgede açık bir şekilde tanımlanıyor. Bu proje, paydaşlarıyla birlikte kamuoyunun desteğine ihtiyaç duyuyor" ifadelerini kullandı.

Bahçıvan, bu ay itibarıyla hizmete koydukları çok önemli uygulamalarının da Teşvik Masası olduğuna dikkati çekerek, bu masada tüm üyelerin projeleri detaylarıyla inceleneceğini ve projeye uygun teşvik mekanizmaları belirlenerek doğru adrese yönlendirileceğini bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İso Meclisi Mart Ayı Olağan Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement