İso Nisan Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

İso Nisan Ayı Meclis Toplantısı

İso Nisan Ayı Meclis Toplantısı

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın: "Şu anda biz özkaynağın 5,4 katı kadar kredi verebiliyoruz.

30.04.2014 18:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Türk bankacılık sektörünün şu anda özkaynağının 5,4'ü kadar kredi verebildiğini, bunu 8,3 katına çıkarma imkanları bulunduğunu belirterek, "Türk bankacılık sektörü yaklaşık 900 milyar lira yeni kredi verebilme gücüne sahiptir" dedi.

Aydın, İSO Meclisi'nin "Finansal İstikrar, Sanayinin Finansmanı ve Sürdürülebilir Ekonomi Bağlamında Bankacılık ve Reel Sektör İlişkileri" ana gündem konulu nisan ayı toplantısına katıldı.

Hüseyin Aydın, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de milli gelirin istikrarlı ve yüksek hızda büyüdüğüne değinerek, bu başarının ana nedeninin siyasi istikrar ve bu durumun ekonomi politikasına yansıması olduğunu söyledi.

"Büyüme olmadan olmuyor" diyen Aydın, daha çok üretmeden hiçbir borcu kapatmanın ve sadece giderleri kısarak bir yere gitmenin mümkün olmadığını ifade etti.

Büyümeye bankacılık sektörünün de çok önemli bir katkı yaptığını anlatan Aydın, "Türkiye'ye hala banka gelecek mi? Gelecek" dedi.

Ticaretin finansmanı konusuna değinen Aydın, şunları kaydetti:

"Türkiye'de mevduatın süresi 3 aydır. Türkiye'de ortalama bir ticaretin finansmanı 18 aydır. Türkiye'de bir yatırımı finanse ettiğiniz zaman geri dönüşü, koyduğunuz özkaynağa bağlı ama 7 ila 17 ay arasıdır. Biz risk almış oluyoruz. Son dönemde ülkemizde gördüğümüz gerek özelleştirme gerek kamunun altyapı yatırımı gerek turizm ve enerji yatırımı, ki bunların ortalama vadesi 8 ila 10 yıl arasıdır, bunların tamamını Türk bankacılık sektörü finanse etmiştir. Nasıl finanse etmiştir? 3 ay vadeli mevduat veya yurtdışından bir yıl vadeli veya en çok 5 yıla kadar yaptığımız borçlanmalarla yapmışız."

Aydın, istikrar oldukça faiz marjlarının daralacağını ve sektörün istediği karlılığa ulaşabilmesi için mutlaka hacimsel olarak büyüyeceğini belirterek, daha çok hacim yaparak reel faiz getirisindeki açığın kapatılmaya çalışıldığını ifade etti.

"Aracılık maaliyetlerinin azaltılması lazım"

Bankacılık sektörünün tahsilatı gecikmiş alacaklarının yönetilebilir düzeyde ve dünyanın yaşadığı kırılganlıklarla uyumlu olduğunu aktaran Aydın, bundan sonra da kredi kalitesinde negatif yönlü bir beklenti içinde olmadıklarını dile getirdi.

Aydın, bankaların kredi verebilmesi için mutlaka sermaye ve özkaynaklarının güçlü olması gerektiğine işaret ederek, "Türk bankacılık sektörü son 10-11 yılda kazandığının hiçbirini sektör haricine çıkarmamıştır. Tamamını özkaynaklarda tutmuştur. Bu kadar yüksek sermaye ile çalışan bir sektör var mı? Bu kadar sermaye koyduktan sonra sektörün karlılığının değerlendirilmesinde, hem işadamlarımızdan hem kamuoyundan adil değerlendirme bekliyoruz. Sermaye getirisi olarak baktığımızda İSO 500'den farklı bir kazancın içinde olmadığımızın da altını çizmek istiyorum" diye konuştu.

Özkaynağın bankalar açısından daha çok kredi verebilmek için olmazsa olmaz koşul olduğunu vurgulayan Aydın, "Şu anda biz özkaynağın 5,4 katı kadar kredi verebiliyoruz. 8,3 katı kadar imkanımız var. Türk bankacılık sektörü yaklaşık 900 milyar lira yeni kredi verebilme gücüne sahiptir. Yani proje oldukça, talep oldukça Türk bankacılık sektörü olarak bütün talepleri karşılayacak gücümüz var" ifadelerini kullandı.

Ekonomi yönetiminin cari açıkla ilgili sorunları asgariye indirmek için bireysel kredilere ilişkin bir takım düzenlemeler yaptığına değinen Aydın, şöyle devam etti:

"Ekonomi yönetiminin aldığı kararlar sektörün canını acıtsa da bir şey ülkenin bilançosu için artı yazıyorsa biz onu içselleştirebilen bir sektörüz. Ancak Türkiye'de üretim, yatırım, ihracat gibi sektörler için daha teşvik edici politikaların ve düzenlemeleri yerine getirilmesi lazım. Nedir bunlar? Aracılık maliyetlerinin azaltılması lazım. Faiz oranlarından şikayet ettiğimizde biz nihayetinde aldığımız kaynağın üstüne belli bir marj koyarak satıyoruz. O hayatiyeti sürdürmek için o marjı mutlaka koymak durumundayız. Daha uygun koşullar aracılık maliyetlerinin düşürülmesiyle temin edilebilir. Bir şekilde risk ağırlıkları farklılaştırılabilir. Bunlar bize yeni imkanlar sağlar."

Ziraat Bankası olarak 3. Havaalimanı'nın finansmanında yer almak istediklerini ifade eden Aydın, "Bir öngörüşme yaptık. Onu finanse etmek istediğimiz açıkladık. Böyle bir gücümüz olduğunu izhar ettik. Miktar belli değil. Biz sadece bunun finansmanın bulunmak istediğimiz belirttik" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İso Nisan Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement