İspanya'da "Ayrılıkçı Katalanlara" Karşı Manifesto - Son Dakika
Güncel

İspanya'da "Ayrılıkçı Katalanlara" Karşı Manifesto

İspanya'da bir grup aydın, "ayrılıkçı Katalanlara" karşı yayınladığı manifestoda, İspanya Anayasası'nı çiğneyenlere karşı tüm yasal yaptırımların uygulanmasını istedi.

16.07.2014 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya'da aralarında Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mario Vargas Llosa'nın da olduğu yazar, akademisyen, eski sendika liderleri, siyasetçiler ve gazetecilerden oluşan bir grup aydın, Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimlere karşı manifesto yayımladı.

"Özgürler ve Eşitler" başlıklı manifestoda, Katalonya'daki ayrılıkçı girişimlerin şimdiye kadar "layık olduğu cevabı almadığı" savunuldu.

İspanya Anayasası'nın savunulduğu manifestoda, İspanyol devletinin anayasa ve yasaları çiğneyenlere karşı tüm yasal yaptırımları uygulaması istendi.

"Ayrılıkçı Katalanlar" ile "Avrupa karşıtı popülistler" arasında benzerlik kurulan manifestoda, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlerin "İspanyol demokrasisini yıkma hareketi" olduğu belirtildi.

Manifestoya imza atan 30 kadar aydın, İspanya'daki siyasi partilere yaptıkları çağrıda, "Demokrasinin birlikte yaşama temellerini koruyun, İspanyol vatandaşlarının tümünün egemenliğini sınırlayan hiçbir müzakereye girmeyin, tüm İspanyolları içine alan tartışma başlatın ve ayrılıkçılık karşısında birlik sesini yükseltin" ifadesini kullandılar.

Bu arada manifestoyla ilgili basına açıklama yapan yazar Vargas Llosa, "Bağımsızlığa karşı olan Katalanlar kendilerini terk edilmiş, öksüz hissediyorlar. Bu manifestonun amacı Katalan toplumuna, İspanya'da yalnız olmadığını göstermektir" diye konuştu. Katalonya'daki sorunun "İspanyol demokrasisi için çok ciddi ve tehlikeli" olduğunu belirten Llosa, "Özgürlük, demokrasi ve anayasa adına fikirler ve argümanlarla harekete geçilmesi gerekir" dedi.

Öte yandan Katalonya'da ayrılıkçı girişimlere karşı çıkmak için 23 Nisan 2014'te kurulan "Societat Civil Catalana" (Katalan Sivil Toplumu) adlı hareketin başkanı Josep Ramon Bosch, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Biz, Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerinin meşru, demokrat ve yasal olmadığını savunuyoruz. Sosyal, ekonomik, hukuki ve siyasi açıdan yaşadığımız bu sürece karşıyız. Başbakan Rajoy'dan talebimiz artık halkı heyecanlandıran mesajlar vermesidir. Korku mesajı vermek iyi bir şey değil. İspanyol hükümeti, Katalanca'nın tanınıp, konuşulmasını içeren bir dil yasası veya yeni bir mali düzenleme için harekete geçmeli. Katalonya ile İspanya arasındaki yüksek tansiyon düşmeli." - Madrid

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İspanya'da 'Ayrılıkçı Katalanlara' Karşı Manifesto - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement