İspanya'da "Tartışmalı" Ulusal Bayram - Son Dakika
Güncel

İspanya'da "Tartışmalı" Ulusal Bayram

İspanya'da kökleri Amerika kıtasının keşfine dayansa da, günümüzde "ülkenin siyasi ve kültürel çoğulculuğuna ve tek bir monarşi altında birleşilmesine" atfen yapılan 12 Ekim'deki ulusal bayram ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

13.10.2015 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya'da kökleri Amerika kıtasının keşfine dayansa da, günümüzde "ülkenin siyasi ve kültürel çoğulculuğuna ve tek bir monarşi altında birleşilmesine" atfen yapılan 12 Ekim'deki ulusal bayram ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Ülkedeki ekonomik krizin ardından ortaya çıkan "Podemos" partisinin siyasi uzantılarına bağlı olan Barcelona ve Cadiz'deki Belediye Başkanları'nın, ulusal bayram için "soykırım" veya "Amerika kıtasının katliamı" şeklinde yaptıkları yorumlar, İspanyol hükümetinden tepki aldı.

İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, Barcelona ve Cadiz Belediye Başkanları'nın sözlerini, "kültürel hazımsızlık, gaddarlık, orantısızlık ve İspanyollara saygısızlık" olarak değerlendirdi.

İspanya'da, iktidarda olan Halk Partisi'nden (PP) Barcelona Belediye Meclisi'ndeki sözcüsü ve İçişleri Bakanı'nın erkek kardeşi Alberto Fernandez de yazılı bir açıklama yaparak, Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau'nun, "Belediye Başkanı gibi değil sistem karşıtları gibi hareket ettiğini" savundu. Colau'nun tavrının " Kuzey Kore'deki Komünist Parti üyesi veya Venezuela'daki bir Chavezci" gibi olduğunu iddia eden Fernandez, "Milyonlarca İspanyola hakaret etmek ve saldırmak tarihe yapılmış bir saygısızlıktır. Katalanlar ve Barcelonalılar, ulusal bayramımızın soykırım olarak tanımlanmasına izin vermeyecektir" dedi.

Öte yandan İspanyol meclisindeki ayrılıkçı partilerden Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve Bask Ulusal Partisi (PNV) ve komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) partileri ise 12 Ekim'de ulusal bayram olmasını desteklemediklerini belirtseler de, Barcelona ve Cadiz Belediye Başkanları'nın sözlerini ağır bulduklarını ifade ettiler.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İspanya'da 'Tartışmalı' Ulusal Bayram - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement