Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali Başladı - Son Dakika
Güncel

Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali Başladı

Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali Başladı

Kafkasör Yaylasında bu yıl 35.si düzenlenen Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali boğaların da katılımı ile açılış ve kortej yürüyüşü ile başladı.

11.06.2015 09:53  Güncelleme: 09:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kafkasör Yaylası'nda bu yıl 35.'si düzenlenen Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali boğaların da katılımı ile açılış ve kortej yürüyüşü ile başladı.

Kortej yürüyüşünde boğaların caddelerde vatandaşlar arasında belirli aralıklarla yürütülerek hafta sonu güreş tutacakları bin 200 rakımlı Kafkasör Yaylası'na gönderilmeleri renkli görüntülere sahne olurken, boğaların Artvin sokaklarındaki yürüyüşü İspanya'yı hatırlattı.

Valilik önünde sağanak yağış altında gerçekleştirilen törene Artvin Valisi Kemal Cirit, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan, Adli Yargı ve Adalet Komisyon Başkanı Mesut Toktaş, boğa sahipleri ile yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başlayan törende halk ozanlarının atışması büyük alkış aldı.

Kafkasör Festivali'nin ana temasını oluşturan boğa güreşlerini temsilen kortej yürüyüşüne 8 boğa getirildi. Vali Cirit, Belediye Başkanı Kocatepe ve Milletvekili Kışla boğaların önünde yürürken yürüyüş esnasında zaman zaman sahipleri boğalarını kontrol etmekte zorlandı. Artvin Valiliği önünden başlayan yürüyüş akordeon eşliğinde oynanan horonlarla birlikte Cumhuriyet Caddesi üzerinden 1300 metre sonra sona erdi.

Boğalar belirli aralıklarla vatandaşlarla birlikte yürütüldü. Yürüyüş esnasında zaman zaman boğa sahipleri boğalarını kontrol etmekte zorlanırken boğaların kontrollerini sağlamak için boğaları boyunlarındaki iplerini cadde üzerindeki direklere bağladılar. Boğalar buradan kamyonlara yüklenerek festivalin yapılacağı Kafkasör Yaylası'na dualarla uğurlandı.

İSPANYA'YA NAZİRE YAPTILAR

Festivalin açılış konuşmasını yapan Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Kafkasör Kültür Sanat Festivali'nin bu yıl 35.'sinin düzenlendiğini söyledi. Boğa güreşlerinin Artvin'in kültüründe olduğunu kaydeden Kocatepe "Hayvanlarımızı barıştırıyoruz. Bunun amacıda zaten hayvanlarımızın uygun ortamlarda barıştırılmasıdır. Hayvanlarımız dağa gidiyorlar. Sarp yaylalarda hayvanlar liderini seçiyor. İspanya'ya nazire olsun diye boğa, doğa, insan iç içe dostça kardeşçe yürüyoruz. İnsanlar hayvanlara zarar vermezse onların bize hiçbir zararı yok. Doğada aynı şekilde" diye konuştu.

Artvin Valisi Kemal Cirit ise Kafkasör'ün Artvin için çok büyük bir marka değeri olduğunu belirterek geleneksel bir kültürün yaşatılmasıyla ilgili bir organizasyon yaptıklarını söyledi.

Artvin Kafkasör Yaylası'nda düzenlenen festivalin dünyadaki benzerlerine göre en barışçıl ve en doğa dostu olan festival olduğunu ifade eden Vali Cirit "Biz doğada hem insanlar hem de boğalar nasıl birliktelik sağlayabiliyorlar, doğada nasıl bir yaşamı paylaşabiliyorlar bunu göstermek arzusundayız" dedi.

Artvin'deki boğa güreşleri festivalinin İspanya'dakinden çok farklı olduğunu vurgulayan Vali Cirit "İspanya'dan farkımızı tüm dünya biliyor. Orada boğayı öldürmek gibi bir organizasyon var. Orada boğaya karşı insanın zaferi var. Burada ise boğaların kendi aralarında ki liderliği ortaya çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı. - ARTVİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement