Isparta 31 Bin Öğrencinin Yaptırdığı Okula Sevim Öğretmenin Adının Verilmesi Tartışma Yarattı - Son Dakika
Güncel

Isparta 31 Bin Öğrencinin Yaptırdığı Okula Sevim Öğretmenin Adının Verilmesi Tartışma Yarattı

Isparta 31 Bin Öğrencinin Yaptırdığı Okula Sevim Öğretmenin Adının Verilmesi Tartışma Yarattı

31 bin öğrencinin yaptırdığı okula Sevim öğretmenin adının verilmesi tartışma yarattı ISPARTA'da 15 yıl önce '31 Bin Dev Öğrenci Projesi' kapsamında 31 bin öğrencinin emeğiyle yaptırılan Öğrenciler İlkokulu'na, geçen ay Van'da trafik kazasında ölen öğretmen Sevim Örnek'in adı verildi.

08.02.2016 18:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

31 bin öğrencinin yaptırdığı okula Sevim öğretmenin adının verilmesi tartışma yarattı

ISPARTA'da 15 yıl önce '31 Bin Dev Öğrenci Projesi' kapsamında 31 bin öğrencinin emeğiyle yaptırılan Öğrenciler İlkokulu'na, geçen ay Van'da trafik kazasında ölen öğretmen Sevim Örnek'in adı verildi. Sevim Örnek'in ailesi uygulama karşısında duygulanırken, okulun yaptırılmasına katkı sağlayanlar isim değişikliğine tepki gösterdi.

Isparta'da dönemin Valisi Halil İbrahim Daşöz'ün öncülüğünde 2000 yılında 'Hababam Sınıfı' filminden esinlenerek öğrencilerin yönetime dahil edilmesi amacıyla '31 Bin Dev Öğrenci Projesi' uygulamaya konuldu. Türkiye'de o tarihte ilk olduğu öne sürülen Isparta'da başlatılan projeye kent merkezinde eğitim öğretim gören öğrenci sayısı dikkate alınarak, '31 Bin Dev Öğrenci' adı verildi. Proje kapsamında öğrenciler, velilerinin de desteğiyle çeşitli etkinlik, kermes ve konserler düzenledi. Elde edilen gelir 'Ulusal Eğitime Destek Kampanyası' hesabına yatırılırken, buna İl Özel İdaresi'nin de katkısı eklenerek Batıkent Mahallesi'nde 24 derslikli okul yaptırılması kararlaştırıldı. Projeyi beğenen dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de projeye cebinden 10 bin lira katkı sağladı. Temeli İbrahim Tatlıses'in de katıldığı törenle atılan okula, 'Öğrenciler İlköğretim Okulu' adı verildi. Okul 2001- 2002 eğitim öğretim döneminde tamamlanarak faaliyete geçti ve duvarına da 'Dünyanın bütün çiçekleri burada' yazıldı. Ardından proje Amasya, Malatya, Adıyaman ve Manisa'da devam ettirilerek benzer şekilde 4 okul daha yaptırıldı.

KAZADA ÖLEN ÖĞRETMENİN ADI VERİLDİ

Faaliyete geçtiği günden bugüne birçok öğrencinin eğitim öğretim gördüğü Öğrenciler İlköğretim Okulu'ndan 2007 yılında mezun olan öğretmen Sevim Örnek, 19 Ocak günü Van'ın Saray İlçesi'nde meydana gelen trafik kazasında öldü. Ispartalı öğretmen Örnek'in adının Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın talimatıyla memleketinde bir okula verilmesi gündeme geldi. Yapılan inceleme sonucu öğretmen Sevim Örnek'in adının, Öğrenciler İlkokulu'na verilmesi kararlaştırıldı. Okulun tabelası sömestir tatilinde değiştirilerek 'Sevim Örnek İlkokulu' oldu. Okulun girişine de Sevim Örnek'in üniversiteden mezun olduğu fotoğrafı ve kısa özgeçmişinin bulunduğu köşe oluşturuldu. Sevim Örnek'in anne ve babası da yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte adı değişen okulu ziyaret etti. Milli Eğitim Müdürü İlyas Can ile birlikte okula gelen Mehmet Örnek ve Selamet Örnek, okulu ve kızlarının adına oluşturulan köşeyi inceledi. Okulun bulunduğu mahallede oturan anne ve baba duygulu anlar yaşadı.

"ÖLÜMÜN GURURU BU İSE GURUR DUYDUM"

Mehmet Örnek, kaza sonrası Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın kendisini arayıp taziyede bulunduğunu belirterek, "Okulumuza isminin vereceğini söyledi. Verdiği sözü tuttu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi. Selamet Örnek de çok acı bir duygu yaşadığını belirterek, "Mahalleden geçerken okula baktığımda onun adını göreceğim. Burada adının olduğunu görmek bir taraftan acı, bir taraftan mutluluk verici. Çok seveni varmış. Her yerden aradılar. Başsağlığı dilediler. Çok iyi bir öğretmen olduğunu söylediler. Kızımla gurur duydum. Ölümün gururu bu ise gurur duydum" dedi.

"OKULU BAKANLIK SEÇTİ"

İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can da Bakan Nabi Avcı'nın talimatıyla isim değişikliğinin gerçekleştiğini belirterek, "Sayın bakanımız Sevim Örnek'in mezun olduğu okulların ismini sordu. Biz bu okulları yazıp gönderdik. Bakanlık Öğrenciler İlkokulu'nun adının değişimini uygun gördü. Okulu bakanlık seçti" diye konuştu.

"BU BİR FELSEFENİN ÜRÜNÜDÜR"

Okulun isminin değiştirilmesi Sevim Örnek'in anne ve babasını mutlu ederken, tepkileri de beraberinde getirdi. 31 Bin Dev Öğrenci Projesi'nin o dönem yürütme komitesi başkanı olarak görev yapan Hasan Büyükçam, uygulamaya tepki gösterdi. Büyükçam, şöyle dedi: "Yapılan davranış güzel. Fakat bu okul onun yeri değil. Çünkü bu bir felsefenin ürünüdür. İlköğretim ve lise öğrencilerinden oluşan 31 bin öğrencinin emeği olan bir projedir. Bütün öğrenciler bu projeye dahil edildi. Kitap sattılar, kartpostal bastılar, tiyatro ve kermes düzenlediler, bunların gelirlerini de projeye aktardılar. Ben o dönem 15 yaşındaydım. 15 yaşında okul yaptırmanın verdiği mutluluk vardı. Benden daha küçük yaştaki öğrenciler bu duyguyu daha yoğun yaşadı. Trafik kazasında hayatını kaybeden Sevim Örnek'in ismi mutlaka bir okulda yaşatılmalıdır. Zaten kendisi de bizim yaptırdığımız okuldan mezun bir öğretmendir. Ama bu ismin bir başka okulda yaşatılması gerekiyor. 31 bin öğrencinin yaptırdığı okulun ismi de kendi yerinde yaşamaya devam etmeli."

"31 BİN ÖĞRENCİNİN VEBALİNİ ÜZERİMDE TAŞIYAMAM"

Projede öğretmenler adına yer alan emekli öğretmen 60 yaşındaki Jale Bayraktaroğlu da, öğretmen Sevim Örnek'in adının bir okulda mutlaka yaşatılması gerektiğine inandığını anlatırken, şöyle konuştu: "Ancak bu okulda 31 bin öğrencinin emeği var. 31 bin öğrencinin vebalini üzerimde taşıyamam. O nedenle Sevim Örnek ismi Isparta'da daha güzel bir okulda olabilir. Öğrencilerin adının tekrar bu okula iade edilmesini istiyorum. Çünkü bu çocuklar evlerinde pasta, börek yaptı, sokakta kermes açıp sattı, kartpostal sattılar, şiir kitapları çıkardılar, tiyatro etkinlikleri düzenlediler. Bunun bütün gelirlerini de kampanyaya bıraktılar. Bu okulun duvarına 'Dünyanın bütün çiçekleri burada' sloganı bilerek yazıldı. Bu okul büyük bir felsefenin ürünüdür. Dünyaya model olabilecek bir okuldur. 8 yaşında, 10 yaşında bir çocuğun o yaşta okul yaptırıyor olması kadar güzel, duygusal ve felsefik bir şey olamaz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Isparta 31 Bin Öğrencinin Yaptırdığı Okula Sevim Öğretmenin Adının Verilmesi Tartışma Yarattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Amasya'da lise öğrencileri Şehitler Haftası dolayısıyla temizlik yaptı
    14:22 Amasya'da lise öğrencileri Şehitler Haftası dolayısıyla temizlik yaptı

    Amasya'nın Suluova ilçesinde bulunan Şehitler Haftası dolayısıyla Şehitliği'nde temizlik yapan lise öğrencileri, şehit mezarlarını sulayarak dua etti. Etkinlikte öğrencilere milli ve manevi duygular aşılanırken, şehitlere vefa ve minnet duyguları ifade edildi.

  • Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi'nden 3 kedi ve 1 köpek daha sahiplendirildi
    14:20 Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi'nden 3 kedi ve 1 köpek daha sahiplendirildi

    Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi, binlerce sokak hayvanını sahiplendirerek örnek olmaya devam ediyor. Merkezde bakımları yapılan 3 kedi ve 1 köpek daha sıcak yuvalara kavuşturuldu. Sahiplendirme konusunda bilgi almak isteyenler ise Doğal Yaşam Merkezi'ne ulaşabilirler.

  • Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu
    14:19 Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

    Almanya'nın başkenti Berlin'de Rumen asıllı tarihçi, yazar ve müzisyen Dimitri Kantemir'in bestelediği eserlerden oluşan bir konser programı gerçekleştirildi. Konserde, 17. yüzyıl Moldova bölgesinin türkülerini ve halk müziğini içeren zengin bir repertuvar sunuldu. Konsere katılanlar arasında Alman tarih ve müzik severlerin yanı sıra Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı da yer aldı. Kantemir'in Osmanlı dönemindeki önemi ve bestelerinin notaya dökülmesi vurgulandı.

  • Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları Bilecik'te yapılacak
    14:18 Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları Bilecik'te yapılacak

    Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları, 20-21 Nisan'da yeni oluşturulan Endurobil 365 Extrempark Bilecik parkurunda yapılacak. Bilecik Valisi Şefik Aygöl, yarışlardan büyük heyecan duyduklarını belirterek, Türkiye'nin en büyük enduro parkını kurduklarını ve 365 gün motokros yapılabilecek bir alan oluşturduklarını söyledi.

  • Denizlispor Futbolcuları Maaş Alamadıklarını Sosyal Medyada Paylaştı
    14:18 Denizlispor Futbolcuları Maaş Alamadıklarını Sosyal Medyada Paylaştı

    Denizlispor futbolcuları, maaş alamadıklarını ve takıma sahip çıkılması gerektiğini sosyal medyada paylaşarak antrenmanlara çıkmama kararı aldı. Ayrıca futbolculardan Mehmet Ali Ulaman'ın ailesi taraftarlar tarafından saldırıya uğradı ve konu hakkında mücadele edeceğini bildirdi.

  • Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi Tebrik Etti
    14:17 Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi Tebrik Etti

    Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller ve heyeti, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi tebrik ziyareti gerçekleştirdi. Başkanlar, Alpu için birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • Adıyaman'da Narkotik Uygulamasında 2 Bin 679 Kişinin Kimlik Kontrolü Yapıldı
    14:15 Adıyaman'da Narkotik Uygulamasında 2 Bin 679 Kişinin Kimlik Kontrolü Yapıldı

    Adıyaman İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen narkotik uygulamalarında 2 bin 679 kişinin kimlik kontrolü yapıldı. Yapılan çalışmalarda 91 sokak, 37 park, 31 metruk bina ve 114 iş yeri incelendi. Ayrıca 275 aracın sorgusu yapıldı ve 2 bin 679 kişinin kimlik kontrolü gerçekleştirildi. Kimlik kontrolü yapılan kişilerden 20'si çeşitli suçlardan arandığı tespit edildi ve haklarında işlem başlatıldı. Soruşturma devam ediyor.


Advertisement