Isparta Dünyaya 'Patpat' Satıyor - Son Dakika
Ekonomi

Isparta Dünyaya 'Patpat' Satıyor

Isparta Dünyaya \'Patpat\' Satıyor

Isparta'nın Senirkent İlçesi'nde üretilen ve 'patpat' diye adlandırılan tarımda taşıma amacıyla kullanılan araçlar, Rusya başta olmak üzere Irak, Moldova ve Gürcistan'a ihraç ediliyor.

11.02.2013 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'nın Senirkent İlçesi'nde üretilen ve 'patpat' diye adlandırılan tarımda taşıma amacıyla kullanılan araçlar, Rusya başta olmak üzere Irak, Moldova ve Gürcistan'a ihraç ediliyor.

Senirkent İlçesi Büyükkabaca Beldesi'nde 10 atölyede, yüzde yüz yerli imkanlarla 'Patpat' üretiliyor. Karadeniz başta olmak üzere İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kırsal alanda yaşayanlardan yoğun ilgi gören yerli üretim patpatlar, yurt dışında ise Irak, Rusya, Moldova ve Gürcistan gibi ülkelere ihraç ediliyor.

'PATPAT BİZİM MODERN EŞEĞİMİZ'

Büyükkabaca Belde Belediye Başkanı AK Parti'li Ali İhsan Temurçin, tarım aracı olarak kullanılan patpatların saatte maksimun 25 kilometre hız yaptığını söyledi. Başkan Temurçin, yük taşımanın yanı sıra sulama, ilaçlama ve tarla sürmek için de kullanılan patpatların traktör gibi çok amaçlı kullanıldığını ve bu nedenle yurt dışından yoğun talep aldıklarını kaydetti. Türkiye'nin birçok kentine satış yapıldığını anlatan Başkan Temurçin, "Patpat bizim modern eşeğimiz. Önceden her evin önüne bir eşek bağlanırdı. Şimdi her evde 1 ya da 2 patpat var" dedi.

TAKSİ KADAR GÜVENLİ

Başkan Temurçin, araçların 2 ton yük taşıma kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Başkan Temurçin, "Patpatın piyasa değeri 8 bin lira. Ucuz ve az yakıt tüketmesinden dolayı tercih ediliyor. Geçmişte konfor ve güvenlik nedeniyle patpat üretimi durduruldu. Ancak şimdi daha modern, fonksiyonel ve güvenli araçlar yapılıyor. Fren düzeneği tamamen değiştirilen patpatlar, en az bir otomobil kadar güvenli hale getirildi" diye konuştu.

Beldede ayda 40 patpat üretildiğini anlatan Başkan Temurçin, "Yıllık üretimimiz yaklaşık 500 adet. Bunun büyük kısmı ihraç edilerek ekonomiye girdi sağlanıyor" dedi.

PATPAT NEDİR?

Traktör motoruna benzer bir motora sahip olan patpatlar, tip olarak daha küçük ve tarımsal yük taşımak için kullanılan bir traktör. 'Pat pat' şeklinde yüksek ses çıkardığı için bu isimle biliniyor. Trafik tescili yapılamadığı için plaka takılamayan patpatların karayoluna çıkması yasak. Trafikte kullanılması yasak olan patpatlar kırsal bölgelerde, tarım arazilerinde kullanılıyor. Arkasında sabit ve küçük bir römork bulunan 4 tekerlekli patpatlar 2 ton yük taşıma kapasitesine sahip. - Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Isparta Dünyaya 'Patpat' Satıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli
    10:00 Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemesi uyarısını yaparak, "İnsanların yaşadığı ülkede tatil yapma şartları kolaylaşsın" dedi.

  • Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü
    09:58 Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü

    Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Sivas İşgücü Piyasası Araştırması 2023 Yılı Sonuç Raporu'na göre, Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsizlerin sayısı 24 bin 602 kişi olarak belirlendi. Rapor, kadınların işsizlik oranının yüzde 49,2, gençlerin ise yüzde 24,38 olduğunu ortaya koydu. Mesleklere göre incelendiğinde ise en fazla kayıtlı işsizin temizlik görevlisi olduğu görüldü.

  • BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor
    09:58 BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor

    Bodrum Ticaret Odası (BODTO) yönetimi, en eski üyelerinden Ömer Ağan'ı evinde ziyaret etti. BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Ağan'a nezaket ziyaretinde bulunduklarını ve onu plaketle onurlandırdıklarını belirtti. Ağan ise ziyaretten duygulandığını ve BODTO'nun güzel gelişmeler kaydettiğini ifade etti.

  • Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı
    09:48 Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı

    Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, 40. yılını hizmet binasında düzenlenen etkinliklerle kutladı. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin'in konuk olduğu etkinlikte, Ekonomide Güncel Gelişmeler konulu söyleşi düzenlendi. GAİB ailesi, kırkıncı yıl pastasını keserek hatıra fotoğrafı çektirdi. Birlik, 17 bini aşkın üyesiyle 190'dan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır.

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:36 TZOB Başkanı Bayraktar: " Sera ürünlerinde fiyatlar düşüyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya ve Mersin illerinde örtü altı sebze ürünlerinde önemli fiyat düşüşleri olduğunu belirtti. Bayraktar, çiftçilerin belediyelerden destek beklediğini ve pazarlama sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, belediyelerin çiftçilere destek vermesi gerektiğini ifade etti.

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:07 TZOB Başkanı Bayraktar: " Sera ürünlerinde fiyatlar düşüyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya ve Mersin illerinde yapılan sebze seracılığında bayram sonrası önemli fiyat düşüşleri olduğunu belirtti. Bayraktar, seracılığın ülkede hızla geliştiğini ve sebze üretiminin yoğun olduğu illerde çiftçilerin pazarlama sorunu yaşadığını ifade etti. Ayrıca, belediyelerin çiftçilere destek vermesi gerektiğini vurguladı.


Advertisement