İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin Brüksel'de - Son Dakika
Güncel

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin Brüksel'de

İsrail Cumhurbaşkanı Reuben Rivlin, "Halihazırda siyasi ve bölgesel koşullar, İsrail ve Filistin arasında tam bir kalıcı anlaşma sağlanmasına uygun değil." dedi.

22.06.2016 23:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail Cumhurbaşkanı Reuben Rivlin, "Halihazırda siyasi ve bölgesel koşullar, İsrail ve Filistin arasında tam bir kalıcı anlaşma sağlanmasına uygun değil." dedi.

Rivlin, Brüksel temasları çerçevesinde Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitaben İbranice konuşma yaptı.

Yahudilerin Avrupa tarihindeki yerini anlatan Rivlin, Avrupa'yla İsrail'in sıkı bir şekilde birbirine bağlı olduğunu söyledi.

Rivlin, Avrupa ile İsrail arasında Ar-Ge, sağlık, çevre, eğitim, kültür ve daha pek çok alanda ortak girişimler ve işbirlikleri olduğuna dikkati çekerek, "Hangi açıdan bakarsak bakalım geçmiş, şimdi ve gelecek olsun İsrail ve Avrupa bozulamaz bir biçimde birbirine bağlıdır. Ortak çıkarlarımız ve ortak değerlerimiz günümüzü belirliyor, geleceğimizi şekillendiriyor." diye konuştu.

Özgürlük, eşitlik, adalet, çoğulculuk, dini hoşgörü ve demokrasinin, AB gibi İsrail'in de temel ilkeleri olduğunu ifade eden Rivlin, yanlış anlamalardan ötürü Avrupa'dan yoğun bir şekilde İsrail'e eleştiri yapıldığını belirtti.

Rivlin, İsrail devletinin ana görevinin vatandaşlarını korumak olduğuna işaret ederek, "AB'yle her konuda anlaşamayabiliriz ama ben sizlere sabır çağrısında bulunuyorum. Lütfen İsrail'in değerlerine, demokratik sürecine ve bağımsızlığına saygı gösterin." ifadesini kullandı.

İsrail devletinin iki toplumlu ve iki devletli çözümü desteklediğini anlatan Rivlin, "Tüm zorluklara ve acılara rağmen gerçeğe bakmalıyız ve gerçeği söylemeliyiz. Halihazırda siyasi ve bölgesel koşullar, İsrail ve Filistin arasında tam bir kalıcı anlaşma sağlanmasına uygun değil. Kapsayıcı ve kalıcı bir anlaşma için öncelikle etkili bir liderlik gerekiyor. Ne yazık ki Filistin'deki liderlik şu anda bölünmüş durumda." değerlendirmesinde bulundu.

Rivlin, İsrail ve Filistin ilişkilerinde karşılıklı bir güven sorunu olduğunu belirterek, gerek liderler gerek halklar arasında hiç bir seviyede karşılıklı güvenin söz konusu olmadığını vurguladı.

Uluslararası toplumun uzun yıllardır İsrail ve Filistin arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığını anımsatan Rivlin, "Halihazırdaki mevcut durum kalıcı bir anlaşmanın pazarlığına izin vermiyor. Eğer uluslararası topluluk gerçekten yapıcı bir oyuncu olmayı istiyorsa çabalarını güveni tekrar sağlamaya harcamalı." diye konuştu.

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu öncesinde yaklaşık bir saat boyunca AP Başkanı Martin Schulz'la görüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin Brüksel'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement