İsrail'in Gazze Saldırılarının Birinci Yılı - Son Dakika
Güncel

İsrail'in Gazze Saldırılarının Birinci Yılı

SAİDİ - İsrail'in Gazze'de 2 binden fazla kişinin ölümüne ve bölgede büyük tahribata yol açan son operasyonunun üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, saldırıların açtığı yaralar hala kanamaya devam ediyor.

10.07.2015 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HİDAYE ES-SAİDİ - İsrail'in Gazze'de 2 binden fazla kişinin ölümüne ve bölgede büyük tahribata yol açan son operasyonunun üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, saldırıların açtığı yaralar hala kanamaya devam ediyor. Binlerce Gazzeli, geçen bir yıl zarfında artık kronik hale gelen sağlık sorunlarıyla baş etmeye çalışırken, saldırılar sırasında şarapnel isabeti veya başka nedenlerle uzuvlarını kaybedenler ise ambargo nedeniyle tedavi imkanı bulamamakt

Saldırıların hayatında kalıcı etki bıraktığı Gazzelilerden Rami Cündiyye (22), bölgenin geçen sene maruz kaldığı bombardıman sırasında vücuduna isabet eden şarapnelin, kesilen ayağıyla birlikte sporculuk hayallerini de ortadan kaldırdığını söyledi. "Sporcuydum, ne suçum vardı da ayağımı kaybettim?" diyen ve yaşadıklarına bir anlam veremediğini ifade eden Cündiyye olay gününü şöyle anlattı:

"Saldırılar sırasında yaralanan küçük bir çocuğa ilk müdahaleyi yapmak için yaklaşmıştım. O sırada düşen bir roketin parçası vücuduma isabet etti. Sağ ayağım dizimden itibaren kesildi. Sol bacağıma da  şarapnel isabet etti. Yürüyemez hale geldim" dedi. Protez bacak takılma şansının olmadığını dile getiren Cündiyye, "Gazze'de fizyoterapiye devam ediyorum. Ancak ameliyat olmam gerekiyor. Bu ameliyat Gazze'de yapılamıyor. Gazze dışındaki ameliyatın masraflarını karşılayacak gücüm yok" diye konuştu. Cündiyye, bombanın sadece futbolculuk hayallerini yok etmediğini vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Babam hasta olduğu için çeşitli işlerde çalışarak ailemin geçimini sağlıyordum. Ancak bu halde çalışama imkanım yok. En büyük isteğim abluka ve fakirliğin gölgesindeki kardeşlerimin iyi bir hayat yaşamaları." Son defa koştuğu anın dün gibi hatırında olduğunu kaydeden Cündiyye, "Zaman, son koştuğum anda dursa ve keşke eski hayatıma dönebilsem" dedi.

Savaş, yıkım ve ambargonun, beraberinde birçok sağlık sorununu da getirdiği Gazze'de tedavi imkanı da bulunamıyor.

Gazze Engelliler Fedarasyonu Başkanı Avni Matar, İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarında yaralananların yüzde 40'ından fazlasında görsel, işitsel ve ortopedik kalıcı hasar tespit ettiklerini söyledi.

Saldırıların başlıca hedeflerinden Şucaiyye mahallesinde ikamet eden ve bombalamalar sırasında vücuduna isabet eden şarapnel nedeniyle sol bacağını kaybeden Ahmed Muhammed (27) de tedavi için Gazze dışına çıkma imkanı bulamamaktan yakındı. "Protez bacak takılması gerekiyor ancak sağlık durumum, yerel yapım protezlerin takılması için elverişsiz. Tedavimin Gazze dışında yapılması gerekiyor. Geçen aydan bu yana Refah sınırına defalarca gittim ancak sadece acil durumların geçisine izin veriliyor" ifadelerini kullandı.

Dört yıllık evli Muhammed, hareketini kolaylaştırması için akülü tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Sınır kapısının kapalı olması tekerlekli sandalyenin bölgeye girişini engelliyor. Bazı yardım kuruluşları bu malzemeleri getirse de ihtiyaçları karşılayacak seviyede olmuyor" şeklinde konuştu.

Beyt Hanun'a düzenlenen bir saldırıda aldığı darbe sonucu sağ bacağını kaybeden Gazzeli Enes Yazıcı da iki kolunda bağ kopması, kolları, eklemleri ve sol bacağında kırıklar olduğunu belirtti. Yakınlarının yardımıyla hareket edebilen Yazıcı, "Saldırılar sırasında evimizi terk etmiştik. O gün evden almam gereken bazı şeyler vardı. Beyt Hanun'daki evim, girdiğim sırada bombalandı" diye konuştu.

"Üniversiteden mezun olmayı hayal ederken ancak bir dönem okuyabildim" diyen Yazıcı, "Hayallerimden biri de hac ve umre görevimi yerine getirmekti. Ama şimdi evden bile çıkamıyorum. Kısıtlı imkanlar nedeniyle tedavim yarım kaldı. Son saldırılar nedeniyle babam aldığı darbe sonucu kısmi felç geçirince evin geçimini sağlayacak kimse de kalmadı" ifadelerini kullandı.

Saldırılarda yüzünün yarısı yanan ve omuriliğindeki hasar nedeniyle belinden aşağısı tutmayan Gazzeli Feda Ahmed (25) ise tedavi imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle bölge dışına çıkması gerektiğini ancak bunu da yapamadığını kaydetti. Ahmed, durumunu "Evimde eşim ve iki bebeğimle güven içinde yaşıyordum. Şimdi ise ne evliliğim ne çocuklarım ne de kendi hayatım devam ediyor, hepsi durdu. Ailenin tamamı harap oldu. İsrail, mutlu aile hayalimi öldürdü" sözleriyle ifade etti.

İsrail'in geçen sene 7 Temmuz'da başlayan ve 51 gün devam eden saldırılarında 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Filistin insan hakları kuruluşları tarafından hazırlanan raporlara göre, saldırılar nedeniyle binlerce Gazzeli sakat kaldı.

İsrail ablukasının yanı sıra 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından Mısır yönetiminin Refah Sınır Kapısı'nı kapatması da tedavi için bölge dışına çıkmak zorunda olan Gazze halkını büyük bir mahrumiyetle karşı karşıya bıraktı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'in Gazze Saldırılarının Birinci Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement