İsrail'in Gazze'ye Düzenlediği "Koruyucu Hat" Operasyonu - Son Dakika
Güncel

İsrail'in Gazze'ye Düzenlediği "Koruyucu Hat" Operasyonu

Gazze'deki İslami Cihad Hareketi'nin (Hamas) askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırılar esnasında İsrail ordusuna karşı Refah kentinde düzenlediği operasyonun ayrıntılarının bir kısmını daha açıkladı.

28.08.2015 02:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazze'deki İslami Cihad Hareketi'nin (Hamas) askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırılar esnasında İsrail ordusuna karşı Refah kentinde düzenlediği operasyonun ayrıntılarının bir kısmını daha açıkladı.

Kassam Tugayları'nın saha komutanlarından biri, El-Cezire televizyonunda yayınlanan programda yaptığı açıklamada, İsrail'in 1 Ağustos 2014'te Refah kentine düzenlediği saldırı ile ilgili bazı yeni açıklamalarda bulundu.

Saha komutanı şöyle konuştu:

"Ateşkesin yerel saatle 08.00'de başlaması gerekiyordu. Ateşkesin başlamasından yarım saat önce bir grup İsrail askeri Refah kentinin batısında Kassam Tugayları'na ait bir grup savaşçı tarafından daha önce hazırlanmış pusuya doğru yöneldi. Kassam Tugayları savaşçıları İsrail güçleriyle 07.30 ile 07.35 arası sadece 5 dakika çatıştı. İsrail güçlerine takviye gelmesi üzerine Kassam Tugayları savaşçıları çatışma alanından geri çekildiler ve onlarla irtibat kesildi. Şimdiye kadar da irtibatları kesik durumda. Çatışmada hayatını kaybeden Kassam Tugayları savaşçılarından Valid Tevfik Mesud'un cenazesi operasyon sahasında kaldı. Çatışma esnasında İsrail askerlerinin elbisesine benzer elbise giyen Mesud'un cenazesini İsrail askerleri götürdü."

Kassam Tugayları savaşçılarının Refah operasyonunda kullandıkları tünele İsrail askerlerinin girmediğini ifade eden saha komutanı, kayıp İsrail askeri Goldin'ı esir aldıkları ya da almadıkları yönünde herhangi bir bilgi vermedi.

Program sunucusu da Kassam Tugayları'nın saha komutanının açıklamasına dayanarak yaptığı yorumda, İsrail ordusunun Mesud'u, kaybolan İsrail askeri Hadar Goldin zannettiğini, ancak askerin kaybolduğunu esir alınmasından ancak 2 saat sonra anlayabildiğine işaret etti.

Sunucu, İsrail askeri Goldin'ın, İsrail'in iddiasının aksine ateşkesin başlamasından sonra değil, ateşkesin başlamasından yarım saat önce esir alındığını dile getirdi.

Kassam Tugaylarının gerçekleştirdiği ve ayrıntılarından bir kısmının açıkladığı operasyon, 1 Ağustos 2014'te gerçekleşmişti. Operasyonun ardından İsrail ordusu 1 subayın kayıp olduğunu duyurmuş ve 5 günlük ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesine rağmen Refah kentine yoğun saldırı başlatmıştı. Saldırılarda, 140 Filistinli hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

İsrail, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren "Koruyucu Hat" adını verdiği saldırılarını 26 Ağustos'ta sağlanan ateşkesle sona erdirmişti. Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde yaşayan 578'i çocuk, 489'u kadın, 102'si yaşlı olmak üzere en az 2 bin 147 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 11 bin kişi yaralandı.

Hamas'ın elindeki İsrail askerleri

İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği Koruyucu Hat Operasyonu'nda Oron Şaul isimli bir askeri esir aldığını açıklamıştı. İsrail tarafı ise Şaul'un çatışmalarda ölmüş olabileceğini bildirmişti. İsrail ayrıca Hamas'ı, 1 Ağustos 2014'te Refah kentinin doğusunda bir çatışmada öldürülen Hadar Goldin isimli askerinin cesedini vermemekle suçlamıştı.

İsrail basını son dönemde bu konu hakkında sessizliğini koruyan Hamas'ın elinde hayatta olan İsrail askerlerinin bulunabileceği iddialarını gündeme getirmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki tutsaklar dosyasıyla ilgilenmesi için Lior Lotan'ı görevlendirmişti.

Hamas ile İsrail arasında 18 Ekim 2011'de yapılan takas anlaşmasıyla 2006'da esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık olarak bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'in Gazze'ye Düzenlediği 'Koruyucu Hat' Operasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muş ve Hakkari'de Karla Mücadele Ekipleri Çalışmalarını Sürdürdü
    10:55 Muş ve Hakkari'de Karla Mücadele Ekipleri Çalışmalarını Sürdürdü

    Muş ve Hakkari'de karla mücadele ekipleri, metrelerce karın bulunduğu yollarda çalışmalarını sürdürdü. Muş'ta 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı Üçevler grup köy yolunu açmak için çalışma başlatan ekipler, Çavuştepe mevkisinde kar kalınlığının 7 metreye ulaştığı zorlu bir bölgede ilerlemekte güçlük çekti. Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde ise ekipler, 5 metreyi bulan kar kalınlığına rağmen üs bölgelerinin yollarını açmak için çalışmalarını sürdürdü.

  • Adana'da kamyonet çalan çift kamerada
    10:55 Adana'da kamyonet çalan çift kamerada

    Adana'da bir kadın ve sevgilisi, park halindeki kamyoneti çalarak yakalandı. Kadın kamyonetin direksiyonuna geçerken, sevgilisi ve oğlu aracı itmeye başladı. Çaldıkları kamyoneti başka bir mahallede bırakan şüpheliler, güvenlik kameralarına yakalandı. Aykut T. ve Arzu Y. tutuklandı.

  • Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu
    10:54 Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu

    Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyünde bulunan Troya Müzesi, Troy Museum Journal adlı dijital dergiyi araştırmacıların kullanımına sundu. Dergi, müzecilik, arkeoloji, tarih, sanat tarihi, etnografya, sosyoloji, coğrafya, edebiyat tarihi, felsefe tarihi ve kültürel çalışmalara ait içerikler içermektedir. Amacı, bilimsel araştırmaların ve çalışmaların yayınlanması ve araştırmacılarla paylaşılmasıdır. Derginin ilk sayısı yayınlanmış olup, ikinci sayısı eylül ayında yayınlanacak ve yılda iki sayı olarak devam edecektir. Troya Müzesi, derginin uluslararası platformlarda da taranmayı hedeflemektedir.

  • MHP'li Baki Ersoy, Sarız'a 2. Etap TOKİ müjdesini verdi
    10:54 MHP'li Baki Ersoy, Sarız'a 2. Etap TOKİ müjdesini verdi

    MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Cumhur İttifakı kapsamında MHP'nin aday çıkardığı ilçelerde çalışmalarına devam ediyor. Ersoy, Sarız İlçesine yapılacak olan 2. Etap TOKİ konutlarıyla ilgili müjdeyi sosyal medya üzerinden duyurdu.

  • Ankara'da Kuyumcu Soygunu: 2 Tutuklama
    10:53 Ankara'da Kuyumcu Soygunu: 2 Tutuklama

    Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir kuyumcuya silahlı saldırı düzenleyen 2 kişi ile onlara yardım eden 1 kişi tutuklandı. Şüpheliler, kuyumcudan çok sayıda ziynet eşyası çaldıktan sonra olay yerinden kaçtı. Polis ekipleri, şüphelilerin İstanbul'a kaçtığını tespit etti ve eş zamanlı operasyonla gözaltına aldı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda, çalınan eşyalar ve ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından tutuklandı.

  • Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi
    10:53 Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi

    Erzincan Valiliği himayesinde yürütülen Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Erzincan Emniyet Müdürlüğü iş birliği ile 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi. Panele Rektör Prof. Dr. Akın Levent, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt ve diğer yetkililer katıldı. Panelde erken yaşta evlilik, aile içi şiddet, siber suçlar ve kadın destek hattı gibi konular ele alındı.

  • Bilecik'in İhracatı Azaldı, İthalatı Arttı
    10:51 Bilecik'in İhracatı Azaldı, İthalatı Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2024 Şubat ayı dış ticaret istatistikleri verilerine göre, Bilecik'in ihracatı yüzde 17,5 azalarak 10 milyon 826 bin dolar, ithalatı ise yüzde 34,9 artarak 10 milyon 122 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ise Şubat ayında ihracat yüzde 13,6 artarken, ithalat yüzde 9,2 azaldı.

  • Ankara'da Kuyumcu Soygunu: 2 Şüpheli Tutuklandı
    10:51 Ankara'da Kuyumcu Soygunu: 2 Şüpheli Tutuklandı

    Ankara'da bir kuyumcu dükkanını soyan 2 şahıs ile onlara yardım eden bir kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soygun anı güvenlik kamerasına yansıdı. Polis ekipleri, soyguncuların kimliklerini tespit ederek İstanbul'da yakaladı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda çalınan takılar, silah ve uyuşturucu maddeler ele geçirildi. Zanlılar mahkemeye çıkarılarak tutuklandı.

  • İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada
    10:51 İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit'te kurulan Lokomotif Çocuk Köyü'nde çocuklar hem eğleniyor hem de yeni bilgiler öğreniyor. Köyde düzenlenen etkinlikler arasında sahne gösterileri, yarışmalar ve atölyeler yer alıyor. Ayrıca, çocuklar ve ebeveynler için psikolojik danışmanlık hizmeti de sunulacak.

  • Samsunspor Kulübü, Reeder Samsunspor'a maddi destek istedi
    10:49 Samsunspor Kulübü, Reeder Samsunspor'a maddi destek istedi

    Samsunspor Kulübü, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Lig'de mücadele eden Reeder Samsunspor'a maddi destek istedi. Kulüp yönetimi, şehirden yeterli desteği alamadıklarını ve bütçede açık oluştuğunu belirtti. Borçların ödenmesi için lige katılma hakkının devri veya şubenin kapatılması seçenekleri üzerinde duruldu.


Advertisement