İsrail'in Gazze'ye Yönelik Saldırıları - Son Dakika
Güncel

İsrail'in Gazze'ye Yönelik Saldırıları

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu: "Avrupa demokrasinin evidir ve Avrupa kurumları bu temel değeri savunmak için oluşturulmuşlardır.

24.07.2014 17:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara Avrupa'nın tepkisiz kaldığını belirterek, "Gazze'de büyük bir çoğunluğu sivil olan yaklaşık 600 kişi öldürüldü ve Avrupa buna sessiz kalıyor. Bu kabul edilemez, tepki göstermek gerekir" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu gündemdeki konulara ilişkin İtalyan haber ajansı "Adnkronos"un sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin ara buluculuk yapmaya ancak İsrail'in bombardımanlara son verdiği zaman hazır olacağını söyledi ve "Avrupa demokrasinin evidir ve Avrupa kurumları bu temel değeri savunmak için oluşturulmuşlardır. Ancak Gazze'de büyük bir çoğunluğu sivil olan yaklaşık 600 kişi öldürüldü ve Avrupa buna sessiz kalıyor. Bu kabul edilemez, tepki göstermek gerekir" dedi.

Irak'taki krize ilişkin Iraklı Kürtlerin, Başbakan Nuri el Maliki'nin "ayrımcı ve mezhepsel" politikalarıyla izole edildiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğünü destekliyor ve hiçbir tür ayrılıkçılığı desteklemiyor. Irak'ta herkes aynı haklardan yararlanamıyor ve bu yüzden bazı hak iddia etmelerin olması anlaşılır. Ancak buna rağmen ülkenin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğine inanıyorum" açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu, Irak'ta gelinen durumun Maliki tarafından ortaya konan politikaların bir sonucu olduğunu belirterek krizi aşmak için de siyasi bir değişim ve daha kapsamlı yeni bir başlangıcın gerekli olduğunu söyledi.

-"Mogherini, dış politikayı yönetmek için mükemmel bir aday"

Adnkronos'a verdiği röportajda Çavuşoğlu, AB dış politika yüksek temsilciliği görevi için İtalya tarafından önerilen İtalya'nın Dışişleri Bakanı Federica Mogherini hakkında, "Avrupa'nın karşılaştığı zorlukları çözmek için mükemmel bir aday. Genç olmasına rağmen oldukça deneyimli bir politikacı. Siyasi bir vizyonu var. Avrupa'nın ve komşu ülkelerin gerçek problemlerini anlıyor" ifadelerini kullandı.

İtalya'nın AB dönem başkanlığındaki programı için takdirlerini de belirten Çavuşoğlu, "İtalya'nın başkanlıktaki önceliklerini destekliyoruz. Başbakan Renzi'nin İtalya ve AB için siyasi bir vizyonu var" dedi.

Çavuşoğlu, AB'nin Ekonomik ve finansal krizin yanında ortak değerleri de tehdit eden yabancı düşmanlığının artması gibi bazı problemlerle karşılaştığını ancak bu krizin aşılarak fırsata dönüştürülebileceğine inandığını belirtti.

AB'nin, Türkiye'nin içinde olmak istediği önemli bir mekanizma olduğu ve Türkiye'nin bu konudaki kararlılığının değişmediğini kaydeden Çavuşoğlu, "AB'ye katılım dış politikadaki en büyük proje, stratejik bir proje ve katılım müzakeresi ülkenin, Cumhuriyet'in kurulmasından sonra en büyük modernleşme süreci" değerlendirmesini yaptı.

-"İtalya ile herhangi bir problem yok"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Milano'da düzenlenecek Expo 2015'e katılmama kararıyla ilgili olarak da "İtalya ile kişisel bir sorun değil. İtalyan dostlarımızın ve müttefiklerimizin hayal kırıklığı yaşamasını anlıyorum" ifadelerini kullandı.

İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini'nin hükümetten Expo kararını yeniden düşünmesiyle ilgili mesajını Ankara'ya ileteceğini kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye iki defa yenilmiş olmaktan dolayı hayal kırıklığına uğradı. Bu nedenle şimdilik Expo konusunun dışında kalmak istiyoruz. Mükemmel ilişkilerimizin olduğu İtalya ile ilgili bir problem değil" açıklamasını yaptı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'in Gazze'ye Yönelik Saldırıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement