İsrail Künyeli Akbabaya Hatay'da Yardım Eli - Son Dakika
Yerel

İsrail Künyeli Akbabaya Hatay'da Yardım Eli

İsrail Künyeli Akbabaya Hatay\'da Yardım Eli

Hatay'da, bir evin bahçesinde bulunan ve ayağındaki künyeden Tel Aviv Üniversitesi'nce bilimsel araştırmalar için izlendiği tahmin edilen hasta Mısır akbabası, Antakya Belediyesi'ne ait hayvan barınağında tedavi altına alındı Barınak sorumlusu Kilisli: "Akbabanın ayağındaki künyede seri numaraları ve.

16.04.2014 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

LALE KÖKLÜ - Bir evin bahçesinde bulunan ve ayağında takılı künyeden İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi'nce takip edildiği tahmin edilen hasta akbaba, Antakya Belediyesi'ne ait hayvan barınağında tedavi altına alındı.

Bir vatandaşın hasta halde bularak barınağa getirdiği akbabanın, Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından "tehlike altında" statüsüne alınan Mısır akbabası türü olduğu belirlendi. Ayaklarındaki künyede "K-3043 TEL-AVIV UNIV - ISRAEL" ve kanadındaki "C38" yazıları nedeniyle İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi tarafından bilimsel çalışmalar için takibe alındığı sanılan akbabanın tedavisine başlandı.

Barınak sorumlusu veteriner hekim Ahmet Kilisli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakıma aldıkları akbabanın kanadında birkaç tüyün eksik olduğunu ve bağırsak enfeksiyonu nedeniyle hastalandığını belirlediklerini söyledi.

Hasta kuşun, yaklaşık 1-1,5 ayda kendini toparlayacak hale gelebileceğini ifade eden Kilisli, şunları kaydetti:

"Antakya'da evinin bahçesinde akbabayı bulan bir vatandaş, bir iki günlük bakımından sonra kuşu bize getirdi. Hayvanı incelediğimizde İsrail'in Tel Aviv Üniversitesi'nden künyeli olduğunu tespiti ettik. Hayvanda zafiyete bağlı yani herhangi bir vurulma, yaralanma izine rastlamadık. Bağırsak enfeksiyonu şüphesiyle tedaviye başladık. Kısa süre içerisinde vücudunu toparlayıp tekrar eski gücüne kavuşmasını bekliyoruz. Daha sonra da kuşu ait olduğu doğaya bırakacağız."

Mısır akbabasının az görülen bir tür olduğuna dikkati çeken Kilisli, "Akbabanın ayağındaki künyede seri numaraları ve kanadında numaralar var. Bilimsel çalışmalar için takip edildiğini tahmin ediyoruz. Bunlar takip ediliyor ve sanırım uluslararası bir diyalog da var. Kuşların göç yollarıyla ilgili çalışma yapan bilim adamlarının işi olsa gerek. Kanadında C38 numarası var. Bunun da uçarken hava sistemiyle görülebilmesini sağladığını tahmin ediyorum" diye konuştu.

Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu Başkanı Ali Atahan da bakıma alınan akbabanın bir yaşlarında olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi.

Bu türün, yaz aylarında Türkiye'nin birçok yerinde görülebildiğini ve en çok üreme yerinin Doğu Anadolu Bölgesi olduğunu belirten Atahan, Mısır akbabasının neslinin tehlike altında olmadığına ancak birey sayısının azalması nedeniyle tehdit altında olduğuna işaret etti.

Akbabaların anavatanının Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Kuzey Afrika, İran ve Afganistan bölgesine kadar uzanan bölge olduğunu aktaran Atahan, "Akbabalar, kış aylarında orta ve güney Afrika'ya göç ediyor. Barınaktaki akbabanın künyesinden doğduğu yerin İsrail olduğu anlaşılıyor. Renginin koyu olması nedeniyle de daha birinci yaşında olduğunu tahmin ediyoruz" dedi. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İsrail Künyeli Akbabaya Hatay'da Yardım Eli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement