İsrail Sukot Bayramı'na Hazırlanıyor - Son Dakika
Güncel

İsrail Sukot Bayramı'na Hazırlanıyor

Geçen hafta Yom Kippur Bayramını kutlayan Yahudi toplumu bu akşam da 8 gün sürecek Sukot Bayramına girmeye hazırlanıyor Kudüs'te Mae Şalem Mahallesi'nde yaşayan Ortodoks Yahudiler evlerinin önlerine ve balkonlara çardaklar kuruyor.

08.10.2014 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrailoğulları'nın Sina çölünde 40 yıllık sürgününü temsil eden, sekiz gün sürecek Sukot (Arş Bayramı) bayramı bu akşam günbatımıyla başlıyor.

Yahudilikte Yom Kippur (Kefaret Günü) Bayramı'nı takip eden beşinci gün kutlanmaya başlayan Sukot (Çardaklar) Bayramı nedeniyle Ortodoks Yahudilerin  kendi mahallelerine çardak kurmakla meşgul.

Bir hafta boyunca çardakta yaşayan Yahudiler, temiz bir palmiye ve söğüt dalını, limona benzer Erzog meyvesini dua ederken yanında bulunduruyor.

-Çardaklar Bayramı Nedir?

Çardaklar anlamına gelen Sukot tarihi açıdan, İsrailoğullarının Sina çölünde Allah tarafından 40 yıl dolaştırıldıkları sırada geçici barınaklarda yaşayarak hayatlarını devam ettirdikleri kırk yılı temsil ediyor.

Dokuz gün süren Sukot bayramının birinci ve ikinci günleri çalışmak Yahudilikte dinen haram kabul ediliyor. Dindar Yahudiler 8 gün boyunca çardakta yiyip içip uyurlarken, yemeklerini yine çardak içinde yiyorlar. Çardak dışında ise sadece meyve yenip, su içilebiliyor.

İbranicede Suka adı verilen çardakların en az üç cepheden meydana gelmesi ve kesilmiş ağaç dallarından ve tahtalarla inşa edilmesi gerekiyor. Çardakların üst kısmından dalların arasından gün ışığı sızacak ve gece ay görülebilecek şekilde olması gerekiyor. Ayrıca çardağın üst kısmına çeşitli meyveler asılarak süslenmesi de gelenekten sayılıyor. Ayrıca her Yahudi'nin, bir zeytin büyüklüğündeki ekmek parçasını Sukot'un ilk gecesi, çardağında oturarak yemesi de geleneğin bir parçası.

Mısır esareti kurtuluşundan sonra çöllerde açlıkta yaşayan İsrailoğullarını anımsamak için kutlanan Sukot (Çardaklar Bayramı) Yahudi takvimine göre Tişri ayının 15'inci gününde başlıyor. 8 gün süren bayramın, ilk iki gün ve son iki gün Yomtov, diğer günler Hol ha Moed (iş yapılmasına izin verilen günler) olarak kabul ediliyor.

Sukot'tan hemen sonraki 8'inci gün Şemini Atzeret adını alırken bugün de Yomtov olarak kutlanıyor. Bayram, Eski Ahit'in Levililer kitabının 23'üncü bölümündeki "Yedi gün çardaklarda (sukalarda) oturacaksınız, İsrail'de bütün yerliler çardaklarında oturacaklar. Ta ki İsrailoğullarını Mısır diyarından çıkardığım zaman, onları çardaklarda otturttuğumu nesilleriniz bilsinler." ifadelerine dayanıyor. (Levililer 23/42-43)

Yahudi takviminin bu yıl miladi takvime denk gelen 9 Ekim akşamı başlayacak olan Sukot Bayramı 17 Ekim'de son bulacak. - Kudüs

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail Sukot Bayramı'na Hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement