İşsizliğin Panzehiri Girişimcilik - Son Dakika
Advertorial Sondakika

İşsizliğin Panzehiri Girişimcilik

Fatih Üniversitesi'nin düzenlediği 'ICTHE Uluslararası Yükseköğretimde Yönelişler' Kongresi İstanbul'da yapıldı.

09.06.2014 13:41  Güncelleme: 13:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İlandır

Kongrede konuşan Dünya Girişimcilik Forumu Başkanı Profesör Tuğrul Atamer, "Girişimcilik iş ve istihdam yaratır. Ancak kısa vadede para kazanmak için girişimci olunmamalı. Bugün dünyada ilk 3'e giren bir Türk markası yok. Bunun için vizyona ihtiyacımız var" dedi.

Hızla değişen dünyada artık vazgeçilmez hale gelen ve bugün günlük hayatımızda kullandığımız araçların çıkış noktası olan girişimcilik düzenlenen organizasyonlarla yayılmaya devam ediyor. Fatih Üniversitesi'nin düzenlediği 'ICTHE Uluslararası Yükseköğretimde Yönelişler' Kongresi Üniversitenin Büyükçekmece kampüsünde gerçekleştirildi.

Dünyanın çeşitli üniversitelerinden 150 rektör, 150 rektör yardımcısı, İnovasyon alanında dünyaca ünlü bilim insanları ve girişimcilerin katıldığı kongreye 5 kıtadan konuşmacı geldi. Avrupa'nın ilk 50'deki MBA'de bulunan EMLYON Business School Rektör Yardımcısı ve Dünya Girişimcilik Forumu Başkanı Tuğrul Atamer, Avrupa Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Paulo Andrez, dünyanın en tanınmış girişimcilik vakfı Kauffman Foundation Başkanı Robert J. Strom, California State Üniversitesi Rektörü Geraldine Jones, Asya Yönetimi Enstitüsü Filipinler Başkanı Stephen Dekrey, ve Fatih Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik Yüksek Lisans Programı Kurucusu Nader Nada kongreye katılan isimler arasında yer aldı.

"Girişimcilik iş ve istihdam demek"

Dünya Girişimcilik Forumu Başkanı Profesör Tuğrul Atamer, girişimciliğin yeni iş fırsatları ve istihdam sağladığını vurguladı. Atamer konuyla ilgili şunları söyledi: "Girişimciliğin yaşı yoktur. Girişimcilik eskiden garajlarda filizleniyordu. Şimdilerde internet sayesinde bir çocuk odasında oluyor. Türkiye'de girişimcilik ruhu olmadığını söylemek yanlış olur. Ancak bizdeki girişimcilik kısa vadeli ve para kazanma odaklı girişimcilik. Bunun da ömrü kısa oluyor. Aslında bu, cari açığı açıklayan bir mantalite. "Made in Turkey'den, 'Inovated in Turkey' pozisyonuna geçemedik. Hindistan, Brezilya gibi ülkeler dünya çapında marka yaratmayı başarabildiler. Ancak Türkiye'nin dünyada ilk 3'e giren bir markası henüz yok. Biz henüz başlangıç aşamasındayız. Bunun için önce vizyon, daha sonra maddi destek gerekli. Girişimin ve inovasyonun aynı zamanda iş ve istihdam yarattığını unutmamalıyız."

Avrupa Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Paulo Andrez ise, girişimcilerin para kaybetme korkusuyla şirket kuramadığını ifade etti. Maddi desteğin girişimciler için en kritik mesele olduğunun altını çizen Andrez şöyle devam etti: "Binlerce girişimci yeni fikirler üretip geliştirebilir. Üniversiteler girişimcilik konusunda kritik öneme sahip. Girişimcilikle ilgili en büyük sıkıntı 'Ölüm Vadisi'. Yeni fikir akılda oluşur, gelişir. Ancak girişimci maddi kaygılar nedeniyle şirket kurmaktan kaçınır. Birçok iş meleği para kaybı korkusu nedeniyle yatırımdan kaçınır. Hal böyle olunca fikirler 'Ölüm Vadisi'ne gider.

"Her şey para değil"

Bankaların, riskin sadece belli bir kısmını karşıladığına dikkat çeken Andrez, "Daha fazla risk varsa büyüme finansmanına gitmeniz gerekiyor. Ancak para her şey değil. İş çevresi ve deneyim parayla satın alınamaz. Ürünü yaratmanın yanında pazarlama da çok önemli. Girişimcilerin yüzde 95'inin mutlaka bir fikri vardır. Ancak ilk düşünce para olur. Müşteriniz varsa para kazanırsınız" dedi.

Türkiye ilk 3'te yer alabilir

Melek yatırımcılığın iş ve istihdam yarattığını söyleyen Paulo Andrez,"Türkiye, melek yatırımcılıkta Avrupa'da şu anda 8'inci sırada. Hükümet desteği her ülke için olduğu gibi Türkiye için de en önemli faktör. Doğru adımlar atılırsa Türkiye gelecek 10 yılda ilk 3'te yer alır" şeklinde konuştu.

"Sadece şirket kurmak yetmez"

Dünyanın en tanınmış girişimcilik vakfı Kauffman Foundation Başkanı Robert J. Strom da, son yıllarda geçmiş yıllara göre daha az firma kurulduğuna işaret etti. Strom,"ABD'de son yıllarda az şirket kurulduğunu görüyoruz. Bunun nedeni küresel ekonomik kriz. Nüfustaki yavaşlama da etkenlerden biri. Ancak yeni şirket kurulması önemli değil, kurulan yeni şirketin yeni işler ve istihdam yaratması önemli. Girişimcilik, Türkiye için özellikle yabancı yatırım çekme noktasında oldukça kritik" dedi.

İnovasyon ve Girişimcilik Yüksek Lisans Programı

Fatih Üniversitesi Rektörü Profesör Şerif Ali Tekalan ise, bu yıl 3.'sünü düzenledikleri ICTHE Konferansı'nın bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleştiğine vurgu yaptı. Kongrenin akademik girişimcilikte çözüm odaklı bir perspektif çizdiğini ifade eden Tekalan,"Fatih Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik Yüksek Lisans Programı'nı açan ilk ve tek üniversite. Bu kongreye ev sahipliği yaptığımız için gururluyuz. Buradaki tartışmalardan çıkacak sonuçlar Türkiye'nin girişimcilikte atacağı adımlara ışık tutacak"  dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Advertorial Sondakika İşsizliğin Panzehiri Girişimcilik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement