İstanbul'a Su Verecek Sungurlu Barajı'na Köylülerden Tepki - Son Dakika
Güncel

İstanbul'a Su Verecek Sungurlu Barajı'na Köylülerden Tepki

İstanbul\'a Su Verecek Sungurlu Barajı\'na Köylülerden Tepki

Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'nde yapılacak ve İstanbul'a da su verecek olan Sungurlu Barajı ve kurulacak HES ile ilgili olarak DSİ görevlileri bilgilendirme toplantısı yaptı.

10.03.2016 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'nde yapılacak ve İstanbul'a da su verecek olan Sungurlu Barajı ve kurulacak HES ile ilgili olarak DSİ görevlileri bilgilendirme toplantısı yaptı. Arazileri sular altında kalacak olan köylüler İstanbul'a da su verilecek bu barajı istemediklerini söyledi. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ise bölgedeki rant ile ilgili olarak bakanların yakınlarının isimlerinin geçtiğini belirterek, "O rantçılar için bir tedbir alınacak mı? Bu arazileri kimler topluyor?" dedi.

Kandıra Akçaova Köyü'ndeki kahvede Sungurlu Barajı ile ilgili yapılan bilgilendirme toplantısına DSİ Genel Müdürlüğü Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanı Ali Rıza Ceylan, DSİ Genel Müdürlüğü Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkan Yardımcısı Abdullah Çömlekçi, DSİ 14'üncü Bölge Müdürü Sedat Özpınar, DSİ 14. Bölge Müdür Yardımcısı Celaleddin Ensar Şengül, DSİ Genel Müdürlüğü Yerleşim Şube Müdürü Mehmet Baluken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü İskan Dairesi'nden Yurdagül Saltık katıldı. Bilgilendirme toplantısını CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, köy muhtarları ve köy sakinleri yetkililerin açıklamalarını dikkatle dinledi. Köylerin bazı bölümlerinin su altında kalacağını söyleyen DSİ 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, şöyle devam etti:

"Akçaova'nın yüzde 30, Tekzen Köyü'nün yüzde 11, Yağcılar Köyü'nün yüzde 10, Avvan Köyü'nün yüzde 2'si, Kubuzcu yüzde 4, Gebeşler Köyü yüzde 0.3, Çalca yüzde 10, Selametli yüzde 4, Kalemköy yüzde 4, Geredeli Köyü'nün yüzde 3'lük bölümü baraj suyundan etkilenecek bölgeler. Ana ilkelerimiz vatandaşı yanımıza almak, karşımıza alarak hiçbir projeyi DSİ olarak yürütmüyoruz ve vatandaşımızı mağdur etmiyoruz."

Sungurlu Barajı'nın yapılağı bölgenin yapılaşmaya karşı korunduğunu belirten Sedat Özpınar, 2016 yatırım programına teklif aşamasında olduklarını anlatırken, şöyle devam etti:

"İstanbul'un su temini ile görevlendirilmiş bir bölge müdürlüğüyüz. İstanbul'un su sorunu halletmek için etütler yapılmış ve Melen Çayı'ndan su tesisi esas alınmıştır. İstanbul'a yılda 268 milyon su tesisi sağlanmıştır. 2014 yılında İstanbul'da ciddi bir kuraklık oldu. Sakarya'dan 200 metrelik isale ile su temini yapıldı. 536 milyon su takviyesi yapılarak İstanbul'un kuraklıktan kurtulması sağlandı. İstanbul'un su ihtiyacını Terkos, Alibey ve Büyükçekmece barajı sağlıyor. Osmangazi ve Sungurlu barajlarının bulunduğu havzaya Yeşilçay havzası diyoruz. Burası içme suyu havzası ilan edildi. Havza sınırları içerisinde yapılaşma, sanayi ve madenciliğe kısıtlama getirilmiş ve eko sistem bu bölgede korunmaya çalışılmıştır."

RANTÇILAR İÇİN TEDBİR ALINACAK MI?

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan yapılan sunumun yetersiz olduğunu söyleyerek, "Bu sunumunuz çok eksik. Bu insanların yaşam, barınma, iş yapma hakkı sunumlarınızda yok. Siz betonarmeyi nasıl yaparız, nasıl inşaa edilecek şeklinde açıklamalar yapıyorsunuz. Daha sonra da biz sadece bu kadarını biliyoruz diyorsunuz. Bu insanların derdi nasıl yaşayacağız? ata topraklarını terk mi edeceğiz? Mağduriyetimiz ne olacak? Yatırım planına girmediği taktirde bu vatandaş ne yapacak? Bu soruların cevaplarını vermediniz. Buradaki rantta bakanlarımızın yakınlarının isimleri de çıkıyor. Meclis'teki açıklamalarımda da bu konuları açıkladım. O rantçılar için bir tedbir alınacak mı? Bu arazileri kimler topluyor?" dedi.

KÖYÜMÜZE BARAJ İSTEMİYORUZ

Köy sakinlerine danışılmadan bu tür projelerin hayata geçirilmeye çalışıldığını ve kesinlikle projeye karşı çıktıklarını söyleyen köy sakinlerinden Ender Turhan, "Kandıra ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bizden bu projeyi gizli yaptığı için karşı çıkıyoruz. Kendi yetkiniz dahilinde bilgilendirip sonrası bizi ilgilendirmez diyorsunuz. Bu projede biz size destek olmayacağız. Vereceğiniz para ile köylü iki daire alacak. Sonra bu daireleri satacaklar ve geçinmeye çalışacaklar. Buralarda 1 ev, 1 inek bakar derler. Elinizi vicdanınıza koyun. Bölgemizde bu barajı istemiyoruz" diye konuştu.

- Kandırakocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İstanbul'a Su Verecek Sungurlu Barajı'na Köylülerden Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • akcaovalı: ne saçmalık ya arazıleri kim topluyor millet vekiline sormak gerek zorla kim kimden malınıı aldı yazıktır rant miş falan . emlakcı satıyor ben aldım zorlamı aldım adam satıyor hemde 3 katına yzık tır boyle sozlerin sarf edilmesi inanın uzuluyoruz .koylu bıkmış bu belirsizlikten ne yapacağını bilmiyor sizin gibilerde geliyr yok rant var ne biliyorsun kamulaştırılacak alan olduğunu şaşıyor kalıyorum senin millet vekilliğine 0 0 Yanıtla

Advertisement