İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş Açıklaması - Son Dakika
Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş Açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kurbağalıdere'yi temizleme çalışmalarıyla ilgili, "Kadıköy Belediyesi cürmüne ve mecaline bakmadan 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi bize bıraksın, biz yapalım' diyor.

04.09.2015 17:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kurbağalıdere'yi temizleme çalışmalarıyla ilgili,  "Kadıköy Belediyesi cürmüne ve  mecaline bakmadan 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi bize bıraksın, biz yapalım' diyor. 5 metre yapacak gücü yok o belediyenin" dedi.

Topbaş, doğal ürünlerin satıldığı Şile Yeryüzü Pazarı'nın açılışını yaptı. Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ile pazarı gezen Topbaş, köylülerle sohbet ederek, ürünlerin tadına baktı. Topbaş, tezgahın başına geçip dolmalık biber tarttı, poşete koyarak bir vatandaşa verdi.

Topbaş, açılışta yaptığı konuşmada, dünyadaki Yeryüzü Pazarı'nın 45'incisini Şile'de kurduklarını belirterek, köylülerin geleneksel tohumlarla ürettikleri ürünlerini cuma ve pazar günleri pazarlayabileceğini söyledi.

Şehirlerde ambalajlanmış, koruyucu maddeler içeren ürünlerle besin kaynaklarının kirletildiğini anlatan Topbaş, "Uzmanlar, doğal ürünler tüketmemizi öneriyor. Ekmeğimizi ve yoğurdumuzu mümkünse evde mayalayalım. Genleriyle oynanmamış doğal ürünler tüketelim, çünkü bunlar metabolizmamızı daha güçlü kılıyor. Rabbimiz, 'Helal ve temiz yiyin' buyuruyor. Yani 'Genleriyle oynanmamış temiz ve doğal ürünler tüketin" diyor. Genleriyle oynanmış ürünler, ölümcül hastalıklara davetiye çıkartıyor" diye konuştu.

Şile'deki yel değirmenini yeniden inşa edeceklerini ve Anadolu'dan doğal buğdayları getirip öğüteceklerini belirten Topbaş, köylünün, doğal ekşi mayalı ekmeğini bu şekilde yapacağını aktardı.

Konuşmasının ardından Topbaş'a doğal tohumların bulunduğu bir sepet hediye edildi.

Kurbağalıdere

Kurbağalıdere'deki çalışmalara ilişkin soru üzerine Topbaş, sadece Kurbağalıdere değil, bütün derelerle ilgili çok konuşulacak şeyler, ellerinde dereye ait geçmişten gelen ciddi dokümanlar olduğunu, bunları daha sonra ekranlarda dile getirmek istediğini anlattı.

Kurbağalıdere'nin 72 kilometrelik bir hat olduğunu, Nurettin Sözen döneminden belgeler olduğunu ve bu derelerin denize dökülen yer kabul edilip kanal bağlanabilmesine izin verdiklerini belirten Topbaş, "CHP zihniyeti bu dereleri kirletmiş ve kanal bağlatmış. Neredeydi o zaman çevreciler? Daha detaylar var. Esasında geldiğim yıldan itibaren bu çalışmaları yapıyoruz. Derenin altında balçık var. Hatta Salı Pazarı, satamadığı sebze ve meyve çürüklerini de buraya boca etmiş" dedi.

Kurbağalıdere'deki çalışmaların devam ettiğini, yaz sıcağında deredeki çökelti ve pislikleri arıtma tesisleri için kolektörlerle yanlardan aldıklarını ve ortasını sadece yağmur suyuna bıraktıklarını dile getiren Topbaş, uzun ve basit olmayan bir iş olarak nitelediği temizlik çalışmalarıyla ilgili şunları kaydetti:

"Bilimsel olarak ve bu konuda izin almak suretiyle Marmara'nın açıklarındaki belirli bir noktada, yarık olan bir alana boşaltılabileceğinden bahsettiler. Buna karşı çıkıldı. Peki buna karşı çıkanlara soruyorum, Sayın Sözen döneminde derin deşarj diye İstanbul'un atık suları Marmara'ya gönderilirken, atık suları deşarj ederken, yıllarca bu devam ettiği halde bu çevreciler niye buna karşı çıkmadılar? Halen devam ediyor. Biz geldik, bunları durdurduk, bunların önüne geçtik, biyolojik arıtma tesisi yapıyoruz. O su nereye gidiyordu?  Bütün pislikler, atık sular derin deşarj adı altında, Marmara'nın altına gidiyordu. Ölü noktalar diyorlardı. Açın arşivlerinizi görün, yıllarca bunu yaptılar ama çevreciler ve bugün isyan edenler yoktu ortada. Bugün mü öğrendiler çevreciliği bilim adamları ve itiraz edenler? Niye o zaman buna sahip çıkmadılar?"

Şu anda balık sezonunun da başladığını vurgulayan Topbaş, balıkçıların memnun olduğunu ve bu senenin bereketli olacağını söylediklerini çünkü Marmara'nın temizlendiğini belirterek, artık kirli su gitmediğini ve temizlenen denize, hamsi ve diğer balıkların geldiğini kaydetti.

Kadıköy Belediyesinin Kurbağalıdere'yi temizleme isteğine de değinen Kadir Topbaş, şöyle devam etti:

"Kadıköy Belediyesi, cürmüne ve  mecaline bakmadan 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi bize bıraksın, biz yapalım' diyor. Gücü mü yeter? Orada 5 metre yapacak gücü yok o belediyenin. Gayet iyi biliyoruz. Batak, borçlu ve maaş ödemeyen, sıkıntı çeken bir belediye, koskoca, bizim aşağı yukarı birkaç yüz milyon yatırım yaptığımız yere 'ben yaparım' kahramanlıkları... Böyle sahte kahramanlıklara milletimiz prim verseydi bizi başkan olarak İstanbul'da görmezdi. Ne yaptığımızın farkındayız. Orada metro yapar gibi  2 metre 60 santimetre çapında tünel açıyoruz. Bazılarının akılları yetmez. Biz şu anda orasını bitirmek üzereyiz. Temizleniyor. Hiçbir problem kalmayacak. Tabii ki yaz sıcağı nedeniyle dipteki balçığın kazınıp alınması lazımdı. Kamyonlarla taşırsanız 6 ay taşımak gerekiyor. Gemiyle bir an önce bitecek."

Kurbağalıdere'deki çalışmalarla ilgili vatandaşların pankart açtığından bahseden Topbaş, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'i de eleştirerek, "Sayın Tekin, belediye başkan yardımcılığı yapmıştı. Ne kadar teknik konulara vakıf ve ne kadar bu konuda yeterliliği var onu da bilmiyorum. Bu derenin Sözen döneminde, atık suların buraya bağlandığı dönemde, böyle ruhsat verildiği dönemden... Orada başkan yardımcılığı yaptığı halde bunu bilmesi lazım. Yavuz hırsız meselesi gibi birileri suçlarını örtbas etmek için bizim üzerimize gelerek adeta bizi burada sorumlu tutmaktadırlar. Bizim ne yaptığımızı hak da millet de biliyor" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Marmara'ya balçıkların dökülmesi doğru mudur?" sorusu üzerine Başkan Topbaş, şu yanıtı verdi:

"Doğrudur. Gayet doğruydu. Biz gemilerin bu işi, taşıma konusunu Ulaştırma Bakanlığından belli bir dönem için rica ettik. Süresi dolduğu için devam etmedi. Belli bir süre için onlardan bu hizmeti istemiştik. O süre doldu onun için tamamlandı. Geri kalan kısmı da şimdi kamyonlarla taşıyoruz. O devam etseydi şimdiye kadar bitmiş olacaktı ama kamyonlarla çok az bir kısmı kaldı. O balçık kazınarak döküm alanlarına taşınıyor. Bilimsel alanı ve bu canlıları düşünenler yıllarca, derin deşarj diye İstanbul'un suyunu Marmara'nın diplerine verdi. Burada kimyasal emsal atıklar, her şey var. Karadeniz'e verdiler. O zaman canlılara, mikroorganizmalara zarar vermiyor muydu? Bu bahsedilen yerdeki döküm alanı diye belirlenen yer, daha önce bilimsel olarak burası ağır malzeme olduğu için çökelti sebebiyle, o yarığa inecek ve tabanda bir olumsuz etki yapmayacak diye bilim adamlarının verdiği doğrultuda biz bunu yaptık. Kesinlikle farklı bir değerlendirme yapmadık."

Taksim Meydanı'ndaki düzenlemeyle ilgili soru üzerinde de Topbaş, çalışmaları küçük lokal çalışmalarla yürüttüklerini, meydanın tamamını kapatarak hayatı etkilememek adına daha titiz yavaş bir çalışma yaptıklarını ve 2016'nın ilk aylarında tamamlanacağını belirtti.

Topbaş, "Bölüm bölüm gidiyoruz. Birden gitsek hızlı bir şekilde yapabiliriz ama meydanı trafiğe, yürüyüşlere büyük ölçekte kapatmak gerekir, bunu kapatmıyoruz. Tanıtımlarını yaptığımız projeler ve panolar var. Taksim'in gelecekteki şekli de orada belli. Daha önce de arz edilmişti. O şekilde hayata geçireceğiz" dedi.

Otogar

Otogarlarla ilgili sıkıntıların ve şikayetlerin son dönemde gündeme geldiği, bu konuda herhangi bir düzenlemenin olup olmadığı hakkında soruyu ise Topbaş, "Biz daha lokal ve küçük, 6 bölgede, 6 noktada parçalamak üzere bir çalışma yapıyoruz. Böylece de İstanbul'daki kentler arası ulaşımda bir noktayı yoğunlaştırmadan tespitler yaptık. Bayrampaşa'daki otogarın da üstünü tamamen yeşil bir park ve altını otopark haline getirmeyi düşünüyoruz. Orada bir otogar fonksiyonu olmayacak. Noktaları şu an söyleyemiyorum. İstanbul'da 6 nokta belirledik ama bölgeleri söylemek istemiyorum. Bu otogarların 2016-2017 gibi tamamlanmasını hedefliyoruz. İnşallah 2017'de bu otogarları devreye girecek hale getirmeyi hedefliyoruz"  diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Alaşehir'de Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları Etkinliği Gerçekleştirildi
    09:16 Alaşehir'de Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları Etkinliği Gerçekleştirildi

    Alaşehir'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla "Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları" etkinliği yapıldı. Etkinlikte, öğrenciler şiir okudu, gaziler anılarını paylaştı ve hediye paketi verildi.

  • Kemalpaşa'da Gaziler ve Şehit Aileleri Onuruna İftar Programı Düzenlendi
    09:16 Kemalpaşa'da Gaziler ve Şehit Aileleri Onuruna İftar Programı Düzenlendi

    Kemalpaşa ilçesinde yaşayan gaziler ve şehit aileleri için iftar yemeği programı düzenlendi. Kaymakam Musa Sarı, devletin desteklerini dile getirirken, AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar da birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Programa ilçe jandarma komutanı, ilçe emniyet müdürü ve dernek başkanı da katıldı.

  • Mersin merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 3 gözaltı
    09:15 Mersin merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 3 gözaltı

    Mersin merkezli 3 ilde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda göçmen kaçakçılığı yapan 3 organizatör yakalandı. Operasyonda şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada 2 cep telefonu, 2 sim kart ve 38 bin 700 TL ele geçirildi.

  • Kırıkkale'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi İftar Programı
    09:14 Kırıkkale'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi İftar Programı

    Kırıkkale'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla şehit aileleri ve gaziler için iftar programı gerçekleştirildi.

  • Mersin merkezli operasyonda göçmen kaçakçısı 3 organizatör yakalandı
    09:09 Mersin merkezli operasyonda göçmen kaçakçısı 3 organizatör yakalandı

    Mersin merkezli 3 ilde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda göçmen kaçakçılığı yapan 3 organizatör yakalandı. Operasyonda şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada cep telefonları, sim kartlar ve 38 bin 700 TL ele geçirildi.

  • İstanbul serbest piyasada dolar 32,3370 liradan, avro 35,1300 liradan güne başladı
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar 32,3370 liradan, avro 35,1300 liradan güne başladı

    İstanbul serbest piyasada doların alış fiyatı 32,3350 lira, satış fiyatı ise 32,3370 lira olarak belirlendi. Avronun alış fiyatı 35,1280 lira, satış fiyatı ise 35,1300 lira olarak açıklandı. Önceki gün doların satış fiyatı 32,3000 lira, avronun satış fiyatı ise 35,1710 lira idi.

  • Sultanbeyli'de Otomobilin Çarptığı 5 Yaşındaki Kız Çocuğu Yaralandı
    08:52 Sultanbeyli'de Otomobilin Çarptığı 5 Yaşındaki Kız Çocuğu Yaralandı

    Sultanbeyli'de annesiyle yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki kız çocuğuna otomobil çarptı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansırken, çarpmanın etkisiyle kız çocuğu metrelerce havalandı ve yere çakıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan çocuğun durumu ağır. Sürücü olay yerinden kaçarken, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Mahalle sakinleri, yetkililerin önlem almasını ve benzer kazaların yaşanmaması için trafik düzenlemelerinin yapılmasını istedi.

  • Sultanbeyli'de otomobilin çarptığı kız çocuğu metrelerce savruldu, kaza anı kamerada
    08:52 Sultanbeyli'de otomobilin çarptığı kız çocuğu metrelerce savruldu, kaza anı kamerada

    Sultanbeyli'de annesiyle yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki kız çocuğuna otomobil çarptı. Kaza anı bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansırken, çarpmanın etkisiyle kız çocuğu metrelerce havalandı ve yere çakıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri minik kız çocuğuna müdahale ederken, sürücü kaçtı. Polis ekipleri sürücüyü gözaltına aldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı
    08:39 Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı

    Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta mücadele veren Hacılar Erciyesspor, sahasında Erzincan Ulalarspor ile 1-1 berabere kalarak haftayı galibiyetle tamamlayamadı. Antrenör Emin Altındağ, üzüntüsünü dile getirirken, takımın pes etmeyeceğini ve liderliği korumak istediklerini belirtti.


Advertisement