İstanbul'da 4 Çeçen'in Silahlı Saldırıda Öldürülmesi Davası - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da 4 Çeçen'in Silahlı Saldırıda Öldürülmesi Davası

Zeytinburnu'nda 2009 ve 2011'de Çeçen asıllı 4 kişinin silahlı saldırılarda öldürülmesiyle ilgili 2'si firari 3 sanığın yargılanmasına devam edildi.

15.07.2014 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zeytinburnu'nda 2009 ve 2011'de Çeçen asıllı 4 kişinin silahlı saldırılarda öldürülmesiyle ilgili 2'si firari 3 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Temur Makhauri ile tarafların avukatı ve tercüman İlhami Habib katıldı.

Mahkeme Başkanı İlhami Yılmaz, sanık Makhauri'nin Rus ajanı ile yaptığı görüşme için bilirkişi incelemesine karar verildiğini hatırlatarak, konuyla ilgili bilirkişi bulunamadığını söyledi.

Duruşmada söz alan sanık Makhauri'nin avukatı Ufuk Kalkan, tanık olarak 2 kişiyi hazır ettiklerini ayrıca duruşmadan 10 dakika önce eline yargılamayı sonlandıracak bir belge geçtiğini belirterek, "Ali Osaev'in cinayetinin olduğu gün müvekkilimin eşi Azerbaycan'a gidecekti. Bununla ilgili noterden bir belge verilmesi gerekiyordu. Müvekkilim notere gidip bu durumla ilgili bir belge vermiştir. Ancak belgede adı Ruslan Beşiroviç Timayev olarak geçiyor. Buna ilişkin müvekkilimin pasaportu da vardır. Müvekkilimin eşi ve diğer tanık da notere gitmesini doğrulayacaktır" dedi.

Tercüman vasıtasıyla dinlenilen tanık Larisa Bokova, Temur Makhauri ile 13 yıldır evli ve iki oğlu olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

" Bakü'deki annemin yanına gitmek için eşimin muvafaketname vermesi gerekiyordu. Eşimle öğle saatlerinde notere gittik. 26 Şubat 2009'da eşim bizi Bakü'ye yolcu etti ve eve geri döndü. Çünkü 3 yaşındaki oğlum da eşimin yanındaydı. Ertesi gün eşim beni telefonla aradı ve Türkiye'ye gitmesi gerektiğini çünkü Musa'nın öldürüldüğünü söyledi. Daha sonra 28 Şubat'ta eşim beni telefonla yeniden aradı ve Türkiye'ye gittiğini ancak geri gönderildiğini söyledi. Ben de 1 Mart 2009'da Tiflis'e geri döndüm. Ben geldiğimde eşim evdeydi. 13 yıllık evliliğimiz süresince hiç lüks hayat yaşamadık. Hep fakir haldeydik. Devamlı misafirimiz oluyordu. 13 yılımın hepsi mutfakta geçti. Eşim bahsettiğim noterlik evrakını yaptırırken çocuklarımızın soyadını kullandı. Çocuklarımızın soyadı Timayev'dir. Gürcistan'da 13 dolar karşılığında soyadı değiştirilmektedir. Rus İstihbarat Servisi eşimi aradığı için eşim bunu yaptı. Eşime Gürcistan'da 2 kez suikast düzenlendi."

Eşinin Rusya Gizli Servisi'nde çalıştığı iddiasını da hatırlatan tanık Bokova, 8,5 yıl boyunca Çeçenistan'daki evine gidemediğini, kardeşi, babası ve ablasının cenazesine bile katılamadığını belirterek, "Eşim Rus gizli servisinde çalışıyor olsa ben Çeçenistan'a neden gidemem ki? Gidebilmem gerekir" dedi.

Tanık Bislan Zaitov, Çeçen asıllı Gürcü vatandaşı olduğunu belirterek, oralarda herkesin birkaç ismi bulunduğunu, sanık Temur Makhauri'yi Ali ve Zona olarak bildiğini anlattı. Makhauri'nin resmi değil ancak Çeçenistan'ı temsil etmek üzere Gürcistan'a gönderildiğini ifade eden Zaitov, olay tarihinde Makhauri'nin kendisiyle Gürcistan'da olduğunu söyledi.

Temur Makhauri'nin avukatı Ufuk Kalkan, müvekkilinin olay günü Gürcistan'da olduğuna dair belgenin mevcut olduğunu belirterek, "Gürcistan'dan İstanbul'a sabaha karşı bir uçuş vardır. Bunun dışında Gürcistan'dan İstanbul'a gitmek mümkün değildir. Müvekkilimin pasaportu da belgelerle örtüşmektedir. Sanığın Ruslan Beşiroviç Timayev ismiyle mevcut pasaportunu da mahkemeye ibraz edeceğiz. Gürcistan'dan bir evrakın buraya gelmesi çok zor. Buna ilişkin kayıtların getirilmesi için tarafımıza yetki verilmesini istiyoruz. Madem herşey ortadaydı, neden 4-5 yıl sonra konuşulmaya başlandı? Bize göre hiçbir somut delil kalmamıştır. Müvekkilimin tahliyesini ve beraatini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Müştekiler avukatı Ömer Yüzgül de tanık beyanlarını kabul etmediklerini, sanığın görüntü kayıtlarında, bir kısım Çeçenlerin öldürülmesi hususunda pazarlık yapıldığının ortada olduğunu belirterek, sanığın cezalandırılmasını istedi.

Cumhuriyet Savcısı Gökhan Sayın, eksikliklerin giderilmesini ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, haklarında yakalama kararı bulunan sanıklar Nadim Ayupov ile Alexander Zharkov için Rusya Adli Makamları'na yazılan yazının cevabı ile sanığın olay günü Gürcistan'da olduğunu belirten ait Ruslan Timayev adına düzenlenmiş pasaport aslının mahkemeye ibraz edilmesinin beklenilmesine karar verdi.

Sanık avukatı tarafından mahkemeye sunulan noter evrakı ve Ruslan Timayev adına düzenlenmiş pasaport ile ilgili işlem yapılıp yapılmadığı konusunda Gürcistan adli makamlarına yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme, tutuklu sanık Temur Makhauri'nin tutukluluğunun devamına hükmederek, duruşmayı erteledi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 26 Şubat 2009'da Zeytinburnu'da Musa Ali Osaev'in öldürüldüğü, bu suikasti de "Zona" kod adlı Gürcistan uyruklu Temur Makhauri'nin işlediği belirtiliyor.

İddianamede, yine Zeytinburnu'nda 6 Eylül 2011'de Berg-Khazh Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amirev'in öldürülmelerinin, Rus istihbarat örgütü FSB adına çalışan ve "Alexander Zharkov" ve "Nadim Ayupov" ismi yazılı sahte pasaportla yurda giren iki kişi tarafından işlendiği kaydediliyor.

"Zona" kod adlı Temur Makhauri'nin 19 Ekim 2012'de İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Mısır'a giderken tutuklandığı anlatılan iddianamede, "Alexander Zharkov" ve "Nadim Ayupov" ismi yazılı sahte pasaportla yurda giren iki kişinin ise halen firari olduğu bildiriliyor.

İddianamede, Temur Makhauri, Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov'un "tasarlayarak adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, "ruhsatsız ateşli silah satın alma, taşıma veya bulundurma" suçlarından 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'da 4 Çeçen'in Silahlı Saldırıda Öldürülmesi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement