İstanbul'da Bir Yılda 6 Bin 981 Kayıp Kişi Kşb Tarafından Bulundu - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da Bir Yılda 6 Bin 981 Kayıp Kişi Kşb Tarafından Bulundu

İstanbul\'da Bir Yılda 6 Bin 981 Kayıp Kişi Kşb Tarafından Bulundu

Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan Kayıp Şahıslar Büro Amirliği (KŞB) ekipleri 2014 yılında 6 bin 981 kayıp kişiyi bularak yüzde 94.55 başarı oranı ile rekor kırdı.

07.03.2015 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan Kayıp Şahıslar Büro Amirliği (KŞB) ekipleri 2014 yılında 6 bin 981 kayıp kişiyi bularak yüzde 94.55 başarı oranı ile rekor kırdı. İstanbul KŞB'nin kendi geliştirdiği kayıp kişilerin burun, saç yapısı, boyu kilosu, ten rengi, ayakkabı numarası, vücudunda bulunan doğal ya da dövme gibi işaretlerin sınıflandırabildiği, ayrıca tuttuğu takımdan sevdiği renklere kadar bilgilerin girilebildiği özel programın ise tüm Türkiye'ye de kullanılması için düğmeye basıldı. Halk arasında yaygın olarak bilinen 24 saat geçmeden kayıp müracaatı yapılamaz bilgisinin yanlış olduğu da belirtildi. Ankara'da kayıp kişileri bulmak için eğitimden geçirilen 'Tim" adlı polis köpeği ise Kayıp Şahıslar Büro Amirliğindeki görevine başladı.

Esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan Amerikalı turist Sarai Sierra'nın cesedini bulup cinayete kurban gittiğini ortaya çıkararak ismini duyuran KŞB dedektifleri 2014 yılında kayıp müracaatı yapılan 9 kişinin de cinayete kurban gittiğini belirleyip faillerini yakaladı.

2014 YILINDA REKOR KIRILDI

Asayiş Şube Müdürlüğü, Kayıp Şahıslar Büro Amirliği ekipleri 2014 yılında kayıp kişilerin bulunma oranında yüzde 94.55 ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Yakınları tarafından kayıp olduğu yönünde karakollara yakınlarının müracaatı ile 6 bin 620'si bulundu. Geçmiş yıllardan yapılan müracaatlar arasında olan 361 kişinin de bulunmasıyla toplam bulunan kişi sayısı 6 bin 981'e ulaştı. Amerikalı kadın turist Sarai Sierra'nın Sarayburnu'nda tarihi surların içinde bir dehlize atılmış cesedini bulunarak cinayete kurban gittiğini tespit eden failini tespit ederek yakalanmasını sağlayan KŞB dedektifleri 2014 yılında kayıp müracaatı yapılan 9 kişinin de vahşi cinayetlere kurban gittiğini tespit ederek faillerini yakalayarak adalete teslim ettiler.

KAYIP BULMA PROGRAMI GELİŞTİRDİLER

KŞB Bürosunun içinde çalışan polisler tarafından geliştirilen ve olası bulunan kimliksiz cesetlerin, kayıp kişiler arasından hızlı bir şekilde kimliklerinin tespitini amaçlayan özel programın ise tüm Türkiye'de kullanılması için çalışma başlatıldı. Bu programda kayıp kişilerin burun yapılarından, ayakkabı numaralarına bedenlerindeki doğal ya da dövme gibi doğal olmayan izleri, kan grupları, saç renkleri, yaş grupları gibi onlarca detayın girildiği belirtildi. Programda ayrıca kayıp kişilerin tuttuğu futbol takımı, sevdiği renkler, hobileri, öğrenim durumları, sigara ve alkol kullanıp kullanmadıkları gibi bilgilerinde bulunduğu öğrenildi. Olası cesetlerden elde edilen bilgililerin, bu bilgilerle karşılaştırılması, binlerce olan kayıp müracaatı arasından o cesedin olabileceği kişi sayısının dakikalar içinde tekli rakamlara indirildiği belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğünün geçtiğimiz hafta içinde Çorum'da düzenlenen üst düzey 60 rütbeli emniyet personelinin katıldığı 'Çocuk ve Yetişkin Kayıp Şahıslar Eğitici kursu"'nda tanıtımı yapılan programın tüm Türkiye'de kullanılması için düğmeye basıldı.

KARAKOLLAR EĞİTİLECEK

Öte yandan kayıp müracaatları sırasında yaşanan bazı aksaklıkların düzeltilmesi için çalışma başlatıldığı öğrenildi. Halk arasında yaygın olarak bilinen 24 saat geçmeden kayıp müracaatı yapılamaz bilgisinin yanlış olduğunu söyleyen yetkililer, yakınlarını kayıp olduğunu hissettikleri an karakola müracaat yapılabileceğini belirttiler. Kayıp müracaatı yapmak için mutlaka anne, baba ya da akraba gerekmediğini ekleyen yetkililer bir arkadaşın, tanıdığınız için bile kayıp müracaatında bulunabileceğini söylediler. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Çorum'da düzenlenen Çocuk ve Yetişkin Kayıp Şahıslar Eğitici kursunu bitirip eğitmen sertifakası alan personelin tüm karakol personelini eğiterek kayıp müracaatlarının etkin bir şekilde alınmasının sağlanacağı belirtildi.

KAYIP BULMA KÖPEĞİ 'TİM" GÖREVE BAŞLADI

Ankara'da kayıp kişileri bulmak için eğitilen Polis köpeği 'Tim" ise İstanbul'a getirilerek Kayıp Şahıslar Büro Amirliğinde görevine başladı. 2 yaşındaki Belçika kurdu cinsi 'Tim" in kaybolan kişiye ait bir eşyanın ona koklatılmasıyla harekete geçtiği ve koku izlerini takip ederek kayıp kişinin geçtiği yerleri adım adım takip ettiği öğrenildi. Özel eğitimli köpek 'Timö'in şehir merkezlerinde 3 gün şehirdışı ve kırsal alanlarda ise bir hafta öncesine kadar aranan kişinin kokusunu takip edebildiği belirtildi. Geçtiğimiz yıl Zekeriyaköy'de esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan ve günlerce arandıktan sonra evinin hemen yakınında bir havuzda boğulmuş olarak bulunan Pamir bebek benzeri kaybolma olaylarında 'Tim" in çok etkili olduğu belirtildi. Eğiticisi ile birlikte her gün eğitimine devam eden 'Tim"in kendisine verilecek ilk görevi beklediği öğrenildi.

2014 YILINDA EN ÇOK AİLE İÇİ ŞİDDETİ YÜZÜNDEN KAYBOLDULAR

Büronun yaptığı çalışmalarda 2014 yılı içinde kaybolduktan sonra bulunan kişilerin 265'inin gezmek amacıyla, 334'ünün aile içi şiddet yüzünden evlerini terk ettikleri belirlendi. Sinir hastalığı ve Alzheimer hastalığı yüzünden ortadan kaybolan kişi sayısının ise 81 olduğu belirtildi. 125 kişinin evlenmek için evden kaçtığı, borçlarından dolayı 56 kişinin, terör örgütlerine katılmak için ise 100 kişinin evden kaçtıkları öğrenildi.

2014 YILINDA KAYBOLANLARIN PROFİLİ

2014 yılında kaybolanların fiziki profili de ortaya çıktı. Buna göre en fazla 18-25 grubu kayboluyor. Boy olarak bakıldığında ise en fazla 1.65-1.70 olanlar, 65-70 kilogram ağırlığında olanlar, ayakkabı numarası 42 olanlar, siyah renkte saçı olanlar, düz burunlu olanlar yapılan gruplandırmada başı çekiyor. Öğrenim durumu olarak 2014 yılında en fazla ilkokul mezunları ortadan kaybolduğu belirtildi. En fazla kayıp müracaatı yapılan ay ise Ağustos olarak tespit edildi. 2014 yılında kaybolanların 345'i işsiz, 211'i serbest meslek, 89'u esnaf, 187'si işçi, 7'si memur 10'u da yönetici olarak çalışıyordu.

2014 YILINDA KAYIP MÜRACAATI YAPILAN VE VAHŞİ CİNAYETLERE KURBAN GİTTİĞİ 9 KİŞİNİN FAİLLERİ YAKALANDI. İŞTE O CİNAYETLER

1-) 2014 Ocak ayı içinde 2013 yılında kayıp müracaatı yapılan uyuşturucu kuryesi olduğu iddia edilen Zuhuri Ş.'nin vahşi bir cinayete kurban gittiği ve cesedinin Kemerburgaz ormanlık alana atıldığı belirlendi. KŞB dedektifleri olayı gerçekleştiren iki kişiyi yakaladı. Şüpheliler tutuklandı.

2-)2014 Mayıs içinde İstanbul'da üç yıl yanında çalıştığı işadamı Şenel Akalp'i bıçaklayarak öldürdükten sonra nalburdan aldığı bir testere, 3 bıçakla parçalara ayıran, ancak cesetten böyle kurtulamayacağını anlayınca üzerine 10 litre benzin dökerek yakan Savaş T. KŞB dedektifleri tarafından yakalandı.

3-)2014 yıl mayıs ayında İstanbul'da kayıp olarak aranan Hüseyin T.'in üzerindeki sır perdesi aralandı. Olayla ilgili gözaltına alınan 4 şüpheli Hüseyin T. ile kablo hırsızlığına gittikleri Adapazarı'nda hızlı tren hattında akıma kapılarak öldüğünü söyledi. Şüphelilerin olaydan sonra paniğe kapıldıklarını ve cesedi Şile'de ormanlık alana attıklarını söyledikleri öğrenildi. Polis şüphelilerin gösterdiği yerde yaptığı aramada cesetten kalan kemir parçalarını buldu.

4-)2014 Temmuz ayında İstanbul'da ailesi tarafından kayıp olduğu yönünde müracaat yapılan 20 yaşındaki Ayfer S.'nin cinayete kurban gittiği ortaya çıktı. Şüpheli G.K.(28)'nin nişanlandığı için kendisiyle tartıştığı Ayfer S.'yi bıçaklayarak öldürten sonra cesedin başında fare zehiri içerek intihara teşebbüs ettiği, ölmeyince başına kuru sıkı tabancayla ateş ettiği ortaya çıktı. Şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

5-)İstanbul'da Ağustos ayında kayıp müracaatı yapılan 46 yaşındaki Turgut Tatlı'nın bir cinayete kurban gitti ortaya çıktı. Didim'de ormanlık alana gömülü olarak bulunan Turgut Tatlı'nın define merakının kurbanı olduğu ortaya belirlendi. Turgut Tatlı'nın gasp edilen otomobili Iğdır'da katili ise Konya'da yakalandı. Şüpheli Abdullah A. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

6-)2014 yılı Eylül ayında KŞB dedektifleri kayıp müracaatı yapın galerici Özgür Yalçınkaya'nın cinayete kurban gittiğini tespit etti. Özgür Yalçınkaya'yı arabasının içinde yaşanan tartışmanın öldürdükten sonra Çatalca'da bir çiftlikte tavuk kümesinin zeminine gömen, yakalanmamak için başörtüsü takarak kadın kılığına giren şüpheli Recep A. Kayıp Şahıslar Büro Amirliği dedektifleri tarafından yakalanarak adalete teslim edildi.

7-)2014 yılı Kasım ayında Elektrik-elektronik işleri yapan bir firması olan işadamı Ramazan Yırtıcı'nın (47) yakınları polise kayıp müracaatında bulundu. Polis Ramazan Yırtıcı'nın son olarak birlikte görüldüğü Ömer K.'yı gözaltına aldı. Ömer K. olay günü hava çok güzel olduğu için dışarıda içki içtikleri Ramazan Yırtıcı'nın daha sonra yanlarından ayrıldığını söyledi. Ancak polis hava raropunda havanın o gün sagnak yağmur olduğunu tespit edip şüpheli bir kez daha sorguya alınca cinayet olayı ortaya çıktı. Cinayeti itiraf eden Şüpheli tutuklandı.

8-)2014 yılı Kasım ayında İstanbul'da Azerbaycan uyruklu Tazegül Dadaşova cinayeti 13 yıl sonra aydınlatıldı. Kayıp şahıslar büro amirliği dedektifleri başı Bakırköy'de denize atılan, kesilen bacakları ve gövdesi bir el arabasına konularak Şişli'de bir sokağa bırakılan kadını öldürdüğü iddia edilen Mevlüt S.'yi Gemlik'te yakaladı. Şüpheli çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

9-)2014 Aralık ayında Beykoz'da hakkında kayıp müracaatı bulunan gazeteci Mehmet Barlas'ın oğlu Cemil Barlas'ın villasında çalışan Maya Güzel Kerimova'nın vahşi bir cinayete kurban gittiği ortaya çıktı. Başka bir villa'da çalışan kadın şüpheli Ş.A. cinayeti işlediğini cesedi parçalara ayırarak ormanlık alana attığını itiraf etti. Şüpheli tutuklandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İstanbul'da Bir Yılda 6 Bin 981 Kayıp Kişi Kşb Tarafından Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement