İstanbul'da Toplu Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da Toplu Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin özellikle son 3 yıldır adeta bir ateş çemberinden geçtiğini belirterek, "Bu mücadelenin adını doğru koymak lazım. Cumhuriyetimizin kuruluşundan 90 yıl sonra yeni bir kurtuluş savaşı veriyoruz.

26.11.2016 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin özellikle son 3 yıldır adeta bir ateş çemberinden geçtiğini belirterek, "Bu mücadelenin adını doğru koymak lazım. Cumhuriyetimizin kuruluşundan 90 yıl sonra yeni bir kurtuluş savaşı veriyoruz. İçinde bulunduğumuz durumun adı tam olarak budur; yeni bir kurtuluş savaşıdır. Üstelik bu savaşı tek bir cephede değil, askeri, siyasi, diplomatik, ekonomik, sosyal her alanda veriyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Yeni İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri ile Çevre Yatırımları Toplu Açılış Töreni'nde, açılışı yapılan hizmetlerin ülkeye, şehre ve belediyeye hayırlı olmasını diledi.

Silivri, Büyükçekmece, Selimpaşa ve Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma tesisleriyle birlikte köylere hizmet verecek 27 ayrı arıtma tesisinin, dere ıslah çalışmalarını ile üç İSKİ hizmet binasının bugün hizmete açıldığını aktaran Erdoğan, ayrıca Eyüp Kemerburgaz'da Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ile 184 çöp ve temizlik aracını da hizmete aldıklarını söyledi.

Erdoğan, bugün açılışı yapılan tesislerle birlikte Ataköy'den Tekirdağ sınırına kadar olan 100 kilometrelik sahil bandının tamamının atık su tehdidinden kurtulmuş olduğunu ifade ederek, arıtma tesislerinden elde edilecek suyun da park ve bahçelerle sanayide kullanılacağını dile getirdi.

Nüfus büyüklüğü olarak bölgede 1 milyon 200 bin kişiye hizmet verecek bu tesislerde arıtma sonucunda çıkan diğer ürünlerin de yakıt ve biyogaza dönüştürülerek ayrıca İstanbul'a katkı sağlayacağını vurgulayan Erdoğan, şehir genelinde 67 kilometreyi bulan dere ıslahı ile 2045 yılına kadarki ihtiyacı karşılayacak sterilizasyon tesisinin de bulaşıcı hastalıklar başta olmak üzere pek çok sorunun çözümüne vesile olacağını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hizmete giren 19 çöp, 26 yol süpürme, 10 yıkama aracıyla, 7 deniz temizlik teknesinin, 2 çevre kontrol botunun da İstanbul'u daha temiz hale getirmek için yürütülen çalışmalara katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Zira biz şuna inanıyoruz. Temizlik imandandır. Toplam yatırım bedeli 1 milyar 873 milyon lira olan bu tesis ve hizmetlerin şehrimize kazandırılmasında emeği olan Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere, tüm ekibini tebrik ediyorum. İstanbul için bu güzel ve kutlu şehir için ne yapılsa azdır." diye konuştu.

Necip Fazıl Kısakürek'in, "Canım İstanbul" şiirinden "Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar/ Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar/ İçimde tüten bir şey; hava, renk, eda, iklim/ O benim, zaman, mekan aşıp geçmiş sevgilim." dizelerini okuyan Erdoğan, şöyle devam etti:

"İstanbul bu. İstanbul bizim için zamanın ve mekanın üzerinde bir sevgilidir, öyle de kalacaktır. Çünkü İstanbul, bir başka şairimizin ifadesiyle 'Yaşamıştır derim en hoş ve uzun rüyada/ Sende çok yıl yaşayan, sende ölen, sende yatan...' Hamdolsun İstanbul'da çok yıl yaşadık. İnşallah Rabbim bize bu şehirde ölmeyi, bu şehirde yatmayı da nasip eder. Hiçbir güzelliğe bedelsiz sahip olunmuyor. Türkiye, İstanbul'u ile Rumeli'siyle Anadolu'suyla sahip olduğu muhteşem tarih ve medeniyet mirasıyla, dünyada eşine ender rastlanacak kıymette bir ülkedir. Fatih burada yatıyor, Yavuz Selim burada yatıyor, Kanuni burada yatıyor. Eyüp Sultan Hazretleri burada yatıyor, birçok sahabe burada yatıyor ve Anadolu'suyla Avrupa'sıyla burası bir başka şehir."

"Bin yıllık mücadelenin tek bir günü bile boş geçmemiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anadolu'ya adımın atıldığı, ilk devletin kurulduğu yıllardan beri bu coğrafyayı elde tutmak için emek verildiğini, ter döküldüğünü, gerektiğinde can verildiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu bin yıllık mücadelenin tek bir günü bile boş geçmemiştir, boşa geçmemiştir. Biz de 40 yıllık siyasi hayatımız boyunca Selçuklu'dan Osmanlı'ya, oradan Cumhuriyete uzanan şanlı tarihimizden aldığımız güçle, ecdadımıza laik olabilmek için çalıştık, çabaladık. Hamdolsun milletimizin desteğiyle, önce İstanbul gibi bir dünya şehrine 4,5 yıl belediye başkanı olarak hizmet etme şerefine eriştik. Belediye başkanlığı görevinden haksız, adaletsiz, hoyrat bir şekilde ayrılmak zorunda kalınca bu defa Türkiye'nin tamamına hizmet talebiyle yeniden milletimizin karşısına çıktık. Arkadaşlarımızla birlikte partimizi kurduk, karış karış ülkemizi dolaştık. Kendimizi ve vizyonumuzu anlattı. Partimizi kurduktan 16 ay sonra milletimiz bizi ilk seçimde, hem de ezici bir Meclis çoğunluğuyla, yüzde 63 ile iktidara getirdi. Geçtiğimiz hafta 19 Kasım, hükümeti fiilen devralmamızın 14. yılını geride bıraktık. Bu 14 yıl boyunca bir yandan içeride ve dışarıda bize kurulan tuzaklarla önümüze çıkartılan engellerle mücadele ederken, bir yandan da ülkemize ve milletimize tarihte eşi benzeri görülmemiş hizmetler getirmenin çabası içinde olduk. Burada olduğu gibi."

Erdoğan, eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, enerjide, tarımda, sosyal ve insani yardımlarda, sporda, bilim ve teknolojide, savunma sanayinde, şehirleşmede, her alanda devrim niteliğinde reformlar yaptıklarını vurgulayarak, her biri cumhuriyet tarihinde yapılanların katbekat fazlasını ifade eden bu hizmetleri teker teker anlatmaya çalışmaya haftaların yetmeyeceğini söyledi.

"Biz ülkemize ve milletimize hizmet için gece gündüz çalışırken, birileri de sürekli ayağımıza çelme takmaya çalışıyordu." diyen Erdoğan, 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimi, ardından gelen kapatma davası ve daha sonra yaşanan pek çok iç ve dış krizin aynı anda, aynı amaca yönelik olduğunu kaydetti.

Erdoğan, "Amaç neydi?" diye sorarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiyeyi girdiği ve başarıyla sürdürdüğü hızlı büyüme sürecinden, her alanda kendi kendine yeten bununla da kalmayıp tüm dostlarına, tüm mağdurlara, mazlumlara el uzatan, destek veren bir ülke yolundan alıkoymaktı. Dünyada nerede garip gureba var biz oradaydık. Neresi olursa olsun, biz oradayız. Türkiye özellikle son 3 yıldır adeta bir ateş çemberinden geçiyor. Bu mücadelenin adını doğru koymak lazım. Cumhuriyetimizin kuruluşundan 90 yıl sonra yeni bir kurtuluş savaşı veriyoruz. İçinde bulunduğumuz durumun adı tam olarak budur. Yani yeni bir kurtuluş savaşıdır. Üstelik bu savaşı sadece tek bir cephede değil, askeri, siyasi, diplomatik, ekonomik, sosyal her alanda veriyoruz. Gezi ile milletimizin belli kesimlerindeki çevre hassasiyetini, farklı hayat biçimlerine yönelik tehdit algısını tahrik ederek kaos çıkarmak istediler. Bu ahlaksızlara, terbiyesizlere sorun, hayatınızda şu ülkeye kaç tane ağaç diktiniz? Biz milyonlarca değil, milyarlarca ağaç ve fidan diktik. Biz bunu yaptık. Şu anda işte bu diktiğimiz fidanlar, bu diktiğimiz ağaçlar her yerde yeşeriyor, büyüyor. Bunlar Taksim'de tuttular, 12-13 tane ağacın yeri değiştirildi, yeri, bunun için neler yapmadılar, hatırlayın. Bunlar her şeyi yapar. Niye? Cibilliyetlerinin gereği de onun için."

Millet ile birlikte tuzağı çabuk gördüklerini, kararlı bir duruş sergileyerek bu saldırıyı bir ay gibi kısa bir sürede boşa çıkardıklarını, ardından da 17-25 Aralık emniyet, yargı darbesinin geldiğini aktaran Erdoğan, "Yani FETÖ. Bu ahlaksızlar ne dediler? Yolsuzluk dediler, hırsızlık dediler. Bu ülkeyi ayakta tutan ne kadar siyasi ve ekonomik dinamik varsa hepsine birden saldırdılar. Halbuki hırsızın ta kendileri kendileriydi. Yolsuzluk bunlardaydı. Ülkenin iş adamlarını tehdit ediyorlardı. 'Şuraya şu kadar yardım edersen ettin, etmediğin takdirde içeridesin' diyorlardı. Bunları yaptılar." şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'da Toplu Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Emekli Vatandaşlara Hobi Bahçesi İmkanı
    08:43 Kayseri'de Emekli Vatandaşlara Hobi Bahçesi İmkanı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi, kentin 7 farklı bölgesinde emekli vatandaşlara yönelik toplam 2 bin 543 adet hobi bahçesi ile ilgili önemli bir karara imza attı. Başvurular 3 Nisan'da başladı ve 23 Nisan'da sona erecek.

  • Rönesans Rezidans'tan sağ kurtulan depremzede anlatıyor
    08:41 Rönesans Rezidans'tan sağ kurtulan depremzede anlatıyor

    Hatay'da meydana gelen depremde Rönesans Rezidans'tan sağ kurtulmayı başaran Mehmet Özdemir, binanın yerle bir olma anını unutamıyor. Özdemir, bu büyük yapının bu kadar çürük olacağını düşünmediğini belirtiyor.

  • Hatay'da 'Cennetten bir köşe' denilen Rönesans Rezidans'ın depremde yerle bir olma anı
    08:40 Hatay'da 'Cennetten bir köşe' denilen Rönesans Rezidans'ın depremde yerle bir olma anı

    Hatay'da meydana gelen depremde bine yakın insanın hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans'ın enkazından sağ kurtulan Mehmet Özdemir, deprem anında yaşadığı korku dolu anları unutamıyor. Özdemir, Rönesans Rezidans'ın yerle bir olduğu anları hafızasından silemediğini belirtiyor.

  • Narkoçelik-12 Operasyonunda 268 Şüpheli Yakalandı
    08:39 Narkoçelik-12 Operasyonunda 268 Şüpheli Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 41 ilde eş zamanlı düzenlenen 'Narkoçelik-12' operasyonlarında 268 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda 856 kilogram uyuşturucu madde ve 795 bin uyuşturucu hap ele geçirildi. Bakan Yerlikaya, güvenlik güçlerini tebrik ederek, uyuşturucu tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Kırklareli'nde hafif ticari araç dere yatağına devrildi, 2 kişi yaralandı
    08:38 Kırklareli'nde hafif ticari araç dere yatağına devrildi, 2 kişi yaralandı

    Kırklareli'nde Egemen K. (25) idaresindeki hafif ticari araç, Cumhuriyet Mahallesi'nde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu dere yatağına devrildi. Diğer sürücülerin ihbarı üzerine olay yerine ambulans, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekibinin yardımıyla araçtan çıkarılan sürücü ve yolcu Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Araç iş makinesi yardımıyla bölgeden kaldırıldı.

  • Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    08:28 Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Çavdarhisar ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Kaymakam Abdullah Gedik başkanlığında İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda, 2024 yılında yapılması planlanan köylerin altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve köylerin diğer ihtiyaçlarının da bütçe imkanları dahilinde karşılanacağı belirtildi.

  • Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince bir kişinin üzerinde kurusıkı tabanca, fişek ve uyuşturucu madde ele geçirildi
    08:27 Kütahya'da Motosikletli Polis Timlerince bir kişinin üzerinde kurusıkı tabanca, fişek ve uyuşturucu madde ele geçirildi

    Kütahya'nın Fatih Mahallesi'nde Motosikletli Polis Timleri tarafından yapılan çalışmalarda, O.A. isimli şahsın üst aramasında 1,57 gram esrar, 1 adet kurusıkı tabanca ve 6 adet fişek bulundu. Gözaltına alınan şahıs Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Görevde Yükselme Sınavı İddialarına Yalanlama
    08:27 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Görevde Yükselme Sınavı İddialarına Yalanlama

    Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı kapsamında gerçekleştirilen mülakatlarda, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaç çocuğu vardır? Hz. Muhammed'in çocuklarının isimleri nelerdir?' sorularının sorulduğu iddiaları tamamen gerçek dışıdır. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamalarla iddialar yalanlanmıştır.

  • AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz
    08:20 AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz

    AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye ile olumlu bir ilişki kurmak istediklerini ve aşamalı, orantılı ve geri dönebilir bir yaklaşım temelinde çalışmak istediklerini belirtti. Michel ayrıca AB liderlerinin İran'a yönelik yeni yaptırımlar uygulama konusunda anlaştığını ve Ukrayna'ya destek konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

  • İzmir Çiğli'de Metal Kaplama ve Plastik Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı
    08:16 İzmir Çiğli'de Metal Kaplama ve Plastik Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik fabrikasına da sıçradı. Yangın, yaklaşık 3 saatlik çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Her iki fabrikada da soğutma çalışmaları devam ediyor. Can kaybı ve yaralanma yaşanmadı.


Advertisement