İstanbul'daki "Ana Darbe İddianamesi" - Son Dakika
Güncel

İstanbul'daki "Ana Darbe İddianamesi"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ana darbe soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede, örgütün sözde Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapılanmasına geçmişte mensup olan emekli Hava Yarbay Gu¨rol Doğan'ın savcılıkta verdiği ifadeye yer...

23.02.2017 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ana darbe soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede, örgütün sözde Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapılanmasına geçmişte mensup olan emekli Hava Yarbay Gu¨rol Doğan'ın savcılıkta verdiği ifadeye yer verilerek, Hava Harp Okulu ic¸erisinde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'den bahsederken "kaptan" kod adının kullanıldığı belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından hazırlanan 351 sayfalık iddianamede, gizli tanık, bilgisine başvurulan ve geçmişte bu yapılanmaya mensup şahısların ifadelerine de yer verildi.

FETÖ/PDY'nin sözde "ABD Colorado bölge imamı" Hasan Polat'ın 17 Ağustos 2016 tarihli ifadesinde, "1994 yılından sonra 'murakıp' dedigˆimiz ve 3-5 subayla ilgilenen ekip sorumluları, mesleki go¨ru¨nu¨mlerini degˆis¸tirdiler. Cemaatteki go¨revlerini bırakarak gerc¸ekten esnaflık yapmaya bas¸ladılar. Cemaatin vermis¸ oldugˆu sermaye ile kurulan bu is¸ler, paravan olarak bugu¨ne kadar devam etti. Bu tarz murakıplar, kendilerinden bas¸ka bu go¨revi yapan isimleri de tanımaktadırlar." dediği anlatılan iddianamede, Polat'ın, "Gülen'in ABD'ye gittigˆi tarihe kadar bu murakıpların Altunizade FEM dershanesine o¨zel arabayla geldikleri, gizli arka kapı kumandalarının kendilerinde bulunduğu, kimseye go¨ru¨nmeden bu kapıdan girdikleri ve asanso¨rle direkt 5. kata c¸ıktıkları" yönünde beyanda bulunduğu kaydedildi.

"(Binde birini bile tanımam) sözü, apaçık yalan"

İddianamede, Hasan Polat'ın şu beyanlarına yer verildi:

"Gruplar, birbirini go¨rmeden 3'lu¨ 5'li gruplar halinde Gülen'in o¨zel odasına gec¸erlerdi, Gülen her grupla ayrı go¨ru¨s¸u¨rdu¨. Mezun olan o¨gˆrenciler, mezuniyet to¨reni sonrası yine gruplar halinde Gülen'in o¨zel odasına gelirler, kılıc¸larından birkac¸ tanesini veya yaptırdıkları bir hediyeyi sundukları Gülen de onlara pahalı bir saat ya da kalem gibi hediyeler verir, ru¨tbelerini kendi eliyle takar ve dua ederdi. 15 Temmuz sonrası darbeci olarak yakalanan Murat Şirzayi, İhsan Bakar gibi isimler yüzbaşılık sonrası bütün rütbelerini Fetullah Gülen'e getirdiler ve aynı seremoni ile onun elinden bizzat yeni rütbelerini taktıklar. Gülen'in Amerika'ya gittigˆi tarih olan 1998 yılına kadar, bu seremoni bu¨tu¨n Harp Okulu mezunlarına ve ru¨tbe degˆis¸imi yapan askerlerin tamamına, mutlaka uygulanmıs¸tır. Bu ac¸ıdan Gülen'in darbe sonrası, 'binde birini bile tanımam' so¨zu¨ apac¸ık bir yalandır. O tarihten beri I·stanbul ve Ankara bas¸ta olmak u¨zere askeri u¨stlerin ve kolorduların bulundugˆu bu¨tu¨n illerde, irtibatı temin etmek u¨zere esnaf go¨ru¨nu¨mlu¨ cemaat mensupları istihdam edilmektedir.

Bazen o¨rgu¨t okullarında, bazen de Milli Egˆitimde olabildikleri gibi, esnaflık da yapabilen bu isimlerin, en mes¸huru darbenin ertesi gu¨nu¨ ismi medyaya yansıyan Adil O¨ksüz'du¨r. Bu s¸ahıs, Gülen'in o¨zel yetis¸tirdigˆi mollalarından olup cemaatten c¸ıkmadan o¨nce benim de yakın arkadas¸ımdı. Gülen, 36 yıldır su¨rekli yakın c¸evresinde sayısı 10 ile 30 arasında degˆis¸en ilahiyat mezunu mollalara ders verir. Bu mollalardan en bilgili ve kabiliyetlerini sec¸erek, o¨zel go¨revlendirmeler yapar. Mollaların imamı ise son 25 yıldır Cemal Türk hocadır. Kriminal bir sorumlulugˆu olmamasına ragˆmen, su¨rekli olarak Gülen'in yanında bulunması hasebiyle cemaatin kara kutularından biridir. Bu mollalardan mes¸hur olan bazıları Mustafa Yeşil, Rıdvan Kızıltepe, Ahmet Kurucan gibi isimlerdir. Adil O¨ksüz'u¨n ise 20 yıldır Mustafa O¨zcan'ın yardımcısı olarak, Hava Kuvvetlerinden sorumlu oldugˆunu du¨s¸u¨nu¨yorum."

S¸u¨pheli Polat'ın ifadesinde gec¸en ve tero¨r o¨rgu¨tu¨ lideri Gülen'in seremoniyle ru¨tbelerini taktıgˆı askerlerden olan Murat S¸irzayi'nin darbe giris¸imi tarihinde kritik bir go¨rev olan Deniz Kuvvetleri Komutanlıgˆı I·stihbarat Bas¸kanı olarak Tugˆamiral ru¨tbesiyle go¨rev yaptıgˆına işaret edilen iddianamede, Şirzayi'nin darbeci askeri kanat tarafından hazırlanan so¨zde atama listesine go¨re darbe sonrası do¨nem ic¸in go¨revinin devamına karar verildigˆi, I·hsan Bakar'ın ise Deniz Kuvvetleri Komutanlıgˆı Harekat ve Egˆitim Daire Bas¸kanı olarak aynı ru¨tbede go¨revinin devamının planlandığı ve her iki s¸ahsın da Ankara Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆınca yapılan darbe giris¸imi sorus¸turması kapsamında tutuklandığının anlas¸ıldığı dile getirildi.

"Gülen: İşimiz uzun soluklu, kendinizi belli etmeyin"

Tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n so¨zde Hava Kuvvetleri Komutanlıgˆı yapılanmasına gec¸mis¸te mensup olan emekli Hava Yarbay Gu¨rol Dogˆan'ın da İstanbul Cumhuriyet Bas¸savcılıgˆınca yu¨ru¨tu¨len sorus¸turma kapsamında 7 Kasım 2015 ve 31 Aralık 2016'da ifadelerinin alındığı aktarılan iddianamede, Doğan'ın, "(Gu¨len Cemaati) ile ortaokul birinci sınıfta iken tanıs¸tıgˆı, 1982 yılında Hava Harp Okuluna kayıt yaptırdıgˆı, 1983 yılında devre arkadas¸ı Semih Kos¸ucuogˆlu vasıtasıyla yeniden yapılanma ic¸erisine girdigˆi, bu s¸ahsın kendisinin okulda bulundugˆu 6. bo¨lu¨gˆu¨n sorumlusu oldugˆu, cemaatten bilgilerin bu s¸ahıs tarafından getirildigˆini ve onun tembihlemesiyle Hava Harp Okulu ic¸erisinde Gülen'den bahsedilirken etraftan anlas¸ılmaması ic¸in 'Kaptan' kod isminin kullanıldıgˆı, bir gu¨n okulun 3. veya 4. sınıfında iken Semih Kos¸ucuogˆlu'nun, 'Gülen'in I·stanbul'a gelecegˆini ve o¨gˆrencilerle konus¸ma yapacagˆını, herkesin mazeretsiz olarak katılması gerektigˆini' so¨ylemesi u¨zerine okuldan kendisi, S¸aban Umut, Hakan Evrim, Aydın Gu¨ndu¨z, Ugˆur Buldu'nun da ic¸erisinde oldugˆu grubun sohbet toplantısına katıldıgˆı, burada Gülen'in kendilerine 'Bizim is¸imiz c¸ok uzun soluklu bir is¸, acele etmeyin ve kendinizi belli etmeyin. Askeriyede, maarifte, emniyette, yargıda ve bunların en etkin yerlerinde yerimizi alacagˆız. En az 20-30 sene sonra harekete gec¸tigˆimizde kimsenin yapacak bir s¸eyi kalmayacak zaten' dedigˆi" yönündeki beyanlarına dikkat çekildi.

Gürol Doğan'ın, "Ögˆrencilik döneminden sonra, 2000 yılında Ankara'da Hava Kuvvetleri Psikolojik Harekat Kısım Amirligˆine atandıgˆı ve kendisi gibi cemaat mensubu Selc¸uk Bas¸yigˆit'in I·stihbarat S¸ube Mu¨du¨ru¨ olarak go¨rev yaptıgˆını gördüğü" beyanı da yer bulan iddianamede, Doğan'ın, "Selc¸uk Bas¸yigˆit, bana ordu ic¸erisinde cemaat mensuplarının varlıgˆının belirli olmaması ic¸in Gülen'in 'ic¸ki ic¸ebilirsiniz, amirinizin bu¨tu¨n is¸lerini halledin ki sizden vazgec¸mesin' gibi talimatlarını iletti. 2006 yılında emekli olmaya yakın Hava Kuvvetleri Komutanlıgˆının bahc¸esinde Selc¸uk Bas¸yigˆit bana, 'cemaat olarak Silahlı Kuvvetlerde tu¨mgeneral seviyesine gelindi, 'Kaptan' emir verdigˆinde, aynı anda havaya kalkacak birc¸ok F16'mız var' dedi." şeklindeki ifadesine işaret edildi.

"YAŞ'tan önce cemaat darbe yapacak"

İddianamede, sorus¸turma kapsamında yapılan yakalama, arama ve el koyma is¸lemleri sonucunda darbe tes¸ebbu¨su¨ne katıldıgˆı ic¸in tutuklanarak cezaevine go¨nderilen tero¨r o¨rgu¨tu¨ne mensup bazı asker ve o¨rgu¨tu¨n sivil kanadı olan "ağabey" tabir edilen s¸ahıslardan, yakalandıklarında kollukc¸a veya tutuklandıktan sonra konuldukları cezaevinde yapılan u¨st aramalarında, tero¨r o¨rgu¨tu¨ lideri Gülen tarafından so¨zde bereket getirmesi ic¸in o¨rgu¨t u¨yesi kis¸ilere go¨nderilen ve o¨rgu¨tsel bagˆlılıgˆı simgeleyen 1 dolarlık banknotların ele gec¸irildigˆi belirtilerek, "Bu s¸ahıslardan en dikkat c¸ekici olanların I·stanbul'da darbe giris¸imi planlamasında ve faaliyete gec¸irilmesinde o¨nemli go¨revler u¨stlenen 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tugˆgeneral O¨zkan Aydoğdu, (darbeci askeri kanat tarafından hazırlanan sıkıyo¨netim direktifi ekindeki atama kararlarına go¨re I·stanbul Sıkıyo¨netim Komutan Yardımcısı), 1. Ordu Harekat Bas¸kanı Tugˆgeneral Eyyu¨p Gürler (atama kararına go¨re mevcut go¨revi devam edecek) ve I·stanbul I·l Jandarma Komutanı Gu¨rcan Sercan (atama kararına go¨re I·stanbul Jandarma Bo¨lge Komutanı) oldugˆu tespit edilmis¸tir." denildi.

"Gülen, Bediu¨zzaman'a hakaret etti"

Tokat'ta örgüte ait yurtta "belletmen" olarak görev yaptıktan sonra "ağabeylik" go¨revine yu¨kseltilen, örgütün yönlendirmesiyle 2002'de Deniz Kuvvetlerine girerek astsubay olan, o¨rgu¨tu¨n hedefleri dogˆrultusunda sistem ic¸erisine atılan ve o¨rgu¨t ic¸erisinde bulundugˆu mu¨ddetc¸e "ağabey" konumundaki s¸ahısların talimatlarıyla faaliyet go¨steren Hu¨seyin Gu¨rler'in 2 Eylül 2016'daki ifadesinin de yer aldığı iddianamede, Gürler'in, "Semih isimli s¸ahsın referansı ile 2011 yılının bas¸larında, Fethullah Gülen'in 12 imamından biri olan Abdullah Aymaz ile Altunizade FEM Dershanesinin yanında bir apartmanda birebir go¨ru¨s¸tu¨k. Semih isimli s¸ahıs gu¨nu¨mu¨zden 4 ay o¨ncesine kadar I·stanbul kodlu sabit bir numaradan (ankeso¨r olabilir) beni aradı. 'Yarın Go¨lcu¨k'e geliyorum go¨ru¨s¸elim' dedi. Go¨ru¨s¸me esnasında Semih, Gülen'in Bediu¨zzaman hazretlerine hakaret ettigˆini duydugˆunu ve bu davanın kendisi ic¸in bittigˆini, o¨lu¨m tehditleri aldıgˆını ve kac¸acagˆını so¨yledi. Ben bu duruma anlam veremedim. Ben de cemaatten sogˆudum, ardından ben Semih'e, 'MI·T'e git, bildigˆin her s¸eyi anlat' dedim. Semih de, oraya gidip olanları anlatırsa oradan sagˆ c¸ıkarmazlar korkusuyla gitmedigˆini' beyan etti. Konus¸ma devam ederken, Semih bana, 'Cemaat içinden aldığım bir bilgiye göre, 11 Kasım ABD Bas¸kanlık sec¸ı·mleri sonrası veya Yu¨ksek Askerı· Şura sonrası, komuta kademesı·nı· ele aldıktan sonra ya da hu¨ku¨metı·n YAŞ'a yo¨nelı·k c¸alıs¸ması FETÖ'cu¨ler tarafından o¨gˆrenı·ldı·gˆı· takdı·rde YAŞ'tan o¨nce cemaatı·n darbe yapmayı planladıgˆını so¨yledi." şeklindeki açıklamalarına dikkat çekildi.

"Kışladaki defnelere selam olsun"

İddianamede, şüpheli Gürler'in, Deniz Kuvvetleri Komutanlıgˆı bu¨nyesindeki subayların Tarım Bakanlığında çalışan imamı Mehmet Tamer Akkaya'nın da geçen yıl Ramazan Bayramı'nın ikinci günü kendisine, "Hiçbir zulüm 3 yıldan fazla sürmemiştir. Yakında bu zulüm bitecek" dediği belirtilirken, aynı kişinin, 15 Temmuz'dan tam 9 ay 10 gu¨n o¨nce Zaman gazetesinde Abdullah Aymaz'ın kaleme aldıgˆı bir ko¨s¸e yazısını kastederek, "Fethullah Gülen'in 12 Eylu¨l 1980 tarihinden tam 9 ay 10 gu¨n o¨nce de Sızıntı dergisinde yayınlanan makalenin aynen aktarıldıgˆı, bu makalede, 'Kışladaki defnelere selam olsun' ifadesinin dikkat c¸ekici olduğu" yönündeki beyanına da yer verildi.

Hüseyin Gürler'in, FETO¨'nu¨n 12 imamından biri olan Ali Ünal'ın, "Köprüden Önce Son Çıkış" isimli kitabının, darbe giris¸iminin ko¨pru¨lerde start aldıgˆı ve bundan sonra kalkıs¸ılacak bir giris¸imle alakalı bilgilerin olabileceği gerekçesiyle bir an önce incelenmesi gerektigˆini anlattığı da vurgulanan iddianamede, Gürler'in "Fakat bunların gerek Suriye sınırından PKK, PYD, IS¸I·D gibi terör örgütlerini kullanarak ABD'nin de desteğiyle ülkemizde önemli kişilere suikast ve saldırılar ile başlayacak bir çatışma ve kaos ortamı meydana getirerek, halihazırda o¨zellikle de Silahlı Kuvvetler ve Emniyet Tes¸kilatındaki des¸ifre edilememis¸ elemanlarını da is¸in ic¸ine sokarak, Pensilvanya kaynaklı 'savas¸mayın ve mu¨dahale etmeyin' talimatı ile sayın Cumhurbas¸kanına ve ülkemize yo¨nelik bir saldırıyı organize edebileceklerini degˆerlendirmekteyim." dediği aktarıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'daki 'Ana Darbe İddianamesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement