İstanbul'daki "Kck" Davası - Son Dakika
Güncel

İstanbul'daki "Kck" Davası

İstanbul\'daki "Kck" Davası

Taleplerle ilgili görüşü sorulan cumhuriyet savcısı İsmail Işık, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi

20.09.2013 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 97'si tutuklu 205 sanık hakkında açılan davada cumhuriyet savcısı İsmail Işık, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi dışında oluşturulan büyük salonda görülen duruşmada, Kürtçe tercüman aracılığıyla savunma yapan tutuklu sanık Ülker Özadıkti, 1956 yılında dünyaya geldiğini, 14 yaşında evlendiğini, 1970 yılında İstanbul'a göç ettiklerini, 5 çocuğunun bulunduğunu ve 40 yıldır ikametgahının değişmediğini, Sancaktepe'de oturduğunu anlattı.

Özadıkti, DEHAP ile siyasetin içine girdiğini dile getirerek, "Hem Türk anneleri hem de Kürt anneleri ağlıyordu. Bende barış annesi gibi siyasetin içine girdim ve siyasi çalışmalar yürüttüm. DTP kapatıldığında BDP'de çalışmaları sürdürdüm. Tutuklanana kadar il yönetiminde görev aldım. BDP, Kürt sorununun çözümünü esas alıyordu. Ben de bu yüzden çalışmalara katıldım. İddianamede BDP'de yaptığım çalışmalar yasadışı gösterilmiş. BDP siyasi bir partidir. Çalışmaları da yasal ve meşrudur" diye konuştu.

Hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirten Özadıkti, parti çalışmalarını yürütürken partide görev yapanlarla cep telefonlarını birbirlerine verdiklerini, yasal bir partinin çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti.

Tüm sanıkların avukatı Ercan Kanar, sanıkların verdiği savunmaların kendi tezlerini doğruladıklarını, yapılanların bir partinin yasal faaliyetleri olduğunu ve çatışma içermeyen barışçıl etkinlikler olduğunu söyledi.

Kanar, eylemlerde bir silahlı çatışma olmadığını savunarak, "Denetim için sivil toplum kuruluşları oluşturulmuştur. Kürt Konseyi Demokratik Platformu da basına açık legal faaliyetleri olan bir kuruluştur" dedi.

İddianamenin hukuku değeri olmayan bir iddianame olduğunu savunan Kanar, tutuksuz sanıkların her duruşmaya katıldığını, kaçmadığını, yargılananların da kendilerinin haklı olduğuna inandığını belirtti.

Talepler hakkında görüşü sorulan cumhuriyet savcısı İsmail Işık, öncelikle bir açıklama yapmak istediğini söyledi.

Kendilerine ulaşan bilgi ve belgeler doğrultusunda tutuklu sanık Hülya Yer'e Kürtçe savunma yapmaları konusunda bir baskı görüp görmedikleri şeklinde soru sorduklarını aktaran Işık, "CMK 202. maddesi gereğince sanıkların kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri dilde savunma yapmalarına imkan tanınmıştır. Ancak bazı sanıkların, zorlandıkları halde Kürtçe savunma yapmaya çalıştıkları, bu nedenle de kendilerini iyi ifade edemedikleri görülmüştür. Oysa sanıkların kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri bir dilde savunma yapmaları gerekir" diye konuştu.

Savcı Işık, bir kısım sanık avukatlarının hukuka aykırı delillerin dosyadan çıkartılması talebiyle ilgili mahkemenin daha önce karar verdiğini, bu sebeple talebin reddine, yakalamalı sanıkların yakalanmalarının beklenmesine, tutuklu sanıkların mevcut delil durumu, kuvvetli suç ve kaçma şüphesi bulunması ve adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağından bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme, ara kararını vermek için duruşmaya ara verdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'daki 'Kck' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement