İstanbul Kurban Bayramı'na Hazır - Son Dakika
Güncel

İstanbul Kurban Bayramı'na Hazır

İstanbul Büyükşehir ile ilçe belediyeleri, Kurban Bayramı hazırlıklarını tamamladı.

19.09.2015 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir ile ilçe belediyeleri, Kurban Bayramı hazırlıklarını tamamladı. İl Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca onaylanan 555 kesim yerinde, kurbanlıklar hijyenik ortamda kestirilebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası'nda Pendik Ballıca Köyü ve Ataşehir Ferhatpaşa Mahallesi ile Avrupa Yakası'nda Eyüp Alibeyköy ve Başakşehir Kayaşehir olmak üzere 4 farklı alanda Kurban Satış ve Kesim alanları ile hizmet verecek.

Büyükbaş hayvan kapasitesi 7 bin 296, küçükbaş hayvan kapasitesi bin 700 olan ve 12 bin metrekarelik alanlar üzerine kurulan modern kesim alanlarında, otopark, cafe, tuvalet, duşlar ve ibadethane gibi birçok mekan yer alıyor. Bayram süresince toplamda 3 bin görevli kurban kesimi ve parçalama hizmetlerinde bulunacak.

Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü sahiplerinin elinden kaçabilecek, güvenliği tehlikeye sokabilecek hayvanların yakalanması ile ilgili hayvan yakalama ekipleri oluşturuldu. Vatandaşlar konuyla ilgili her türlü müracaat ve şikayetleri için Alo 153'ü arayabilecek.

İstanbul genelinde İl Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca onaylanan 209 satış yeri ile 555 kesim yeri bulunuyor. İlçe belediyeleri ile koordineli gerçekleştirilecek çalışmalarla yaşanabilecek olası sorunların minimize edilmesi amaçlanıyor.

İlçe belediyelerin Kurban Bayramı hazırlıkları

Sultangazi Belediyesi, 25 bin büyükbaş ve küçükbaş kapasiteli Kurban Satış ve Kesim Merkezi'ni 120 bin metrekare alan üzerine kurdu. Esentepe Mahallesi Halk Ekmek Fabrikası'nın yanındaki merkezde, Anadolu'nun değişik bölgelerinden getirilen küçük ve büyükbaş kurbanlıklar satılıyor. Merkezde kurulan 700 çadırdan 580'i kurban satışı, 100'ü kurban kesim ve 20'si ise hizmet çadırı olarak hizmet veriyor. Sürekli veteriner bulundurulan merkezde günlük 3 bin büyükbaş hayvan kesilebilecek. Kesim yerleri kapalı alanlarda kolay yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir yapıda oluşturuldu. Merkezde kurban satış ve diğer donatı alanlarına gerekli ışıklandırma, ses ve havalandırma tertibatları kuruldu.

Beykoz Belediyesi'nce kurban alımı ve kesimi için Çavuşbaşı Hizmet Binası'nın yanında hazırlanan Kurbankent, çadırlardan kesimhanelere, veterinerlik ve temizlik hizmetinden eğitimli personele, makine ve ekipmanlardan sosyal donatılara kadar birçok konuda hizmet veriyor. Bayram günlerinde de kesim yerlerinde veteriner hekim bulundurulacak. Zabıta ekipleri uygunsuz yerlerde kesim yapılmaması için görev başında olacak. Kurban satış yerinden kaçan hayvanların yakalanmasıyla ilgili "yakalama timi" oluşturuldu. Belediyeye yapılan ihbarlar üzerine harekete geçecek ekipler, kaçan hayvanları yakalayarak sahiplerine teslim edecek.

Büyükçekmece Belediyesi, Çakmaklı Mahallesi'nde kurduğu 30 bin metrekarelik Kurban Satış ve Kesim Alanı'nda, büyük ve küçükbaş kurbanlıklar için 2 ayrı kesimhane oluşturuldu. Kurbanlıklara, veteriner hekimler tarafından kulak küpesi numarası, pasaport, yaş tayini gibi genel sağlık muayeneleri yapılıyor. Hasta hayvanlar için karantina çadırı da mevcut olan tesiste toplam 150 çadır bulunuyor.

Esenyurt Belediyesi, kurbanlıkların satışı için 100 dönümlük arazi üzerine 250 kurban çadırı yerleştirdi. Satıcıların kurbanlıkları rahat bir şekilde satabilmeleri için zabıta noktası ile yol, temizlik, su, aydınlatma ve veteriner hizmetleri gibi tüm ihtiyaçları karşılanıyor.

Bağcılar'da kurulan 60 kurban kesim noktasında çöp konteynerleri bulunacak. İlçede kapalı pazar alanı ve uygun oto yıkama tesisleri de kurban kesim alanı olarak hizmet verecek. Bağcılar Belediyesi Sağlık İşleri, Zabıta ile Çevre Koruma ve Kontrol  Müdürlüğü ekipleri sağlıklı ve hijyen ortamda kurbanlıkların kesilebilmesi için hizmet sunacak. Belediye Kurban Bayramı ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı broşürler dağıtacak. Bayramda 165 zabıta memuru hayvan kesim noktalarında hazır bulunacak. Kurban kesim yerlerinde ve ilçe genelinde dört gün boyunca 32 çöp aracı, 8 yıkama tankeri ile 6 kamyonet temizlik çalışması yapacak.

Eyüp Belediyesi tarafından Kurban Bayramı'nda şehitler için kurban kesilecek. İlçede, 44 şehit için 44 koç ailelerinin de katılımıyla bayramın birinci günü kesilerek, ailelere teslim edilecek. İlçede 5 ayrı noktada kurulan merkezde kurbanlık hayvan satışı ve kesimi gerçekleşecek. Bu merkezlerin ikisinde sadece kurbanlık satışı yapılırken, diğerlerinde hem kurbanlık satışı hem de modern ve hijyenik kesim tesislerinde kurban kesimi gerçekleştirilecek.

Boğaza kan sızması engellenecek

Üsküdar Belediyesi, kurulan kurban satış yerlerinin tamamında çay, kafeterya, WC gibi sosyal imkanları sağlayacak altyapılar oluşturdu. Bu noktalarda temiz içme suyu sağlayan hatlar çekildi. Vatandaşların kurban almaya geldiklerinde veteriner hekimle görüşmeleri ve alacakları hayvanların sağlığı konusunda destek alabilmeleri amacıyla veteriner hekim kulübesi konuldu.

Veteriner hekimlerin satış yerine gelen bütün hayvanların tek tek sağlık kontrolleri yapılarak, kurbanlık olma yönünden sağlıklı olup olmadıkları, yaşlarının kurban olmaya müsait olup olmadığı tespit ediliyor. Koku oluşmaması için kurban satış yerlerindeki atıklar her gün düzenli alınarak bertaraf ediliyor. Kurban kesiminde de boğaza kan sızmasını engellenecek. Kurban atıklarının sızdırmaz çöp poşetlerine konularak konteynere atılması hususunda anonslar yapılacak. Atmayan vatandaş ve kesim yerleri hakkında ise yasal işlem uygulanacak. Görevlendirilen özel ekipler kurbanlıkların kaçma ihtimaline karşı 3 gün boyunca hazır bekletilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Kurban Bayramı'na Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement