İstanbul Müftülüğü'nün İftarı - Son Dakika
Güncel

İstanbul Müftülüğü'nün İftarı

İstanbul Müftülüğü\'nün İftarı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: "Gazze'ye yönelik saldırıları üzüntüyle izliyoruz.

11.07.2014 00:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, " Gazze'ye yönelik saldırıları üzüntüyle izliyoruz. 75 insan füze yağmuruyla katledildi. 21 tanesi masum çocuklar. Daha önce başka yerlerde de benzer hadiseler yaşandı ama unutmayın bütün bunlar geçecektir" dedi.

Görmez, İstanbul Müftülüğü'nce, Beykoz Hidiv Kasrı'nda verilen iftar yemeğindeki konuşmasında, ramazanın insanlara unuttuğu değerleri hatırlattığını söyledi.

Allah'ı unutanın kendisini de unutacağını vurgulayan Görmez, "Ramazan yalnızlığımızı gidermeye gelir. Ramazan bize özgürlüğümüzü getirir çünkü insanın en büyük esareti tutkularına köle olmasıdır. Mal, makam, güç, iktidar hırsına esir olan özgürlüğü kaybeder. Ramazan bu özgürlüğümüzü kazandırmaya gelir. Son yıllarda her ramazana buruk giriyoruz ama ümitsizliğe yer yok. Bugün İslam dünyasında olanların ne dinde ne de akılda yeri yoktur. Bunlar arızi durumlardır. Aklıselim galip gelecektir" diye konuştu.

"Hangi dinden, mezhepten, düşünceden olursa olsun, biz dünyanın her tarafında tarih boyunca mazlumlara ümit olmuş bir milletiz" diyen Görmez, şöyle devam etti:

"Her zaman, zulme uğramışların umudunu bağladığı bir ülke olmuşuz. Bugün de öyledir. Yeter ki birliğimizi, beraberliğimizi bozmayalım. Tüm ibadetlerin bir gayesi var, yeryüzünü bir selam yurduna dönüştürmek ama ibadetlerin ruhunu kaybedince bunu da kaybediyoruz. Bu tür ibadetlerle manevi dünyamızı ayakta tutamayız. Herhangi bir dinin mensupları, yeryüzünü başka bir dinin mensupları için yaşanmaz kılma hakkına sahip değildir. Peygamberimiz, Medine'ye ayak bastığı zaman, burada Yahudiler de Hristiyanlar da yaşıyordu ama o, bütün dünyanın ilk anayasası denilebilecek bir hukuk oluşturarak, bunu miras bıraktı."

Görmez, İslam topraklarında farklı mezhepten diye insanların katledildiğini anlatarak, "Çağdaş dünya, bunun nedenlerini İslam tarihinde, Şiiliğin ya da Sünniliğin öğretilerinde aramaya kalkışmamalı. Bunun, son yıllarda savaşların gölgesinde, hapishanelerde, işkencehanelerde yaralanmış boş bilinçlerin, cehaletle kin ve öfkesini din üzerinden göstermesinden başka izahı yoktur" ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'ye saldırısı

Görmez, Diyanet Vakfı'nın 47 ülkede ramazan boyuca iftar sofraları kurduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Son zamanlarda olanlardan üzgünüz, kalplerimiz yaralı. Gazze'ye yönelik saldırıları üzüntüyle izliyoruz. 75 insan füze yağmuruyla katledildi. 21 tanesi masum çocuklar. Daha önce başka yerlerde de benzer hadiseler yaşandı ama unutmayın bütün bunlar geçecektir. Yeter ki dünyaya umut olmaya devam eden çocukları unutmadan aramızdaki birlik ruhumuzu ayakta tutalım ve mazlumlara el uzatmaya devam edelim. "

Kitap fuarına ilişkin sorular

İftar sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Görmez, bir basın mensubunun, "Diyanet tarafından düzenlenen kitap fuarının ileriki yıllarda Yenikapı'ya alınacağı konuşuluyor" şeklindeki ifadesi üzerine, "Fuarı bizzat Diyanet İşleri Başkanlığı düzenlemiyor. Onu Diyanet Vakfı düzenliyor. Onların da bir parçası düzenliyor. Onu ilgili arkadaşlara sorun, bana sormayın lütfen. Ben düzenlemiyorum fuarları" yanıtını verdi.

Görmez, bazı yayınevlerinin fuara alınmadığına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine de şöyle dedi:

"Bazı yayınevlerinin fuara alınmaması mekan çok sınırlı olduğu için. Bu sene arkadaşlara şikayetleri getirdiğinde söyledim, hiç kimse herhangi bir kasıt aramasın. Mekan çok sınırlı. Öyle olunca, belli bir sayıda ancak yayınevi kabul edebiliyorlar. Her sene mutlaka dışarıda kalan yayınevlerimiz var. Bundan dolayı da üzüntü duyuyoruz. Belli kriteri, belli kitap sayısı kadardır."

Bir gazetecinin, "Zaman Kitap alınmazken, Yeni Şafak, Star gibi kuruluşlarınki alındı" demesi üzerine ise Görmez, şunları söyledi:

"Sizin yayınlarınızdan sonra ben de bunu arkadaşlara sordum. Sadece onlarla kitap fuarının tanıtımlarını yapmak üzere bir anlaşma yapılmış. Yoksa onlar bir kitap evi olarak oraya alınmamış. O tür şeylerden artık ayrılıklar çıkarmaya, sürekli oradan bir şeyler üretmeye kalkışmayın çünkü aynı mahiyette başka kitap evleri de orada var. O arkadaşlarımız, o kitaplarını onlara verebilirler ve orada sergileyebilirler. Yani buralardan, bir kitap evinin katılımından dahi ramazanın başından itibaren bu tür ayrılıklar üretmek doğru değil.  Bunu yapmayın. Her sene listeye bakın, 80 civarında yayınevi gerçekten katılamıyor. Katılamadığı için de üzüntülerini ifade ediyorlar."

Vali Mutlu

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da ramazanda tutulan oruçların kabul edilmesi temennisinde bulunarak, şöyle devam etti:

"Oruç çok özel bir ibadet. Yüce Rabbimiz, orucu çok özel olarak vasıflandırıyor ve karşılığını bizzat vereceğini söylüyor. Bu ibadetin ne kadar derin olduğunu Peygamberimizden biliyoruz. Oruç sadece açlık değildir, asıl beklenen gönül orucudur. Nefsin bu manada bütün kötülüklerden arınarak, Rabbine yönelmesidir. Her nefis inşallah oruçla tertemiz şekilde Rabbine yürür. İçinde yaşadığımız tablo hep gönül meselemizin yetersiz olmasından kaynaklanıyor ve bunun acısını tüm insanlar birlikte çekiyor."

Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan da Irak Suriye, Lübnan gibi ülkelerde din adına adam öldürüldüğünü ve bunun İslam'a yapılan bir hakaret olduğunu söyledi.

İnsanı sevmeyen kişinin Allah'ı da sevemeyeceğini belirten Ateşyan, şunları aktardı:

"İnsanoğlu Tanrı'nın bir parçasıdır. İnsana yapılan her hakaret, Tanrı'ya yapılmıştır. Din adına insan öldürmek ne kadar insanın vicdanına yakışır bilemem. Bu kutsal ayda sadece oruç tutmak değil, orucun anlamını da anlamak gerekir. Dinler ve mezhepler arası sağlıklı bir köprü hala atılamadı ama ben umutluyum. Türkiye'de çok şeyler değişti. Dinler arası köprüler atıldı. Diyaloglar başladı. Başka dine saygı duyulmaya başlandı ve ben ülkemin yöneticilerine minnettarım. Biz azınlıklar, bu ülkede var olduğumuzu anladık."

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ise dünyanın ateş çemberinde olduğu bir zamanda, huzurla iftar açmanın önemine değinerek, katılanlara teşekkür etti.

İftara, Fener Rum Patrikhanesi temsilcisi Peter Benyamin, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin ve Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Müftülüğü'nün İftarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.

  • Çin'in yeni yüksek hızlı treni CR450 saatte 400 km hıza ulaşacak
    17:49 Çin'in yeni yüksek hızlı treni CR450 saatte 400 km hıza ulaşacak

    Çin Devlet Demiryolları Grubu, CR450 inovasyon projesinin ilerlediğini ve bu yılın sonunda prototipin montaj hattından çıkacağını duyurdu. CR450, şu anda hizmette olan CR400 Fuxing trenlerinden daha hızlı olacak ve yüzde 12 daha hafif, yüzde 20 daha az enerji tüketiyor. Ayrıca, proje altyapıda teknolojik inovasyonu da içeriyor. Çin, halkın talebini karşılamak için dünyanın en büyük yüksek hızlı demiryolu ağını inşa etti ve Fuxing trenleri ülke genelinde 31 eyalet düzeyinde faaliyet gösteriyor.

  • Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi
    17:48 Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi

    Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Arkeoloji Müzesi'nde, öğrenciler için 'Hacivat ve Karagöz' gölge oyunu gösterisi sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Müzesi ve SICPA Türkiye firmasınca düzenlenen gösteri, öğrencilere tarihi sevdirmek, müze sevgisini aşılamak ve Müzekart'ı tanıtmayı amaçlıyor.

  • Mardin'de 2024 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı
    17:44 Mardin'de 2024 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

    Mardin'de, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla düzenlenen 2024 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Tuncay Akkoyun başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, kaymakamlar, belediye başkanları ve kurum temsilcileri katıldı. Vali Akkoyun, kentte uygulanan 294 projeden 24'ünün tamamlandığını, 99'unun devam ettiğini ve 171'inin etüt proje aşamasında olduğunu belirtti. Ayrıca, kamu yatırımlarının hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılması için koordinasyona önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Turizmde Yeni Trendler ve Geleceğin Turizmcileri Konuşuldu
    17:44 Turizmde Yeni Trendler ve Geleceğin Turizmcileri Konuşuldu

    Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından düzenlenen etkinlikte, gastronomideki yeni trendler ve turizmin geleceği konuşuldu. Programda, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alper Kurnaz ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Vahit Oğuz Kiper öğrencilerle buluştu. Konuşmacılar, dijital gelişmelerin gastronomi alanını nasıl dönüştürdüğünü ve turizmdeki gelecek trendlerini anlattılar. Etkinlik, öğrencilere teknik bilgilerin aktarıldığı ve turizmin geleceğinde önemli noktaların paylaşıldığı bir platform oldu.

  • Bitexen Antalyaspor, Atakaş Hatayspor maçı için hazırlıklarını sürdürdü
    17:43 Bitexen Antalyaspor, Atakaş Hatayspor maçı için hazırlıklarını sürdürdü

    Bitexen Antalyaspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında Atakaş Hatayspor ile yapacağı maçın hazırlıklarını sürdürdü. Teknik direktör Sergen Yalçın yönetiminde gerçekleştirilen antrenman, ısınma hareketleri, dar alanda pas çalışması ve çift kale maç ile tamamlandı. Maç, 21 Nisan Pazar günü saat 19.00'da Corendon Airlines Park Antalya Stadı'nda oynanacak.

  • Tiran Belediye Binası Protesto Edildi
    17:43 Tiran Belediye Binası Protesto Edildi

    Arnavutluk'ta yolsuzlukla suçlanan Tiran Belediye Başkanı Erjon Veliaj ve ekibini protesto eden yüzlerce kişi belediye binasını ateşe verdi.


Advertisement