İstanbul Pmı: Bölge İmalat Sanayinde Daralma Zayıfladı - Son Dakika
Güncel

İstanbul Pmı: Bölge İmalat Sanayinde Daralma Zayıfladı

İstanbul imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ağustos ayında sektörde daralmaya işaret eden 48.5 değerini aldı.

01.09.2015 11:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ağustos ayında sektörde daralmaya işaret eden 48.5 değerini aldı.

Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası için hazırlanan ve ilk defa bu ay yayımlanmaya başlayan İstanbul PMI Temmuz'da gördüğü altı yıldan uzun bir sürenin, en düşüğü olan 46.3'ten 48.5'e yükseldi. PMI bu hafif toparlanmaya karşın, daralmayı gösteren 50 düzeyinin altında kalmayı sürdürdü.

Sektörde üretim, yeni siparişler, ihracat, istihdam ve satın alma faaliyetleri daralmayı sürdürdü, buna karşılık daralma bir önceki aya kıyasla daha zayıf bir hızda gerçekleşti.

Türkiye'nin en büyük kentinde imalat sektörünün nabzını 2006 başına kadar tutan endeksin tarihsel ortalama değeri 50.7 olurken, sene başından bu yana 50'nin altında seyrettiği görülüyor.

İstanbul imalat sanayinin aldığı yeni siparişlere bakıldığında yıl başından bu yana süregelen daralmanın devam ettiği görülüyor. Yeni siparişler alt endeksi Temmuz'daki 44.9 düzeyinden 48.8'e yükselmesine karşılık daralmanın sürdüğüne işaret etti.

Şirketler, daralmaya ilişkin olarak, zayıf talep ve siyasi belirsizliğin siparişlerde baskı yarattığına dikkat çektiler. Siparişlerdeki gerilemeye paralel olarak üretimdeki daralma da sekizinci ayına girdi.

Buna karşılık Temmuz ayında 44.1 değerini alarak son 76 ayın en sert daralmasını yaşayan üretim alt endeksi de 47.8'e toparlandı.

Girdi fiyat enflasyonu Mart ayından bu yana ilk defa güç kazanırken, imalatçılar fiyat artışlarının hızlanmasında liranın değer kaybının etkili olduğunu belirtti. Fabrika çıkış fiyatları da girdi fiyatlarındaki artışa paralel Mart ayından bu yana en hızlı yükselişi kaydetti. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İstanbul Pmı: Bölge İmalat Sanayinde Daralma Zayıfladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sinop'ta Valinin doğaya saldığı kartal paniğe neden oldu
    20:43 Sinop'ta Valinin doğaya saldığı kartal paniğe neden oldu

    Sinop'ta tedavi edildikten sonra doğaya salınan yılan kartalı, kadının üzerine hamle yapınca paniğe neden oldu. O anlar kameraya yansıdı. Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan tarafından doğaya bırakılan kartal, genç kadının üzerine hareket etti. Kadın panikle kaçarken çanta ile kendisini korumaya çalıştı. O anlar saniye saniye kameralara yansırken, kartal ise daha sonra ormana doğru uçtu.


Advertisement