İstanbul Suriçi Grubu Derneği Divan Toplantıları - Son Dakika
Güncel

İstanbul Suriçi Grubu Derneği Divan Toplantıları

Eski AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk: "Ortadoğu'yu anlamak için Osmanlı'yı anlamak gerekiyor.

10.12.2014 10:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevinden ayrılan Kemal Öztürk, Ortadoğu'yu anlamak için Osmanlı'nın anlaşılması gerektiğini belirterek, "Osmanlı'yı anlamak için eskimeyen Türkçe'yi de bilmeniz gerekir. Bugün yaşanan tartışmalar, son derece dramatik ve seviyesi düşük" dedi.

Öztürk, Suriçi Grubu Derneği'nin bu yıl başlattığı "Divan Toplantıları"nın üçüncüsüne katıldı. Topkapı Eresin Hotel'deki toplantıda konuşan Öztürk, "Yeni Türkiye, Yeni Ortadoğu ve Yeni Medya" başlıklı sunumunda Türkiye'nin ve AA'nın 100 yıllık serüvenini anlattı.

Öztürk, 2. Abdülhamit'in iktidarı boyunca devleti yaşatmak için çaba harcadığını belirterek, Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na girmeden önceki durumundan bahsetti. Osmanlı'nın 100 yıl önce direniş gösterdiği cephelerde hala sorunların devam ettiğini kaydeden Öztürk, "Bu direniş noktalarında sorun bitmedi. Sıkıntı var. Bu cephelerde Osmanlı büyük direnişler, savunmalar yaptı. Bunlardan biri de Medine savunmasıdır ki, bu anlatılmamış müthiş bir hikayedir" diye konuştu.

Öztürk, savaş sonrasında kaybedilen toprakları ve Anadolu'nun durumunu değerlendirdiği konuşmasında, şunları söyledi:

"Aslında çok da büyük yenilgiler yaşamamış bir ordumuz olmasına rağmen müttefikimizin yenilmesiyle biz de yenildik. Bu savaş sonrasında üç büyük imparatorluk tarih sahnesinden silindi. Rusya, Almanya ve Osmanlı. Savaşta yaklaşık 4 milyon kilometrekare toprak kaybettik. Osmanlı'nın bütün kollarını kopardılar. Osmanlı, tek devletken 64 ülkeye bölündü. Halep, Antep gibi hissedilirdi. Selanik, Edirne gibi, Saraybosna Kırklareli gibi hissedilirdi. Bugün tasavvur edip desek ki 'Antep elimizden çıktı', hissedeceğimiz acı ve acının derinliği o zaman bu topraklarda hissedilen şeydi. Cetvelle çizilmiş haritalar, o sınırlar bir evin odasını bile bölecek kadar fütursuzdu. 400 yıl boyunca bir arada yaşamış milletleri bir harita darbesiyle birbirine rakip yapan bir paylaşım."

"AA, Anadolu direnişinin sesi oldu"

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan istiklal mücadelesine değinen Öztürk, "Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde direnişe geçildi. Bu milli mücadele kongrelerle bir araya gelmeye başladı. İmparatorluğun son çocukları tırnaklarını tutundurdukları her toprak parçasında direnişe geçti. Bu direnişin sesini dünyaya duyurmak için Ankara Tren Garı'nda, Atatürk'ün çalışma ofisinde ne yapılması gerektiği tartışıldı. Bunların birinde AA'nın kurulmasına karar verildi. Anadolu'nun sesinin dünyaya duyurulması için kuruldu" şeklinde konuştu.

Öztürk, 1920'de AA kurulurken, AFP'nin 1835, AP'nin 1846, Reuters'in ise 1851'de kurulmuş olduğunu anımsattı. Savaştan yenik çıkılmasına rağmen böyle bir kurumun var edilmesinin önemli olduğunu aktaran Öztürk, 3 dilde yayın yapılmasının üst bir aklın sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

AA'nın 100. Yıl Vizyonu

Öztürk konuşmasında AA'nın 100. yıl vizyonu hakkında da bilgiler verdi. Birbirleriyle 400 yıl konuşan halkların tercüme için başkalarına muhtaç olduğunu belirten Öztürk, şöyle devam etti:

"100 yıldan beri bitmeyen bir kaosun ve dramın içerisindeyiz. Osmanlı dağıtıldıktan sonra bu topraklar huzur bulamadı. Böyle bir ortamda bulunan bir ülkenin her açıdan güçlü olması gerekiyor. İşte bunu sağlamak için '100. yıl vizyonu' adını verdiğimiz bir proje gerçekleştirdik. Bu projeye göre hedefimiz, 100 yaşına geldiğimizde dünyanın en büyük 5 ajansından biri olmaktı. Bunu söylediğimizde birçok insan bize inanmadı. Dünya sıralamasında adı bilinmeyen bir ajansın 8 yılda etkin hale gelebileceğine kimse inanmadı. Bugün gelinen noktada günlük 8 dilde 2 bin haber, bin 900 fotoğraf, 250 video servis ediyoruz. En önemlisi ise yayın dilimiz sadece Türkçe iken 8 dile çıkardık. Bu açıdan da rakiplerimizin ikisini geçtik."

Öztürk, AA'nın Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya, Afrika ve Avrupa yapılanmasına değinerek, buralarda açılan büro ve bölge müdürlüklerinin faaliyetlerini anlattı. Yurt dışı örgütlenmesinde geleneksel hinterlanddan faydalandıklarını belirten Öztürk, Balkanlar'da "100 yıl sonra geri döndünüz. Hem de bizim dilimizi konuşarak geri döndünüz. Evinize hoşgeldiniz" sözleriyle karşılandıklarını aktardı.

Vizyon çerçevesinde Finans Haberleri Terminali, Haber Akademisi, Enerji Haberleri Terminali gibi projelerin hayata geçirildiğini dile getiren Öztürk, Kürtçe yayın yapılması sürecini anlattı. AA tarafından dünyaya servis edilen 3 fotoğrafı misafirlerle paylaşan Öztürk, fotoğrafların Rabia Meydanı, Gazze ve Suriye'ye ait olduğunu söyledi.

Osmanlıca eğitimi

Öztürk, konuşmasının sonunda Osmanlıca eğitim verilmesine yönelik kararı şöyle değerlendirdi:

"Ortadoğu'yu anlamak için Osmanlı'yı anlamak gerekiyor. Osmanlı'yı anlamadığımız sürece de burada yaşananları anlamamız mümkün değil. Osmanlı'yı anlamak için eskimeyen Türkçe'yi de bilmeniz gerekir. Bugün yaşanan tartışmalar, son derece dramatik ve seviyesi düşük. İslam coğrafyasını ve Ortadoğu coğrafyasını 3 kez dolaştım. Bunların hepsinde gördüğüm şey şudur; 100 yıl önce bıraktığımız kardeşlerimiz, dostlarımız, akrabalarımız aynı duygularla ve sevgiyle yaşıyorlar. Türkiye, ısrarla içine kapanmaya zorlanan ülke durumunda. Yaşadığımız Gezi olayları, paralel tartışmaları, Kobani olayları, Suriye'deki kriz, Türkiye'nin içine kapanması için yaşanan olaylardır. Fas'tan Lübnan'a kadar dolaştığınızda sokaklarda Türk bayrakları, evlerinde Erdoğan posterleri görürsünüz."

Vali Mutlu

Merkez Valiliği'ne atanan Hüseyin Avni Mutlu da onursal başkanı olduğu derneğin toplantısına katılmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Doğruyu bulabilmek için konuşmak ve tartışmanın önemine işaret eden Mutlu, toplantıların bu amaçla yapıldığını kaydetti. Mutlu, insanın en önemli ihtiyaçlarından birinin de iletişim olduğunu aktararak, dünyayı global bir küre olarak niteledi.

AA'nın, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren milli bir misyon üstlendiğini dile getiren Mutlu, Öztürk'ün görevi süresince büyük işler başardığını belirtti.

Suriçi Grubu Derneği Genel Başkanı Nedim Abi ise "duruş" kavramına vurgu yaptığı konuşmasında Öztürk'ün 40 ay gibi bir sürede AA'yı farklı bir noktaya taşıdığını söyledi. Öztürk'e hizmetlerinden dolayı teşekkür eden Abi, "Bu ülkede yüz binlerce Kemal Öztürk var. Allah yolunuzu açık etsin. Yaptığınız ve yapacağınız çalışmalar ahiret yurdunda azığınız olsun" diye konuştu.

Derneğin denetleme kurulu üyelerinden Nejdet Külünk de üstünlüğün İslam dünyası ve Müslümanlarda bulunduğunu anlatarak, bütün meselenin gönülde olduğunu söyledi. Müslümanların öncelikle kendilerine güvenmeleri gerektiğini ifade eden Külünk, Batı'nın verdiği birliktelik görüntüsüne karşı takım çalışmasının önemine dikkati çekti.

Konuşmaların ardından Abi, Öztürk'e "Yol, yolculuk ve kervan" temalı ebru tablosu verirken, Öztürk de AA'nın Gazze, Mısır ve Suriye konulu kitaplarını Abi'ye hediye etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Suriçi Grubu Derneği Divan Toplantıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement