İstanbul'u Değiştirecek 12 İlçe - Son Dakika
Politika

İstanbul'u Değiştirecek 12 İlçe

İstanbul\'u Değiştirecek 12 İlçe

30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde İstanbul'un kaderini 12 ilçedeki seçmenlerin tercihi belirleyecek.

28.03.2014 08:21  Güncelleme: 08:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye yerel seçimlere kilitlendi. Pazar günü 52 milyon 674 bin seçmen sandık başına gidiyor. Sonucu en çok merak edilen illerin başında İstanbul geliyor. Çünkü seçmenlerin 9.5 milyonu, yani her 5 seçmenden biri İstanbul'da.

Radikal'den Ercan Sarıkaya'nın haberine göre, "İstanbul'u alan Türkiye'yi alır" sözünden hareketle İstanbul seçimi, içinde belediye başkanını seçmenin ötesinde anlamlar barındırıyor. AK Parti, İstanbul mevziini koruyup ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere umutlu gitmek istiyor.

BU SEÇİMDE ÖNEMLİ OLAN 2 NOKTA

Muhalefet ise önce AK Parti'nin 20 yıldır yönettiği İstanbul, daha sonra da Türkiye'deki iktidarına son vermenin hesaplarını yapıyor. Bu seçimde merak edilen iki önemli nokta var: Türkiye'de milyonlarca kişinin sokaklara çıktığı Gezi eylemleri sonrası AK Parti, 20 yıldır elinde tuttuğu İstanbul'u yeniden kazanabilecek mi? Trafik çilesini bitirme, daha yeşil ve özgür İstanbul sözü veren 'Sarıgül'e 'çare' diye mi sarılacak?

2009 SEÇİMLERİNDE FARK 7 PUANDI

İstanbul'da 2009 yılında 8.8 milyon kayıtlı seçmenden 7.1 milyonu oy kullanmış ve AK Parti adayı Kadir Topbaş oyların yüzde 44.3'ünü alıp, CHP'nin şimdiki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na 7 puan fark atmıştı.

2 MİLYON 300 BİN KİŞİ SEÇİMLERİN KADERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

İstanbul seçimlerinin kaderini belirleyecek bir etken de seçmen davranışları ve sandığa gitme oranı. 2009 yerel seçimlerinde İstanbul'da seçim yarışı 500 bin oy farkla bitmişti. Ancak 1 milyon 600 bin seçmen sandığa gitmemiş, 198 bin oy da geçersiz sayılmıştı. 5 yıl içinde İstanbul'da 700 bin seçmen artışı oldu. Sandığa gitmesi halinde 2 milyon 300 bin kişi seçimin kaderini değiştirebilir. Daha önceki seçimde ilçelerde başka partiye oy veren seçmenlerin büyükşehir adayında tercihini değiştirdiğini görmüştük. İşte burada Kürt ve milliyetçi seçmenlerin nasıl bir tavır takınacağı en önemli soru işareti. MHP adayı Rasim Acar ile HDP adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar sessiz ve derinden çalışıyorlar. Her iki adayın da seçimi kazanacaklarına ihtimal verilmese de alacakları oylarla seçimin sonucunu tayin edecekleri kesin. Son dönemde özellikle Ak Parti karşıtlarının geliştirdiği Sarıgül ve CHP'yi sevmesen de 'bas geç' formülünün işleyip işlemeyeceği de merak konusu. Bu formül işlerse İstanbul yarışının sonucunu fotofiniş belirleyebilir.

EN FAZLA İLÇEYİ ALAN İSTANBUL'U ALIR

İstanbul'da büyükşehir belediye başkanı seçim kadar 39 ilçedeki sonuçlar da merakla bekleniyor. En fazla ilçeyi alan parti büyükşehir belediyesini de alacağı için partiler her ilçeye ayrı bir önem veriyor. 2009 yerel seçimlerinde İstanbul'daki 39 ilçeden 26'sını AK Parti, 12'sini CHP, bir tanesini ise DSP (Mustafa Sarıgül) kazandı. Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye katılması ile CHP'nin belediye sayısı 13 oldu.

AK PARTİ KAYBETTİKLERİNİN PEŞİNDE

AK Parti büyük oranda seçime birkaç ilçe hariç eski belediye başkanları ile girdi. CHP'nin iktidar olduğu ilçelerde ise ilçe başkanlarını sahaya sürdü. AK Parti daha önce elinde olan ancak geçen seçimde kaybettiği Maltepe, Silivri, Sarıyer ve Kartal'ın yanı sıra yıllardır CHP'nin elinde olan Avcılar, geçen yıl az farkla kaybettikleri Büyükçekmece ve Ataşehir'i gözüne kestirmiş.

CHP'DE HEDEF EN AZ 18 İL

CHP, İstanbul'da 2009 seçimlerinde 5 olan ilçe belediyesi sayısını 12'ye çıkarmayı başardı. Bu seçimde hedef en az 18 ilçeyi almak. CHP ise oy deposu olan ve yıllardır iktidarda olduğu Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy, Maltepe, Avcılar, Adalar belediye başkanlarını yeniden aday göstermeyip yeni adaylarla seçmenin karşısına çıktı. CHP, AK Parti'nin güçlü olduğu ilçelerde ise daha fazla oy alabileceği adayları tercih etti.

HANGİ İLÇELER BANKO?

Ancak özellikle AK Parti'nin oy deposu olarak görülen Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu, Arnavutköy, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Fatih, Pendik, Ümraniye, Esenler, Güngören, Kâğıthane, Bahçelievler ve Üsküdar'da AK Parti'nin yine kaybetmeyeceği konuşuluyor. CHP'nin ise iktidarda olduğu Silivri, Büyükçekmece, Çatalca, Şişli, Kartal, Avcılar, Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy, Ataşehir, Maltepe ve Adalar'ı kaybetmeyeceği dillendiriliyor.

ARTAN SEÇMEN SAYISI

İstanbul'un seçmen sayısı 2009 yılından bu yana 700 bin arttı. İstanbul bu süreçte göç alsa da son yıllarda bazı ilçelerde hızla artan inşaatlar yeni yapılaşma ve evlenen gençlerin site yaşantısını tercih etmesi bazı ilçelerde seçmen sayısının çok artmasına neden oldu. Seçmen sayısı Esenyurt'ta 170 bin artarken, Başakşehir'de 80, Ümraniye'de 76, Pendik'te 75 bin, Küçükçekmece'de 70, Avcılar ve Beylikdüzü'nde 50, Çekmeköy, Ataşehir, Bağcılar, Maltepe ve Sultangazi'de ise 40 bin arttı. Son 5 yılda Şişli, Fatih, Kadıköy, Beşiktaş ve Güngören ise seçmen kaybetti.

İSTANBUL'UN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK 12 İLÇE

Seçmen hareketlerine rağmen İstanbul'da 39 ilçesinin sadece 12 tanesinde kıyasıya bir yarışın olacağı ve yönetimin değişebileceği konuşuluyor. İşte o 12 ilçe:

SARIYER:

CHP, 2009 yerel seçimlerinde 9 bin oy farkla aldığı ilçede liste tartışması yüzünden az kalsın seçime giremiyordu. Şişli'den bazı mahallelerin alınıp Sarıyer'e bağlanması oy dengesini değiştirdi. CHP seçime mevcut başkan Şükrü Genç'le girerken, Ak Parti ise geçen seçimde MHP'den aday olan Sedat Özsoy'la ilçeyi geri almaya çalışacak.

BAŞAKŞEHİR:

İlçede 2009 yerel seçimlerinde AK Parti 39 bin CHP ise 31 bin 700 oy aldı. İlçenin seçmen sayısı 80 bin arttı. Ak Parti seçimlere mevcut Başkan Mevlüt Uysal ile girerken, CHP ise eski ilçe başkanı Özgür Karabat'ı aday gösterdi. Özellikle Bahçeşehir ve çevresindeki yeni yapılaşmayla birlikte ilçeye gelen seçmenler ve Kürtlerin tercihi belirleyici olacak.

BEYKOZ:

Geçen seçimde Ak Parti, Beykoz'u Yücel Çelikbilek ile 7 bin oy farkla kazandı. Ak Parti Çelikbilek ile yola devam ediyor. CHP, Hızır Yılmaz, MHP ise ilçenin eski Belediye Başkanı Alaattin Köseler ile yarışa girdi. Köseler'in alacağı oylar ile seçimin dengesini bozabileceği dile getiriliyor.

KÜÇÜKÇEKMECE:

Daha önce SHP ve DSP'nin iktidar olduğu ilçe mevcut Belediye Başkanı Aziz Yeniay ile birlikte 2004 yılından sonra Ak Parti'nin oy deposu haline geldi. İstanbul'un 518 bin ile en çok seçmenine sahip ilçesi olan Küçükçekmece'de 2009 seçimlerinden Ak Partili Yeniay en yakın rakibine 60 bin oy fark atarak seçimi kazandı. Aradan geçen 5 yıllık süreçte Küçükçekmece'nin yapısında önemli değişiklikler yaşandı. Halkalı ve çevresinde yaşanan yoğun yapılaşma ilçeye yoğun göçe 70 bin seçmen artışına neden oldu. Bunun yanında Ak Parti, İstanbul'da ilçesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadır Topbaş'tan daha fazla oy almayı başaran Aziz Yeniay'ın yerine eski ilçe başkanı Temel Karadeniz'i aday gösterdi. CHP ise yarışa genç bir isim olan Gökhan Gümüşdağ ile girdi. Ak Parti'nin aday tercihi ve seçmen sayısındaki artışın yönetim değişikliğine neden olacağı konuşuluyor.

BEYOĞLU:

2009 yerel seçimlerinin en çok tartışılan ilçelerinden biriydi Beyoğlu. CHP'nin seçimleri kazandığı, ancak elektriklerin kesilmesi ile oyların değiştirildiği tartışmaları yaşanmış Ak Parti'nin adayı Ahmet Misbah Demircan 14 bin oy farkla seçimi kazanmıştı. Beyoğlu Gezi Parkı eylemleri ile de 2013 yılının en çok konuşulan ilçesi oldu. Gezi süreci ve ilçede planlanan kentsel dönüşüm çalışmalarının seçmenin tercihini değiştirebileceği dile getiriliyor. Ak Parti Demircan ile yola devam ederken, CHP, Beyoğlu'nu Aylin Kotil ile almak için çalışıyor.

EYÜP:

Eyüp'te uzun yıllar sonra CHP 2009 yerel seçimlerinde Ak Parti ile arasındaki farkı 9 bin oya kadar düşürdü. Ak Parti mevcut Başkan İsmail Kavuncu'nun yerine Remzi Aydın'ı aday gösterdi. CHP ise ilçede sevilen Ferzan Özer ile yarışa girdi. 2009 seçimlerinden sonra ilçede 30 bin seçmen arttı. Özellikle Yeşilpınar, Alibeyköy çevresindeki yapılaşmadan dolayı gelen seçmenler ilçede yönetim değişikliğine yol açabilir.

ESENYURT:

İstanbul'un en çok seçmen artışı olan ilçesi. 2009 yerel seçimlerini Ak Parti'nin adayı Necmi Kadıoğlu 20 bin oy farkla kazandı. Ancak geçen 5 yıllık süreçte ilçede bir inşaat patlaması yaşandı. Siteler arka arkaya yükselmeye başladı ve ilçe özellikle yeni evlenen gençlerin tercihi oldu.
Geçen seçimlerde AKP, CHP ve BDP'nin aldığı oy kadar; yaklaşık 170 bin seçmen artışı oldu. Ak Parti yarışa mevcut Başkan Kadıoğlu ile girerken, CHP ise önce ilçenin ilk belediye başkanı Gürbüz Çapan'ı aday gösterdi. Ancak o çekilince yerine kardeşi Çetin Çapan aday gösterildi. Sitelere gelen genç seçmen ve Kürtlerin oyu belirleyici olacak.

BEYLİKDÜZÜ:

2009 yerel seçimlerinin başa baş geçtiği ilçelerden biri Beylikdüzü. Ak Parti'nin adayı Yusuf Uzun 1500 oy farkla seçimi kazandı. Ancak meclis çoğunluğu muhalefette kaldı. CHP'nin belediye başkanlığını aday tercihinden kaybettiği yorumları yapıldı. Ak Parti, bu seçimde Uzun ile devam ederken, CHP yarışa eski ilçe başkanı Ekrem İmamoğlu ile girdi. Hem İmamoğlu hem Uzun'un Trabzonlu olması dikkat çeken bir unsur. 2009 yerel seçimlerinden bu yana ilçedeki seçmen sayısı 52 bin arttı. Beylikdüzü değişimin olacağına kesin gözüyle bakılan ilçelerin başında geliyor.

TUZLA:

CHP'nin 2009 yerel seçimlerinde 1500 oy farkla kaybettiği ilçelerden biri Tuzla. Geçen seçimi kazanan Şadi Yazıcı yeni dönemde de Ak Parti'nin adayı. Geçen seçimi kaybeden Cemil Ekşi de CHP'nin adayı. CHP rövanşı almak için yarışıyor. Yaklaşık 30 bin seçmen artışının olduğu ilçede değişim çok sıkça konuşuluyor.

ÇEKMEKÖY:

CHP'nin 2009 yerel seçimlerinde az farkla kaybettiği ilçelerden biri de Çekmeköy oldu. Defalarca sayım yapıldı. Oyların çalındığı öne sürüldü ancak Ak Parti'nin seçimi 700 oy farkla kazandığı açıklandı. CHP bu ilçede de rövanş peşinde. Ak Parti mevcut başkan Ahmet Poyraz ile seçime girerken, CHP ise Seyfettin Yıldırım ile yarışa girdi. Özellikle yeni yapılan sitelere taşınan seçmenler dolayısıyla 40 bin yeni seçmenin bulunduğu ilçede değişimin olabileceği dillendirilen ilçelerin başında geliyor.

BAYRAMPAŞA:

Göçmenlerin yoğunlukta yaşadığı Bayrampaşa'da CHP'nin adayı Bahri Sipahi bir göçmen ve geçen seçimde yine göçmen olan Hüseyin Bürge'ye karşı yarışı kaybetmişti. Ak Parti'nin adayı ise Bürge, milletvekili olunca atanan belediye meclisinin seçtiği Atilla Aydıner. Aydıner'in Rizeli olması ve Bürge'ye göre profilinin düşük olması dezavantaj olarak görülüyor.

SANCAKTEPE:

Geçen seçimde Ak Parti'nin adayı olan İsmail Erdem, CHP'nin adayı Arif Sağ'a 12 bin oy fark atmıştı. Ancak ilçede seçmen sayısı 60 bin arttı ve CHP ilçe örgütünden Özgen Nama'yı aday göstererek rüzgârı tersine çevirmeye çalışıyor. Ak Parti'nin aynı adayla devam etmesi dezavantaj olarak görülüyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika İstanbul'u Değiştirecek 12 İlçe - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (20)

  • paşa bey: küçük bir anket yapalım akp diyenler yeşil chp diyenler kırmızı beğenme tuşuna tıklasın mhp diyenler yorum yapsın lütfen 31 68 Yanıtla
  • ERN: CHP BEYOĞLU BAŞKAN ADAYI AYLİN KOTİL... MUSTAFA SARIGÜLÜN ESKİ EŞİ.... ULAN BUNLAR GÖZÜ AMMA KARARTMIŞLAR AİLECEEK İSTANBULU SOYMAYA HAZIRLANIYORLAR.....AMA HALK BUNLARA EN GÜZEL CEVABI SANDIKTA VERECEK 18 53 Yanıtla
  • ERN: CHP ŞİŞLİ 2.SIRA MECLİS ÜYESİ KİM....? EMİR SARIGÜL.... ŞİŞLİ TAMAM CHP NİN AMA NEDEN EMİR SARIGÜL ....... BAKIN GÖRECEKSİNİZ EMİR SARIGÜL ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI OLACAK... MUSTAFA SARIGÜL ŞİŞLİDEKİ İPLERİ VE EKMEK KAPISINI KAPTIRMAK İSTEMİYOR. HIRSIZLIĞA VE TALA DEVAM SARIGÜL AİLESİ 15 25 Yanıtla boran kaya: akp kadar soyamazlar 0 0
  • mslm: Diğerlerini bilmem ama esenyurtta akp nal toplar karslı aday çetin çapan hem ülcücülerin hemde kürtlerin oyunu alabilen hatta bu özelliğiyle chp nin türkiye de başaramadığını esenyurtta başaran bir aday. 26 11 Yanıtla
  • AK: çapulculara sarhoşlara inat oylar AKP.YE 17 20 Yanıtla
  • ata celebi: oglu bilal için ulkemizi dunyaya rezil eden bu tayyipe inat oylarımızı MUSTAFA SARIGULE VERELİM ARKADASLAR.. 24 12 Yanıtla ata celebi: gorursun kımın babayı alacagını...bu vicdanlı mıllet bu rusvetci akplılere oy vermez artık 0 0 mslm: AKP sen almışsın alacağını 0 0
  • halil: çekmeköy chp ye hayırlı olsun 24 12 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Bakan Özhaseki, Zonguldak'ta Lavuar Alanı'nda İncelemelerde Bulundu
    14:21 Bakan Özhaseki, Zonguldak'ta Lavuar Alanı'nda İncelemelerde Bulundu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Zonguldak'ta bulunan Lavuar Alanı'nda incelemelerde bulundu. Bakan Özhaseki, bölgede TOKİ tarafından müze ve sosyal tesis inşaatlarına başlandığını belirterek, projenin Zonguldak'a yakışacağını söyledi. Ayrıca, esnafın işlerini sürdürebilmeleri için modern çarşılar ve iş yerleri yapılacağını da açıkladı. Projenin tamamının yaklaşık 500 milyon lira harcanacağı tahmin ediliyor.

  • Samsun'da Sahte Anketlere Tepki
    14:20 Samsun'da Sahte Anketlere Tepki

    Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, sahte anketlerle başkanlık hayali kuranları halkın tepkisiyle karşılayacaklarını belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Meslek Odaları ve Gastronomi Derneği Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
    14:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Meslek Odaları ve Gastronomi Derneği Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu ve Akdeniz Gastronomi ve Mutfak Yıldızları Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında ortak hizmet projeleri gerçekleştirilecek ve Antalya'nın çevre, ekoloji ve gastronomi alanlarındaki potansiyeli değerlendirilecek.

  • Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar: 'Sevdalı olduğumuz ilçemizde oynanan oyunlara 'dur' dedik'
    14:19 Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar: 'Sevdalı olduğumuz ilçemizde oynanan oyunlara 'dur' dedik'

    Samsun'un Tekkeköy Belediye Başkanı ve Yeniden Refah Partisi Adayı Hasan Togar, kirli yatırımlara karşı çıktığı için aday gösterilmediğini söyledi. Togar, ilçede yapılan hizmetlerle en başarılı ilçe belediyesi olarak gösterilen Tekkeköy'ün vatandaşların yoğun isteğiyle Yeniden Refah Partisi'nin adayı olarak girdiğini belirtti.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Muhalefet partileri popülist vaatlerde bulunuyor
    14:17 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Muhalefet partileri popülist vaatlerde bulunuyor

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, muhalefet partilerinin popülist vaatlerine dikkat çekerek, Ankara ve İstanbul belediye başkanlarının vaatlerinin büyük bir kısmını gerçekleştiremediklerini söyledi. Tekin, seçim çalışmalarında karşılaştığı iki tür insanın farkına da değindi ve vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Ayrıca, Tekin Çat ilçesinde yeni bir öğretmenevi kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Kırıkkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    14:14 Kırıkkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Kırıkkale'de 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi Vali Mehmet Makas başkanlığında İl Seçim Güvenliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçim sürecinin huzur ve güven ortamında geçmesi için alınan tedbirler, seçim günü yapılacak işlemler ve riskli durumlar değerlendirildi. Vali Makas, toplantıda her türlü tedbirin alındığını belirterek, sonuçların Kırıkkale ve Türkiye'ye hayırlı olması temennisinde bulundu.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bursa'da gövde gösterisi! Mitinge 90 bin kişi katıldı
    14:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bursa'da gövde gösterisi! Mitinge 90 bin kişi katıldı

    31 Mart seçimlerinde AK Parti'den CHP'ye geçeceği konuşulan Bursa'daki mitinge katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, alanda 90 bin kişinin olduğunu açıkladı. Erdoğan, "Durmak yok, yola devam. Pazar günü inşallah sandıkları gümbür gümbür patlatacağız. Bursa'yla birlikte Türkiye Yüzyılına hazırlanıyoruz. Biz biliyoruz ki Bursa'nın boş lafla işi olmaz" dedi.


Advertisement