İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Arazisine İlişkin Tartışmalar - Son Dakika
Güncel

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Arazisine İlişkin Tartışmalar

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Arazisine İlişkin Tartışmalar

Ümraniye Belediye Başkanı Can: "(İstanbul Finans Merkezi arazisi) Burası Ümraniye Belediyesi'ne ait, 6 seneden beri tapu kadastro işlemleri, vergisi, nüfus idaresi Ümraniye'ye ait, buradaki seçmenler Ümraniye için oy kullanıyor, buradaki okulun iskanını biz vermişiz. Temizliğini biz yapıyoruz.

10.09.2014 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi arazisinin hangi ilçenin sınırları içinde yer aldığı tartışmalarıyla ilgili, "Burası Ümraniye Belediyesi'ne ait, 6 seneden beri tapu kadastro işlemleri, vergisi, nüfus idaresi Ümraniye'ye ait, buradaki seçmenler Ümraniye için oy kullanıyor, buradaki okulun iskanını biz vermişiz. Temizliğini biz yapıyoruz. Her şeyini biz yapıyoruz"  dedi.

Hasan Can, "Torba tasarı" ile Ümraniye ve Ataşehir ilçe sınırlarının yeniden belirlenmesiyle ilgili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu madde ile sınırın değişmediğini sadece kanunda netleştiğini ifade etti.

Ümraniye ve Ataşehir ilçe sınırlarının 6 Mart 2008'de kabul edilen 5747 sayılı "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki" Kanun kapsamında saptandığını, bu çerçevede Ataşehir ilçesinin de kurulduğunu anlatan Can, 6 yıl önce E-80 ve O-4 kara yolunun kuzeyinin Ümraniye, güneyinin Ataşehir olarak belirlendiğini kaydetti.

Can, kanunda mahalleleri tarif ederken bazı teknik hatalar yapıldığını, Atatürk ve Barbaros mahallelerinin kuzey kısımlarının, söz konusu kara yollarının kuzeyinde kaldığından Ümraniye'de olduğu halde kanunda Barbaros Mahallesi'nin zikredilmediğini anlattı.

Ümraniye'ye ait bazı mahallelerin de Ataşehir'de kaldığını ancak kanunda bu mahallelerin de eksik zikredildiğini dile getiren Can, kanunun ruhuna göre O-4 ve E-80 kara yolunun güneyinin Ataşehir ve kuzeyi Ümraniye olduğunu vurguladı.

Can, buna uyarak güneyde kalan 6,5 mahalleyi Ataşehir'e verdiklerini belirtti.

Oradan da Atatürk ve Barbaros Mahallesi'nin söz konusu yolların kuzeyinde kalan kısımlarını aldıklarını anlatan Can, yine kanunda "Atatürk Mahallesi'nin E-80 ve O-4 kara yolunun kuzeyi Ümraniye'nin olduğu" şeklinde ifade bulunduğunu ancak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin yer aldığı Barbaros Mahallesi'nin kuzeyinin zikredilmediğini vurguladı.

"Kadıköy Belediyesinin verdiği koordinat bilgisinde var"

Can, "Barbaros Mahallesi'nin kuzeyi dememiş ya kanun, sorun burada işte. Altı sene sonra uyanıyorlar, 'Bir dakika Barbaros Mahallesi'nin kuzeyi demiyor ya, bunu biz alırız Ümraniye'den' diyorlar" ifadelerini kullandı.

Ataşehir ilçesi belediye olmadan Kadıköy Belediyesi'nden söz konusu mahallelerin Ümraniye'ye geçen kısımları için koordinat bilgisi,  kroki ve sınırları istediklerini anlatan Can, Kadıköy Belediyesi'nin de bu talepleri üzerine 8 Ağustos 2008'de yazı yazdığına, yazıda Barbaros Mahallesi'nden ayrılarak Ümraniye'ye katılacak yer hakkında da ayrıntılı bilgi verildiğine işaret etti.

"Buna rant demek çok ayıp"

Söz konusu arazide İstanbul Finans Merkezi'nin bulunacak olması nedeniyle değerli olduğunu, inşaatların harcının Ümraniye Belediyesi'ne verilecek olması nedeniyle tartışma yaşandığını belirten Hasan Can, şunları söyledi:

"Burası Ümraniye Belediyesi'ne ait, 6 seneden beri tapu kadastro işlemleri, vergisi, nüfus idaresi Ümraniye'ye ait, buradaki seçmenler Ümraniye için oy kullanıyor, buradaki okulun iskanını biz vermişiz. Sarphan Finanspark yapıldı, ruhsatını biz vermişiz. Temizliğini biz yapıyoruz. Her şeyini biz yapıyoruz.

Burada yeni inşaatlar yapılacak, burası hangi belediyeye aitse oranın harcını da vergisine de emlak vergilerini o belediye alacak. Ataşehir'e ait olsaydı Ataşehir alacaktı. Bu bir rant mı? Rantsa hangi belediyeye aitse o alacak. Buna rant demek çok ayıp bir şey, bu şahsın kasasına değil belediyenin kasasına giriyor. Ataşehir'e verdiğimiz bölümde de çok kıymetli yerler var, trilyonluk projeler yapılacak. Öyle bir hesap yapılmaz ki. Hizmeti 6 seneden beri biz götürüyoruz. Sen Ümraniye'nin elindekini kapmaya çalışıyorsun."

"150 dönüm kadar bölümü Ataşehir'e ait"

Hasan Can, İstanbul Finans Merkezi'nin 150 dönüm kadar bölümünün de Ataşehir'e ait kısımda bulunduğuna dikkati çekti.

Yine değişiklikle Ümraniye'den Ataşehir'e geçen mahallerinin de ismen zikredildiğini anlatan Can, "Söz konusu torba tasarı ile aslında Aşık Veysel, Mustafa Kemal, Yenişehir, Mimar Sinan, Mevlana, Esenevler mahallelerinin de Ataşehir'e katıldığını tescil ettik" dedi.

" Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz"

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de CHP İstanbul Milletvekilleri Kadir Gökmen Öğüt, Celal Dinçer ve Barbaros Mahallesi Muhtarı Ercan Ersin ile basın toplantısı düzenledi.

Altı yıl önce çıkarılan 5747 sayılı kanunun ilgili maddesinde tereddüte yer verecek bir ifade bulunmadığını söyleyen İlgezdi, önceki kanunda iki ilçe arasında E-80 ve O-4 kara yollarının "doğal sınır" olduğu şeklinde bir ifade bulunmadığını, Ümraniye'ye sadece Atatürk Mahallesi'nin E-80 ve O-4 otoyollarının kuzeyinde kalan kısmının bağlanacağının vurgulandığını belirtti.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin arazisinin bulunduğu Barbaros Mahallesi'nin söz konusu kara yollarının kuzeyinde kalan kısmında, seçmenin 2009'a kadar Ataşehir için oy kullandığını, belediye hizmetlerinin halen Ataşehir Belediyesi tarafından sağlandığını savundu. Bölgenin tapu kayıtlarının Ümraniye'de olduğunu ifade eden İlgezdi, bu kayıtları da istediklerini söyledi.

Tartışma konusunun söz konusu bölgenin vergi ve inşaat harçları ile 100 milyon liralık bir gelir oluşturmasıyla ilgili olduğunu dile getiren İlgezdi, "Konu burada kapanmayacak. Çıkan kanun, Anayasa Mahkemesi'ne kadar götürülecek" diye konuştu.

İlgezdi, İstanbul 10. Vergi Mahkemesi'nin kararı ile mahallenin tümünün vergi tahsilatının Ataşehir'e ait olduğunun belirlendiğini kaydetti.

İlgezdi, 2008 yılında yapılan değişikliğin ardından Ümraniye Belediyesi'ne o dönem Ataşehir'in bağlı olduğu Kadıköy Belediyesi tarafından verilen koordinat bilgisinde Barbaros Mahallesi'nin otoyolların kuzeyinde kalan kısmının da gösterildiğine dair belge bulunduğunun hatırlatılması üzerine "Bu belge bizim için yok hükmündedir" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun Ağaoğlu'ndan özür dilediği iddiası

İş adamı Ali Ağaoğlu'nun kendisi ile ilgili bir iddiası hakkında açıklama yapan Battal İlgezdi, "TÜRGEV'e verilen bir arsa ile ilgili Sayın Genel Başkan'ın iddiaları ile ilgili iş adamı Ağaoğlu, Sabah gazatesinin manşetine göre, 'İnanmıyorsanız Battal'a sorun' diye bir açıklama yapmış. Genel Başkan'ın iddiaları vardı, daha sonra sayın genel başkanın kendisinden özür dilediğini, yanında benim olduğumu söyledi. Ne benim o özürden haberim var,  ne genel başkanla görüşmesinden haberim var. Bu tamamen hayal mahsulü ve yalandır beni de kimse yalanlarına şahit göstermesin" dedi.

Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de Emlak Konut GYO borsaya açıldığı için vergi ve harç ödemesi konusunun gündeme geldiğini ve bu değişikliğin, söz konusu verginin Ataşehir Belediyesi'ne ödenmemesi için yapıldığını öne sürdü. Öğüt, mahallenin Ümraniye'ye bağlanan söz konusu kısmında imar değişikliği yapılacağını iddia etti.

Ataşehir Barbaros Mahallesi Muhtarı Ercan Ersin ise mahalle halkının arsalarının değerlenmesi için İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi beklediklerini ancak mahallenin bu kısmının Ümraniye'ye bağlanması ile "şok olduklarını" dile getirdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Arazisine İlişkin Tartışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement