İstanbul'un Gizli Kalmış Su Hazinesi Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

İstanbul'un Gizli Kalmış Su Hazinesi Gün Yüzüne Çıkıyor

İstanbul\'un Gizli Kalmış Su Hazinesi Gün Yüzüne Çıkıyor

Sultangazi Belediyesi, İstanbul’un gizli kalmış su hazinesini gün yüzüne çıkartmak için Uluslararası Mimar Sinan ve Su Sempozyumu düzenledi.

08.04.2016 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sultangazi  Belediyesi, İstanbul'un gizli kalmış su hazinesini gün yüzüne çıkartmak için Uluslararası Mimar Sinan ve Su Sempozyumu düzenledi. Mimar Sinan'ın eserlerinin anlatıldığı sempozyumda konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Mimar Sinan'ın Mağlova Kemeri, Güzelce Kemer ve Bulakbaşı Su Kemeri olmak üzere 3 önemli eserinin Sultangazi'de bulunduğunu söyledi.

Sultangazi Belediyesi tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en önemli mimarlardan biri olarak kabul edilen Mimar Sinan'ın kişiliğini ve İstanbul'u suya kavuşturan birbirinden önemli eserlerini anlatmak için düzenlenen 'Uluslararası Mimar Sinan ve Su Sempozyumu' Sultangazi Belediyesi Nikah Salonu'nda gerçekleştirildi. Mimar Sinan'ın Sultangazi'de yapmış olduğu Mağlova Su Kemeri, Güzelce Su Kemeri ve Bulakbaşı Su Kemeri gibi dikkat çeken tarihi eserleri sempozyumda katılımcılara anlatıldı. 8 - 9 ve 10 Nisan tarihlerini kapsayan sempozyuma çeşitli üniversitelerden 37 akademisyenin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Sempozyumda Mimar Sinan'ın eserlerinin önemine dikkat çekilirken, birçok mimara da esin kaynağı olduğu dile getirildi. Sempozyumda Mimar Sinan'ın eserlerinin resimleri olan sergi de katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

"BİZİ MEDENİYETİMİZDEN UZAKLAŞTIRIP ABUK SUBUK MEDENİYETLERDE SAVRULMAMIZI İSTEDİLER"

"Büyük bir medeniyetin çocukları olarak eserlerimize önem vermemiz gerekiyor" diyen AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, "Bir asra yakın süredir bu medeniyetle ilişkimiz kesilmeye çalışılmış ve abuk subuk medeniyetlerin peşinde savrulmamız öngörülmüştür. Ama şimdi bu büyük medeniyetin, tarihi hatırlamaya çalışıyoruz. Yöneticilerimiz, belediye başkanlarımız, hükumetimiz ve Cumhurbaşkanımız hepsi bir gayret içinde bu şanlı tarihin ve büyük medeniyetin çocukları olmamızı bize hatırlatıcı gayretler içerisindeler" dedi.

"SEBİLLER VE ÇEŞMELER BİZİ MEDENİYET OLARAK İLERİYE TAŞIYAN SANAT ESERLERİDİR"

Su ve mimari yapıların önemine dikkat çeken AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, "Suyun sanat, mimari, müzik boyutu ve pek çok konuyu hocalarımız burada konuşacak. Köprü, kemer, hamam dendiğinde aklımıza su geliyor. En önemli ibadetlerimizden olan namazın başta şartlarından biri olan abdest almak orada da su aklımıza geliyor. İnanç anlamında da su ile beslendiğimizi ifade etmek isterim. Sebiller, çeşmeler olarak bizi medeniyet olarak geleceğe taşıyan, medeniyet değerlerinde birer sanat harikası olarak başta Mimar Sinan olmak üzere ecdadın bize bıraktığı emanetler olduğunu görmekteyiz" şeklinde konuştu.

"MİMAR SİNAN'IN ESERLERİ SULTANGAZİ'YE BAŞKA BİR ANLAM KAZANDIRIYOR"

Mimar Sinan'ın eserlerinin önemine vurgu yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ise, "Sultangazi aslında bir su şehri, aslında gizli kalmış bir su hazinesini bünyesinde barındıran bir ilçedir. Mimar Sinan'ın o kıymetli yapıtlarıyla o güzel eserleriyle ilçemiz başka bir anlam kazanıyor. Bugün bu sempozyumu bu hazineyi ortaya çıkarmak, tanıtmak ve gelecek nesillere aktarıp onların yaşatılmasına vesile olmak amacıyla düzenledik. Aslında Mimar Sinan'ın bilinmeyen yönlerini, gizli kalmış taraflarını o güzel eserlerini hem burada yayınlanan sergiyle hem de hocalarımızın yorumlarıyla çok daha iyi anlaşılmasına vesile olacağız. Sultangazi'de 3 tane önemli eseri var Mimar Sinan'ın Mağlova Kemeri, Güzelce Kemer ve Bulakbaşı Su Kemeri var. Mağlova Kemeri bugün 451 yaşında ama ilk günkü ihtişamını koruyor. Almanya'dan Japonya'ya birçok mimarın mühendisin gelip gördüğü eserlerdir. Eserleri inceleyen mühendisler, 'Mimar Sinan yaşamı boyunca başka bir eser yapmasaydı Mağlova onu bu kadar ünlü yapmaya yeterdi' diyecek kadar önemli bir şaheser. Bazen sular içinde bazen değil o güzelliğini yansıtıyor. Bizde bunu turizme açtık, mimarlar, mühendisler değil İstanbul'dan ve çeşitli illerden de onu görmek için geliyorlar" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İstanbul'un Gizli Kalmış Su Hazinesi Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Ayhan özcan: Eserlerin fotoğrafı yokmu? 0 0 Yanıtla

Advertisement