İstanbul'un Su Kalitesi" İbb Meclisi Gündemine Taşındı - Son Dakika
Güncel

İstanbul'un Su Kalitesi" İbb Meclisi Gündemine Taşındı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde "İstanbul'un su kalitesi" ve "teke böceğiyle mücadele" konusu gündeme geldi.

10.02.2016 19:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde "İstanbul'un su kalitesi" ve "teke böceğiyle mücadele" konusu gündeme geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantısı 3. birleşimi, İBB'nin Saraçhane'deki binasında gerçekleşti. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden, bazı haberlerde yer alan İstanbul'a gelen Melen Çayı suyunun kirli olduğu iddiasıyla ilgili açıklama yapıldı. Bugünkü oturumda söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Ömer Lütfi Arı, İSKİ'nin İstanbul'a verdiği suyun günlük 400'den fazla noktadan numune alınıp uluslararası kuruluşlar tarafından akredite edilmiş laboratuvarlarda test edildiğini söyledi.

CHP'li meclis üyelerinin İstanbul'daki şebeke suyuyla ilgili söylediklerinin gerçekleri yansıtmadığını ifade eden Arı, "İSKİ'nin tüm tesislerinden çıkan musluk suyu kalitesi TS 266, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik, Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve AB standartlarına uygundur" dedi.

"Teke böceğiyle mücadele"

Arı, dün Meclis'te tartışmalara neden olan ve gündeme getirilen turunçgil uzun antenli teke böceği (Anoplophora chinensis) ile mücadele sırasında kesilen akçaağaçlarla ilgili CHP Meclis üyesi Ayşegül Okumuş Görgü'nün gündeme getirdiği iddialara cevap verdi. Görgü'nün konuşmasında, "Akçaağaçların zararları bellidir. Bu ağacın zararları arasında turinçgil uzun antenli teke böceği zararları diye bir zarar bilimsel olarak şimdiye kadar rastlanmamıştır" açıklamalarını hatırlatan Arı, bu konuyu bilimsel olarak açıklamayacağını söyledi. Bu sürecin yaklaşık bir yıllık olduğunu aktaran Arı, şunları kaydetti:

"Geçen sene bu aylarda İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden belediyemiz bir rapor almış. Bu raporda, 'söz konusu ağaçlar dişbudak yapraklı akağaç yoğun bir biçimde kök boğazından tepeye kadar böcek zararına uğramıştır. Kesilen ağaçların gövdesi incelendiğinde zararlı türün epidemiye neden olabilecek popülasyonu oluşturmaya başladığı gözlenmiştir' ifadelerine yer verildi. Numuneden ve alan incelemesinden larvaların anoplophora cinsine ait bir tür olduğu tespit edilmiştir. Rapora istinaden yapılan toplantıda bu ağaçların kış aylarında kesilmesi belirlenmiştir. Bu bilimsel rapor doğrultusunda İstanbul'da bu uygulama başlamıştır."

AA muhabirine konuya ilişkin konuşan Arı, dünkü meclis toplantısında CHP'li meclis üyesinin ağaçların keyfi ve başka amaçlarla kesildiği yönünde konuşmasının olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bir yıllık bir planlamadan sonra uygulamaya geçilmiştir. Bunu meclisimizde paylaştım. Bu 1 yıllık bir süreçtir ve bu konuyla ilgili yönetmelik vardır. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden bu konuda raporlar alınmıştır. Rapordan çıkan sonuç da bu ağaçların kesilerek problemin çözülebileceği yönünde oldu. İşaretlenen ve kesilmesi gereken ağaçların eksilerek bu problemin çözülebileceği bilgileri vardı. Belediyemizin ilgili birimleri de bu rapor doğrultusunda hareket etmiştir. Problemin turunçgil uzun antenli teke böceği olduğu raporda da geçmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'un Su Kalitesi' İbb Meclisi Gündemine Taşındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement