IŞİD'den Petrol Alan Rus Vatandaşının Kimliği Belli Oldu - Son Dakika
Dünya

IŞİD'den Petrol Alan Rus Vatandaşının Kimliği Belli Oldu

ABD Hazine Bakanlığı 25 Kasım'da yayınladığı bildiride Esad rejimini IŞİD'den petrol almakla suçladı. Bu alıma aracı olan ismin ise Rus vatandaşı Suriye asıllı George Haswani.

02.12.2015 07:04  Güncelleme: 07:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı verilerine göre Esad rejimi petrol sahalarını IŞİD'e kaybettikten sonra teröristlerden petrol satın almaya başladı. 25 Kasım tarihinde ABD isim vererek bu alıma aracılık yapan isimleri açıklayarak malvarlıklarını dondurdu. Böylece ABD ilk kez IŞİD'in petrol satışıyla ilgili direkt bir yaptırım açıklamış oldu. Açıklanan isimler arasında iki kişi ön plana çıkıyor. Birinci isim Suriye'de doğan ve Rus Vatandaşlığı da bulunan George Haswani. Haswani HESCO Mühendislik ve İnşaat adlı şirketi aracılığıyla Esad rejimi ile IŞİD arasında petrol alışverişine aracılık ediyor.

Mart ayında Haswani'nin faaliyetleri AB tarafından da tespit edildi ve AB'nin kara listesine alındı.

AB'NİN KARA LİSTESİNDE

ABD Hazine Bakanlığı'nın kara listeye aldığı bir başka isim ise Rus vatandaşı ve aynı zamanda Dünya Satranç Federasyonu Başkanı Kirsan Ilyumzhinov. Rus iş adamı, Suriye Merkez Bankası'nın yaptırımları bypass etmesine yardımcı olmakla suçlandı.


(Putin'in sağ kolu olan Dünya Satranç Federasyonu Başkanı Kirsan Ilyumzhinov, para aklamakla suçlanıyor.)

KREMLİN: AMACIMIZ TÜRK YÖNETİMİNİ SUÇLAMAK DEĞİL

Erdoğan'ın 'İspatlasınlar bu makamda durmam' sözlerine Kremlin'den yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, 'Türkiye'nin IŞİD'le petrol ticareti yaptığı bilgisinin' Türk hükümetini suçlamak için değil, terörle mücadele için kullanılacağını vurguladı. Erdoğan'ın, Rusya'nın bu iddialarını kanıtlaması halinde istifaya hazır olduğunu açıklamasını da değerlendiren Peskov, şöyle konuştu: "Bu yeni bir açıklama değil. Mevcut durumda önemli olan bilgi sahibi olmak ve bu bilgiyi herhangi bir şeyi kanıtlamak için değil terörizmle mücadele için kullanmaktır. Bu bilgi, terörizmle mücadele için kullanılacaktır. Peskov, Su-24 uçağının düşürülmesi sonrası Rusya ile Türkiye Savunma Bakanlıkları arasında sonlandırılan askeri iletişim kanallarının ne zaman canlandırılacağı sorusuna "Bunun hakkında konuşmaya henüz hazır değilim" yanıtını verdi. Davutoğlu, bugün yaptığı açıklamada "Rusya'ya tekrar çağrımız, benzer olaylar yaşanmaması için askeri iletişim kanallarını açalım. Daha büyük çaplı krizlerin önüne geçelim" demişti.

ORTAK RAFİNERİ BİLE İŞLETİYOR

Haswani, Suriyeli Hristiyan bir aileden geliyor. Esad'ın akrabalarından biri ile evli ve iç savaştan önce Suriye'deki petrol rafinerilerinde çalıştı. Rusya'da eğitim gördü. Bu sırada Rusya'nın özellikle savunma ve güvenlik alanındaki krem tabakasıyla ilişki kurdu (Putin'in de aralarında olduğu). Hesco Mühendislik ve İnşaat şirketini kurdu ve ilişkileri sayesinde Rus petrol ve gaz şirketlerinin ayrıcalıklı haklarını elde etti. Hesco kısa süre içinde büyüdü. Rus ordusu ve Rus petrol şirketlerinin ihtiyacı olan makine ve yedek parça ihtiyacını, ithalat yoluyla karşılamaya başladı. Şirketin Rusya'daki merkezinin başına damadı Yousuf Arbash'ı getirdi. Arbash, Hafız Esad döneminde Suriye askeri istihbaratının başı olan Ali Duba ile Moskova'da çok yakın ilişki kurdu ve onun oğlunu da şirket bünyesine kattı.

George Haswani, bu arada Suriye'de petrol sektöründeki ilişkilerini de çeşitli vesilelerle güçlendirdi. Bu ilişkiler IŞİD petrol rafinerilerini ele geçirince de sürdü. Haswani, IŞİD'e eleman ve ekipman sağlayarak rafinerilerin canlı tutulmasına katkıda bulundu. Öyle ki, IŞİD ile bir rafineride ortaklığa bile gitti.

ERDOĞAN SÖYLEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün Paris'te, "DAİŞ'ten (IŞİD) petrol alan kişinin Rus ve Suriye vatandaşı olduğunu ABD açıkladı" demişti. O kişinin George Haswani olduğu ortaya çıktı. (Kaynak: Vatan)

IŞİD\'den Petrol Alan Rus Vatandaşının Kimliği Belli Oldu

Son Dakika Dünya IŞİD'den Petrol Alan Rus Vatandaşının Kimliği Belli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • Seda_42: Reis dünya seni kabul edecek hemde kuzu kuzu 55 11 Yanıtla
  • Sarı necati: Duydunuzmu hainler paralel örgüt hala iş başında ya Erdoğan der yaşarsınız yada telef olur gidersiniz seçim sizin 26 8 Yanıtla
  • 2747: Ne acı bir tablo esad kendi ülkesinin petrolünü. bir terör örgütünden satın alıyor bu kadar çaresiz bu kadar aciz bu kadar biçare duruma düşmüş hala suriyenin başkanıyım diye nara atıyor senin şimdi neyin başkanı olduğunu dahada iyi anladim esset efendi sen olsan olsan erdoğanın atığı tırnağının başkanı ancak olursun 25 6 Yanıtla
  • ali: Gerçekten havuz medyasından salvolar. Rusy. Da böle bir isim mi varmış? Bu isimşe vatandaş da olunmaz. Tabii yutan koyun çok nasılsa sabah akşam sallıyolat 3 20 Yanıtla
  • fistansavar: fistansporlu vatan hainlerinden yapılan yorumlara bakın şimdi 12 1 Yanıtla
  • Ad: Rusya TC. Yi terket 7 2 Yanıtla
  • : Rus mafya duzeni 7 0 Yanıtla
  • ahmet...: Allah yardımcısı olsun devletimizin içimizde hayin çok 7 0 Yanıtla
  • vatanini seven: eee sira putinde iftira atti biz ispatladik bakalim makamindan istifa edecekmi ? rus halki ile birlesip putinin istifasi icin imza toplansin büyük beladan kurtuluruz 3 3 Yanıtla ringo: Vatanını sevenmiş vatan için ne yapıyorsun burda yazarak sallayarakmı. :) 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement