İşte Yunanistan'ın 'Acı Reçetesi' - Son Dakika
Ekonomi

İşte Yunanistan'ın 'Acı Reçetesi'

İşte Yunanistan\'ın \'Acı Reçetesi\'

Yunan hükümeti, kreditörlerden talep ettiği 3 yıl süreli 51 milyar euroluk kredi talebinin kabul görmesi için 12 milyar euroluk detaylı bir 'kemer sıkma' paketi hazırlıyor.

09.07.2015 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunan hükümeti, kreditörlerden talep ettiği 3 yıl süreli 51 milyar euroluk kredi talebinin kabul görmesi için 12 milyar euroluk detaylı bir 'kemer sıkma' paketi hazırlıyor. Pazar günü toplanacak 28 AB ülkesini ikna etmesi hedeflenen tasarruf kalemlerine son şeklini bakanlar kurulu verecek.

Atina, euroda kalmak için kreditörleri ikna edecek yeni bir anlaşma önerisi hazırlıyor. Kreditörlerin önceki gün Euro dışında kalma anlamına gelen 'kara senaryo'nun masada olduğunu net bir şekilde ifade etmelerinin ardından veridikleri 2 günlük sürenin dolmasına saatler kala baş döndürücü bir trafik yaşanıyor.

Yunanistan'ın dün kreditörlere yaptığı yeni kredi talebine ilişkin detaylı tasarruf paketini bugün ya da en geç yarın sabah saat 08: 30'a kadar kreditörlere sunması gerekiyor. Eskilere göre daha sert tedbirler içeren tasarruf paketinin boyutu 12 milyar euro civarında olacak. 3 yıllık yeni bir kemer sıkma şartlarının kabul edilmesinden Atina'nın beklediği mali destek toplamı 51 milyar euroyu bulacak. IMF, bu rakamı geçen hafta yayınladığı ülke raporunda dile getirmişti.

3 yıl için 51 milyar euro

Mali desteği garantilemeyi hedefleyen Atina, ülke kasasına acil nakit olarak dönecek sonuç alıcı esaslı reformlar ile ülkenin büyüme sürecine geçmesine katkı sunacak, yatırımcılara cazip gelecek, işsizliğe tırpan vuracak önerileri kreditörlerin masasına koyacak. Hükümet, önce Eurogroup'tan çıkacak pozitif mesajı ardından da Pazar günü toplanacak 28 AB üyesi ülke liderinin euroda kalışına yeşil ışık yakmasını hedefliyor.

Yunan ekonomi kurmaylarının Başbakan Çipras'tan vergi sisteminde köklü değişiklikler içeren bir paket hazırlamaları talimatı aldıkları belirtiliyor. Emeklilik alanında da ciddi değişiklikler yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Atina'nın önceki anlaşma önerilerinden farklı olarak dönüş yaptığını ispatlamak, gerçekçi önerilerle ortakların güvenini kazanmak istiyor. Daha önce kreditörleri ikna etmekte sorun yaşayan Çipras hükümetinin bu defaki performansı merak ediliyor.

Atina ile kreditörlerin el sıkışması durumunda Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan yapılacak mali desteğin miktarının ne kadar olacağı bilinmiyor. Ancak 3 yıl için Atina'ya gereken toplam kaynak 51 milyar euro. Bu da iyice kötüleşen ekonominin yeniden toparlanmasına imkan verecek süreci başlatabilecek.

Öneri paketi nasıl hazırlandı?

Acı reçete, hükümetin daha önce kreditörlere sunduğu 47 sayfalık öneriler baz alınarak oluşturuluyor. Buna AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın 26 Haziran'da Atina'ya gönderdiği son teklif de monte edilecek. Atina'nın vergi yükünün eşit dağılımı adına yaptığı itirazlar da paket de yer alacak.

Yunanistan'ın kreditörleri ikna etmek ve güven ilişkisine realist bir şekilde döndüğünü gösterme adına vergi ve sosyal güvenlikte (emeklilik) köklü değişiklikler öngörüyor. Ekonominin önündeki engellerin kaldırılması adına esaslı müdahaleler yapılarak çarpıklıkların giderilmesi hedefleniyor.

Can yakacak kemer sıkma önlemleri

Atina'nın büyük ihtimalle bugün akşam saatlerinde kreditörlere göndermesi beklenen tasarruf paketinde şu belli başlı tedbirler yer alacak:

KDV

Yüzde 23 lokanta vs ve çoğu gıda ürünü

Yüzde 13 oteller, elektrik, su, doğal gaz, taze gıda ürünleri

Adalara uygulanan yüzde 30 vergi indiriminin akıbeti belli değil

Çiftçiler

Çiftçilerin kullandığı dizel yakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi iadesine sona erecek

Çiftçi olma kriterlerinin ağırlaştırılması

Emeklilik

Emekli aylıkları için verilen ilave ikramiyelerde yüzde 8 ila 15'lik kesinti

Muhtemelen bin 500 euro üstü emekli maaşlarında kesinti

Erken emeklilik sona erecek

2022 yılına kadar emeklilik yaşı 2 ila 12 yıl artacak (40 yıl çalışanlar 62 yaşında, geri kalanı 67 yaşında emekli olacak)

EKAS ve sigorta primleri

Yaşlı emekliler ve özürlülere verilen Emekliler için Sosyal Dayanışma Ödeneği'nde (EKAS) kesinti gündemde

İlaçlı tedavilerde prim artışı bekleniyor

Sosyal sigortalar primlerinde artış bekleniyor

Kriz vergisi ENFIA devam edecek

ENFIA, 2015 ve 2016'da da sürecek. Kriz döneminde hayata geçirilen gayrimenkuller vergisi ENFIA'dan devletin kasasına giren yıllık gelir 2,65 milyar euro.

Vergiler

30 bin euro gelire sahip olanlardan alınan dayanışma vergisi yüzde 187 artacak

Orta ve yüksek gelire sahip olanlar için vergi kademelerinde artış olacak

Lüks ürünler için vergi artışı

Çiftçiler için uygulanan özel vergilendirme uygulaması iptal edilecek

Firma ve işletmelerden alınan kurumlar vergisi yüzde 26'dan 28'e yükseltilecek

Meslek sahipleri ile şirketlerden alınan peşin vergi miktarı yüzde 100'e çıkacak

Vergi kaçırmanın zorlaştırılması

Otonom bir vergi idaresinin kurulması

Lüks araç ve yatlara vergi oranı yüzde 10'dan 13'e çıkacak

Kapalı olan çok sayıda meslek serbest bırakılacak. İsteyen bu sektörlerde işletme kurabilecek.

Bu paket kapsamında Avrupa Merkez Bankası'nın acilen yapacağı katkı, 13 Temmuz'a kadar kapalı kalacak olan bankaların için belirleyici olacak. Bankalar 29 Haziran'da kapatılmıştı.

Atina'nın 20 Temmuz'a kadar Avrupa Merkez Bankası'na yapması gereken ödeme toplamı 6,7 milyar Euro. Yabancı basın, bu acil ödeme için 'köprü destek' çözümünün yürürlüğe sokulabileceğini öne sürdü.

Bu arada vatandaşlar tarafından desteklenen "Avrupa yanlıları" adlı oluşum, bu akşam Sintagma Meydanı'nda bir gösteri düzenleyeceğini duyurdu.

Kaynak: Cihan

Kaynak: Dunya.com

Son Dakika Ekonomi İşte Yunanistan'ın 'Acı Reçetesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • aha: yine özelleştirme yok 0 0 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement