İstihdam Piyasasına Tekstil, Yapı ve Üretim Yön Veriyor - Son Dakika
Ekonomi

İstihdam Piyasasına Tekstil, Yapı ve Üretim Yön Veriyor

Kariyer.net İstihdam Endeksi verilerine göre Ağustos'ta 55 bin ilana toplam 6 milyon 300 bin başvuru gerçekleşirken, en çok başvuru Satış Temsilcisi pozisyonuna yapıldı.

16.09.2014 09:29  Güncelleme: 09:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sektörlerdeki sıralama bozulmazken; Tekstil, Yapı ve Üretim en çok iş fırsatı sunan sektörler arasında yine ilk sıraya oturdu.

Türkiye'nin en çok tercih edilen insan kaynakları platformu Kariyer.net, 5 yıldır her ay düzenli olarak paylaştığı İstihdam Endeksi'nin Ağustos ayı verilerini açıkladı. 20 milyona özgeçmiş ve 53 binin üzerinde firmanın talep ettiği işgücü verileriyle oluşturulan İstihdam Endeksi'ne göre Ağustos 2014 döneminde Kariyer.net'te toplam 15.006 yeni iş ilanı yayınlanırken; bu ilanlarla yaklaşık 52 bin 500 kişi yeni iş fırsatı yakaladı. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, "Ağustos 2014'te yayınlanan yeni iş ilanı sayılarında 2013'ün aynı dönemine kıyasla %23 oranında, Temmuz 2014'e göre ise %5 oranında artış yaşandı" açıklamasını yaptı.

Ticaret yükselişini sürdürdü

Başvuru yapılan ilan sayıları incelendiğinde Ağustos ayı boyunca en çok iş fırsatı sunan sektör, 6581 ilan ile yine Tekstil oldu. Lokomotif sektörlerin kendi içindeki sıralaması geçtiğimiz aya göre değişmezken; Tekstil sektörünü 6178 ilan ile Yapı, 4699 ilan ile Üretim takip etti. Diğer sektörler ve başvuru yapılan iş ilanları sayısı ise şöyle sıralandı: Sağlık 4544, Bilişim 4314, Hizmet 4285, Ticaret 3937, Turizm 3534, Otomotiv 3359 ve Elektrik&Elektronik 2881. Ticaret ise Ağustos ayının başvuru yapılan ilan sayılarıyla rekor kıran sektörü oldu. Yusuf Azoz, "Son 1 yıla baktığımızda Ticaret'in alt sektörlerinden mağazacılık, ithalat – ihracat ve e-ticaret'teki artışlar dikkat çekiyor. İnternet ve perakendecilik sektörlerinin kesişim noktasında yer alan e-ticaret son 3 yılda kazandığı ivme ile istihdama önemli katkı sağlıyor. İnternetten alışveriş yapılan sitelerin sayısındaki artışın yanı sıra markaların da kendi ürünleri için internette sanal mağazalar oluşturması, sektörün çehresini değiştiren önemli gelişmelerden biri" yorumunu yaptı.

Anadolu'da istihdamı Hizmet ve Tekstil sektörü artırdı

En çok ilan yayınlanan şehirlerde önemli bir değişiklik gözlemlenmezken İstanbul'da, Avrupa Yakası'nda 20.905 ve Anadolu Yakası'nda 16.384 olmak üzere toplam 37 bin 289 iş ilanı yayınlandı. İstanbul'u Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli takip etti. Özellikle Hizmet sektörünün Anadolu'daki yatırımları, belirli şehirlerdeki iş ilanlarının artışına önemli ölçüde yansıdı. Hizmet sektörü Bitlis, Adıyaman ve Bartın; Iğdır, Kırıkkale, Tokat, Amasya ve Kastamonu şehirlerinden gelen iş ilanlarındaki artış sevindirdi.

En çok başvuru Satış Temsilciliği için yapıldı

Kariyer.net İstihdam endeksi verilerine göre Eylül ayında en çok talep gören ilk 10 pozisyon şöyle sıralandı: "Satış Temsilcisi (7828), Mühendis (5355), Muhasebe Elemanı (2390), Teknisyen (1083), Tekniker (1010), Mağaza Müdürü (977), Satış Müdürü (962), İnsan Kaynakları Uzmanı (811), Çağrı Merkezi Elemanı (701), Sekreter(665).

Ağustos ayında Kariyer.net'te yayınlanan ilanlara toplam 6 milyon 300 bin başvuru gerçekleşti. "En çok aranan pozisyonlarla en çok başvuru alan pozisyonlar doğal bir paralellik gösteriyor" diyen Yusuf Azoz, "2014'ün ilk 8 ayına baktığımızda bu paralellik, Genel Başvuru lehine bozuldu. En çok başvuru alanlar arasında ikinci sırada "Genel Başvuru" olması, ülkemizde vasıfsız işgücünün oldukça fazla olduğunun bir işareti. En çok başvuru alanlar listesinde, en çok arananların dışında Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi pozisyonunun olması da bu mesleklerin adaylar gözünde cazip olduğunu gösteriyor. Teknisyen ve tekniker iş ilanlarına fazla başvuru olmaması ise ülkemizin teknik personel alanındaki açığının en önemli göstergelerinden biri" yorumunu yaptı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi İstihdam Piyasasına Tekstil, Yapı ve Üretim Yön Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement