İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Programı - Son Dakika
Politika

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Programı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Gençlerimizin Mehmet Akif örneğine çok ihtiyaçları var. Bugün yalanlar dünyasında doğru yolu bulabilmek için doğru şahsiyetlere yapışmamız lazım” dedi.

12.03.2015 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Gençlerimizin Mehmet Akif örneğine çok ihtiyaçları var. Bugün yalanlar dünyasında doğru yolu bulabilmek için doğru şahsiyetlere yapışmamız lazım" dedi.

Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı'nın kabulünün 94. yılı nedeniyle Taceddin Dergahı'nda "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" programı düzenlendi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı tarafından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programa Başbakan Yardımcısı Arınç, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Vakfı Mehmet Akif Araştırmaları Merkez Başkanı Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Ankara Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü ve 81 ilden gelen Mehmet Akif Ersoylar katıldı.

Programda yaptığı konuşmada Arınç, ince ince yağmur yağdığını belirterek, "Biraz evvel ağabeylerinin kardeşleri Akifler vardı. Doğrusu ıslanmalarına gönlümüz razı olmadı. Şimdi ağabey Mehmet Akifler geldi. Onların da doğrusu ıslanmalarını arzu etmem ama güzel bir program var. Bir vefakarlık, bir kadirşinaslık içindeyiz. TYB'ye, Vakıflar Genel Müdürlüğümüze, Ankara Bölge Müdürlüğümüze ve görev alan bütün kurum kuruluşlara teşekkür ediyorum. Sizlere yakışanı yaptınız. Gençlerimizde böyle bir yağmurda serin bir havada koşa koşa gönülleriyle birlikte geldiler. Bugüne kadar benim tespit edebildiğim Mehmet Akif merhumu tiyatroda, sahnede en güzel temsil eden değerli kardeşimiz Ahmet Yenilmez ve arkadaşlarına da çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"GENÇLERİMİZİN MEHMET AKİF ÖRNEĞİNE ÇOK İHTİYAÇLARI VAR"

Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Uzun sözün kısası şudur; Mehmet Akif Ersoy vatan şairimizdir, iman şairimizdir, milli şairimizdir. Fevkalade mükemmel bir insandır, iyi yetişmiştir, tahsil yapmıştır. Ahlaklı, inançlı bir insandır. Vatanını çok seven bir insandır. Sözünün eridir ve hamdolsun ki her yönüyle örnek bir şahsiyettir. Irkçılığa karşıdır. Milletin ittihadını, beraberliğini isteyen, sosyal alanlarda da fakirliği, yoksulluğu gözler önüne seren, kalkınmamızın, yükselmemizin, hedefimizin ne olduğunu şiirleriyle ortaya koyan bir insandır. Gençlerimizin Mehmet Akif örneğine çok ihtiyaçları var. Bugün yalanlar dünyasında doğru yolu bulabilmek için doğru şahsiyetlere yapışmamız lazım. Onun sadece Safahat'ındaki belli şiirlerini ezberleyerek bugünlere geldik. Oysa her şiirinde toplumun güzel bir yanını ortaya koyan ve bize hedef gösteren mükemmel bir insandır. Gençler, Mehmet Akif Ersoy istiklal mücadelesine en büyük katkıyı sağlamış insanlardan birisidir. Bazen köy kahvelerinde, daha çok camilerde, kürsülerde imanıyla, aşkıyla istiklal mücadelesini ateşleyen mükemmel bir insandır. 1. Meclisimizin Burdur Milletvekili'dir. Burdur'da da bugün Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bir vefa örneği olarak kurulmuştur, yüzlerce binlerce öğrencisi vardır. Akif'in hayatı da örnektir. Mücadelemizin öncesini, ondan sonra 1. Meclis'in kurulmasını, yurt dışına gidişini, onun sebeplerini lütfen kitaplardan, onu doğru, güzel anlatan eserlerden de öğrenmeliyiz. Marşın nasıl yazıldığı, Akif'in önce buna girmediği, sonra hangi şartlarda kabul ettiği, kendisine ödül olarak takdim edilen ikramiyeyi kimler için bağışladı, bunları da bilmemiz lazım. Gerisi hepimizin bildikleridir."

"GENÇLERİMİZİN İDEALLERİNE MEHMET AKİF VE HEDEFLERİNİ MUTLAKA KOYMALIYIZ"

"İnşallah biz onu anmakla çok hayırlı bir iş yapıyoruz" diyen Arınç, "Çok mutluyum ki, birincisi biz eskiden Meclis Başkanlığı'nda 2002'den sonra gelirdik, şurada çamurların içerisinde, bazen karların içerisinde 15-20 kişi bu anmayı yapardık. Şimdi ne güzel küçükte olsa bir meydanımız var. Taceddin Dergahı ve çevresinin eski Ankara mimarisine uygun yeni yapılanması var. Büyükşehirimize elbette teşekkür edelim ama Altındağ Belediye Başkanımızı Veysel Bey'i de gönülden kutlayalım. Ona da teşekkürlerimizi sunalım. İkincisi gençlerimizin bu işe ilgi duyması, 81 ilden Akifler'in gelmesi, okullarımızda İstiklal Marşı'nı en güzel okuma yarışmalarının yapılması, 4 yaşındaki kız çocuğumuzdan 14 yaşındaki ağabeyine kadar gözlerinden yaş akıtarak büyük bir vecdle, aşkla İstiklal Marşımızı veya Çanakkale şehitlerini veya bir başka şiiri okumaları. Çok mutluyum ki Kıbrıs'tan sorumlu bir Başbakan Yardımcısı olarak 1 ay kadar önce Kıbrıs'a gittiğimde Kıbrıs'ın tarihinde ilk defa liseler arası İstiklal Marşı'nı okuma yarışması yapılmıştı. Onların ödüllerini dağıtma imkanı buldum. Bu ateşi her yerde yakmalıyız. Gençlerimizin ideallerine Mehmet Akif ve hedeflerini mutlaka koymalıyız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Arınç, "Çanakkale Şehitleri"ne şiirini güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilerden Ali Duran, Tarık Eskici ve Muhammet Mustafa Uluay'a ödüllerini verdi. Arınç, daha sonra Mehmet Akif Ersoy temsilini yapan oyuncu Ahmet Yenilmez ve 81 ilden gelen Mehmet Akifler'le fotoğraf çektirdi. Tören hava şartları nedeniyle kısa sürdü. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mardin'de 2024 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı
    17:44 Mardin'de 2024 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

    Mardin'de, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla düzenlenen 2024 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Tuncay Akkoyun başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, kaymakamlar, belediye başkanları ve kurum temsilcileri katıldı. Vali Akkoyun, kentte uygulanan 294 projeden 24'ünün tamamlandığını, 99'unun devam ettiğini ve 171'inin etüt proje aşamasında olduğunu belirtti. Ayrıca, kamu yatırımlarının hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılması için koordinasyona önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Tiran Belediye Binası Protesto Edildi
    17:43 Tiran Belediye Binası Protesto Edildi

    Arnavutluk'ta yolsuzlukla suçlanan Tiran Belediye Başkanı Erjon Veliaj ve ekibini protesto eden yüzlerce kişi belediye binasını ateşe verdi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü
    17:23 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile gerilim ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirmek üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

  • CHP'nin eski TBMM Grup Amirliği Levent Bayraktar'ın cenazesi toprağa verildi
    17:23 CHP'nin eski TBMM Grup Amirliği Levent Bayraktar'ın cenazesi toprağa verildi

    CHP'nin uzun yıllar TBMM Grup Amirliği yapan Levent Bayraktar'ın cenazesi, Kocatepe Camisi'nde düzenlenen törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cenaze aracına omuz vererek Bayraktar'ı son yolculuğuna uğurladılar.

  • Arnavutluk'ta Belediye Başkanı Protesto Edildi
    17:23 Arnavutluk'ta Belediye Başkanı Protesto Edildi

    Arnavutluk'un başkenti Tiran'da yolsuzlukla suçlanan Tiran Belediye Başkanı Erjon Veliaj ve ekibini protesto eden yüzlerce kişi belediye binasını ateşe verdi. Protestocular, belediye binasına girmeye çalışırken çatışmalar yaşandı ve yangın çıktı.

  • Beykoz Belediyesi'nin 3 Milyar TL Borcu Var
    17:09 Beykoz Belediyesi'nin 3 Milyar TL Borcu Var

    İstanbul'da AKP'den CHP'ye geçen Beykoz Belediyesi'nin Belediye Başkanı Alaattin Köseler, belediyenin yaklaşık 3 milyar TL borçla devir aldıklarını açıkladı. Köseler, borcun faizleriyle birlikte 3 milyar TL'ye yaklaşacağını tahmin ettiğini belirtti.


Advertisement