İşyerinde Psikolojik Baskıya Tazminat Cezası - Son Dakika
Ekonomi

İşyerinde Psikolojik Baskıya Tazminat Cezası

İşyerlerinde psikolojik baskıya ve ayrımcılığa maruz kalan çalışanları kanunlar koruyor. Yapan yönetici ya da işyeri sahipleri hem tazminat ödüyor hem de cezaya çarptırılıyor.

16.06.2016 08:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son yıllarda mevzuatımıza da giren psikolojik baskı (mobbing) işyerlerinde çok sık rastladığımız bir yıldırma türü. Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem'in konuyla ilgili yazısı şöyle:

Çok sayıda çalışan bu konudan şikâyetçi ama derdini kimseye anlatamıyor. Şikâyetler artınca Başbakanlık genelge ile işyerlerinde psikolojik tacizin önlenmesi görevini Çalışma Bakanlığı'na yükledi. Bakanlığın "Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu" ve şikâyet hattı ALO 170 çok önemli bir görev üstlenmiş durumda. Mobbing çok geniş bir kavram. Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı bir rehberde şu şekilde tanımlanıyor: "İşyerlerinde belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar bütünüdür."

TAZMİNAT VE 4 BRÜT MAAŞ

Çalışan psikolojik tacize uğradığı zaman bunu delilleriyle ortaya koyarak haklı fesih hakkını kullanabiliyor. Böylece tazminat alıyor. Ayrımcılık yapılmışsa ayrıca 4 brüt maaş tutarında ayrımcılık tazminatı talep edilebiliyor. Maddi tazminatların yanında manevi tazminat hakkı da var. Belli şartlarda kötü niyet tazminatı için de başvurulabiliyor.

NE YAPMALI?

İşyerinde böyle bir durum ile karşılaştığınızda bunu mutlaka belgeleyin. Bu yüzden bilgi ve belgeleri (e-posta, not, mesaj) günü gününe saklayın. Şahitler de önemli. Durumu mutlaka yazılı olarak üstlerinize, insan kaynakları birimlerine bildirin. Ve bu başvuru yazılarını saklayın. Bütün bunlarla birlikte mutlaka ALO 170'i arayarak psikolojik ve hukuki destek isteyin.

EN ÇOK RASTLANILAN MOBBİNG BİÇİMİ (%)

İstifaya zorlama 16.94

Kötü muamele 15.31

Sözlü taciz 14.64

Ayrımcılık 11.88

Hakaret 11.65

Görev yeri değiştirme 11.34

ALO 170'E YAPILAN BAŞVURULAR (%)

Özel sektör 70

Kamu sektörü 0

Özel sektör

Kadın 42

Erkek 58

Kamu sektörü

Kadın 50

Erkek 50 (Kaynak:Sabah)

İşyerinde Psikolojik Baskıya Tazminat Cezası
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi İşyerinde Psikolojik Baskıya Tazminat Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Koltuklar da rahat bozulmasin: Niye kamu soktoru yok hiç cokmu memnun memurlar hallerinden çünkü mobing şikayetine bile mobing yapılıyor kamuda . 6 0 Yanıtla
  • mustafa kaya: işçinin insan sınıfına girişi diyebilirim daha önce olsaydı nelerle karşı karşıya kaldığımız görülürdü tşk. 1 0 Yanıtla
  • ..: Kamudada olsun.mesajlasma mail mesai saati disinda yasak olsun 0 0 Yanıtla
  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement