İtalya'da Güvenlik Toplantısı - Son Dakika
Güncel

İtalya'da Güvenlik Toplantısı

İtalya\'da Güvenlik Toplantısı

İtalya Cumhurbaşkanlığı: “Sadece ulusal çabalar İtalya’nın güvenliğini garanti etmek için yeterli olmayabilir”

15.10.2014 21:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya Cumhurbaşkanlığı, Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren IŞİD'in, İtalya ve Avrupa için risk olduğunu, tek başına ulusal çabaların İtalya'nın güvenliği için yeterli olmayabileceğini kaydetti.

Başkent Roma'daki cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'de Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun himayesinde, Başbakan Matteo Renzi, Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Savunma Bakanı Roberta Pinotti, İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Genelkurmay Başkanı Amiral Luigi Binelli Mantelli ve diğer ilgililerinin katılımıyla yüksek savunma konseyi toplantısı yapıldı.

Toplantı sonrası cumhurbaşkanlığından yapılan sonuç bildirisinde, İtalya'nın terör endişesine yer verilerek, "Uluslararası durum, gerilim ve istikrarsızlığın arttığını göstermekte. Ukrayna'daki çatışmanın, ülkemizin de kararlılıkla üzerinde durduğu şekliyle siyasi ve diplomatik çabalarla yavaşladığı eğilimi görülmektedir. Bu çabalara, çözümü sağlamak amacıyla süreklilik vermek, vazgeçilmez bir husus. IŞİD'in, Suriye ve Irak'taki askeri baskısı, Avrupa ve İtalya için önemli riskler içermektedir. Bu hareketin, kendilerine bitişik olmayan topraklarda cihatçı ve aşırı İslami formasyonların üzerinden birtakım uygulamalara girişebileceği görünmekte" denildi.

Bütün bu nedenlerden ötürü İtalya'nın, özellikle Libya'daki istikrarsızlaştırma süreci de olmak üzere Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliğinin (AB), birlikte maksimum dikkat göstermesine ve önleyici uygulamaları devreye sokmasına ihtiyaç olduğu belirtildi.

Yüksek savunma konseyi sonuç bildirgesinde, "yabancı savaşçılar"ın oluşturduğu tehdide de değinilirken, bu konuda  da entegre bir çaba ile iç ve dış güvenliğin sorunsuz şekilde çalışması gerektiği ifade edildi.

İtalyan askeri gücü ve Avrupa Güvenlik Organizasyonu dahilinde hızlı bir transformasyona ihtiyaç olduğuna dikkati çekilerek, "Kısa dönemde tehdit ve riskler karşısında sadece ulusal çabalar İtalya'nın güvenliğini garanti etmek için yeterli olmayabilir, aynı diğer Avrupa ülkeleri için olduğu gibi" denildi. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya'da Güvenlik Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement