İtalya'daki Göçmenlere İnsani Yardım - Son Dakika
Güncel

İtalya'daki Göçmenlere İnsani Yardım

İtalya\'daki Göçmenlere İnsani Yardım

Deniz Kuvvetleri Komutanı De Giorgi: “Mare Nostrum (insani yardım) operasyonu, İtalya’ya göçmen gelişlerinin artmasının nedeni değildir"

10.04.2014 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Giuseppe de Giorgi, ülkesinin kaçak göçmenlere yönelik yürüttüğü insani yardım operasyonu "Mare Nostrum"un göçmen akınını arttırmadığını savundu.

Kuvvet Komutanı de Giorgi, Yabancı Gazeteciler Birliğinde, ekim ayında insani yardım amacıyla başlatılan Türkçesi "Bizim deniz" olan "Mare Nostrum" operasyonu hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Operasyon kapsamında bugüne kadar yapılanlara ilişkin bir sunum yapan komutan, 2013'te ülkelerine deniz yoluyla ulaşan kaçak göçmen sayısının 13 bin 267 olduğunu ancak bu sayının 2013'te 42 bin 925'e yükseldiğine dikkati çekti.

Mare Nostrum nedeniyle göçmen gelişlerinin arttığına ilişkin İtalya'daki yorumlara yönelik Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral de Giorgi, "Mare Nostrum operasyonu, İtalya'ya göçmen gelişlerinin artmasının nedeni değildir. Göçmen gelişlerinin artması Mare Nostrum'dan once başlamıştı. Buradaki sorunun temeli sosyal ve jeopolitiktir" diye konuştu.

Cezayir'in sınırlarını control edebildiğini ancak aynı şeyin Libya için geçerli olmadığını ve buranın göçmen trafiğine açık alan olduğunu dile getiren İtalya Deniz Kuvvetleri Komutanı, acı çeken Afrika ile Avrupa arasındaki ekonomik farklılığın da bu sorunda rolü olduğunu ifade etti.

Göçmenlerin daha iyi yaşamak için eski kıtaya geldiğini söyleyen de Giorgi, "Göçmenlerin büyük bölümü İtalya'da kalmak istemiyor. İtalya'ya iltica talebinde bulunmuyorlar. Onların derdi İtalya'dan kıtaya giriş yapmak ve yakınlarının bulunduğu Norveç, İsveç gibi ülkelere gitmek" ifadesini kullandı.

Mare Nostrum kapsamında 3 devriye gemisi, 1 korvet, 1 fırkateyn ve bir amfibi gemisi, 2 uçak, 2 helikopter ile 920 kadar personelin görev aldığını belirten Amiral de Giorgi, "Bizim yaptığımız bu operasyonla birlikte değişen şey; hiç ölüm vakasının yaşanmamasıdır" dedi.

Operasyonun başladığı 18 Ekim 2013'ten bu yana geçen 172 günde İtalya Deniz Kuvvetleri'nin, yaklaşık 18 bin göçmene yardım ettiğini aktaran Amiral Giuseppe de Giorgi, insan kaçakçılığı yapan 2 geminin yakalandığını, 66 insan kaçakçısının da tutuklandığını bildirdi. Komutan, sadece geçen 8 Nisan'da 553 göçmen taşıyan tek bir tekneye müdahalede bulunulduğuna dikkati çekti.

Amiral de Giorgi, bir soru üzerine; Mare Nostrum operasyonunun aylık masrafının 9 milyon avro olduğunu, bunun devlete ek masraf olmadığını aksine deniz kuvvetleri bütçesine önceden verilen kaynaktan karşılandığı bilgisini de paylaştı.

İtalya, 3 Ekim 2013'te Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa adası açıklarında 363 göçmenin hayatını kaybettiği facia ile 11 Ekim'deki benzer bir olayda 50 kadar kişinin yaşamını yitirmesinin ardından silahlı kuvvetleriyle kaçak göçmenlerin rotası olan Sicilya Kanalı'nda teknelerin alabora olmasından kaynaklanan faciaları önlemek amacıyla 18 Ekim'de insani yardım operasyonu "Mare Nostrum"u başlatmıştı. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya'daki Göçmenlere İnsani Yardım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası
    01:00 Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 şahsa 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından hayvanseverlerin tepkisiyle harekete geçen yetkililer, konuyla ilgili tespit ve inceleme başlattı. Jandarma ve Doğa Koruma ekipleri, şüphelileri belirleyerek cezai işlem uyguladı.

  • Avrupa 2.'si boksör memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı
    00:56 Avrupa 2.'si boksör memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı

    Hırvatistan'da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda Avrupa 2.'si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde'ye döndü. Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, Niğde'de coşkuyla karşılandı. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen Kılınç, daha iyi çalışarak gelecek şampiyonalara hazırlanacak.

  • Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 5 Kişi Dumandan Etkilendi
    00:49 Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 5 Kişi Dumandan Etkilendi

    Ordu'nun Altınordu ilçesinde, 3 katlı bir binanın zemin katında çıkan yangın sonucunda 13 kişi tahliye edildi. Yangından etkilenen 5 kişi hastaneye kaldırıldı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı ve polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Aliağa Belediye Meclisi 2024-2029 dönemi için toplandı
    00:42 Aliağa Belediye Meclisi 2024-2029 dönemi için toplandı

    Aliağa Belediye Meclisi, 2024-2029 dönemi için ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkan vekilleri, katip üyeler, encümen üyeleri ve komisyon üyelerinin seçimi yapıldı.

  • Kadıköy'de direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü park halindeki araca böyle çarptı
    00:40 Kadıköy'de direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü park halindeki araca böyle çarptı

    Kadıköy'de seyir halindeki otomobilin sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek önce park halindeki otomobile çarptı, ardından da takla attı. Kazada bir kişi hafif şekilde yaralandı. Kaza anı ise güvenlik kamerasına anbean yansıdı.


Advertisement