İtalya'daki göçmenlere insani yardım - - Son Dakika
Güncel

İtalya'daki göçmenlere insani yardım -

İtalya\'daki göçmenlere insani yardım -

İtalya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Giuseppe De Giorgi, ülkesinin kaçak göçmenlere yönelik yürüttüğü insani yardım operasyonu "Mare Nostrum"un göçmen akınını arttırmadığını savundu.

10.04.2014 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Giuseppe De Giorgi, ülkesinin kaçak göçmenlere yönelik yürüttüğü insani yardım operasyonu "Mare Nostrum"un göçmen akınını arttırmadığını savundu.

Kuvvet Komutanı De Giorgi, Yabancı Gazeteciler Birliğinde, ekim ayında insani yardım amacıyla başlatılan Türkçesi "Bizim deniz" olan "Mare Nostrum" operasyonu hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Operasyon kapsamında bugüne kadar yapılanlara ilişkin bir sunum yapan komutan, 2013'te ülkelerine deniz yoluyla ulaşan kaçak göçmen sayısının 13 bin 267 olduğunu ancak bu sayının 2013'te 42 bin 925'e yükseldiğine dikkati çekti.

Mare Nostrum nedeniyle göçmen gelişlerinin arttığına ilişkin İtalya'daki yorumlara yönelik Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral De Giorgi, "Mare Nostrum operasyonu, İtalya'ya göçmen gelişlerinin artmasının nedeni değildir. Göçmen gelişlerinin artması Mare Nostrum'dan once başlamıştı. Buradaki sorunun temeli sosyal ve jeopolitiktir" diye konuştu.

Cezayir'in sınırlarını control edebildiğini ancak aynı şeyin Libya için geçerli olmadığını ve buranın göçmen trafiğine açık alan olduğunu dile getiren İtalya Deniz Kuvvetleri Komutanı, acı çeken Afrika ile Avrupa arasındaki ekonomik farklılığın da bu sorunda rolü olduğunu ifade etti.

Göçmenlerin daha iyi yaşamak için eski kıtaya geldiğini söyleyen De Giorgi, "Göçmenlerin büyük bölümü İtalya'da kalmak istemiyor. İtalya'ya iltica talebinde bulunmuyorlar. Onların derdi İtalya'dan kıtaya giriş yapmak ve yakınlarının bulunduğu Norveç, İsveç gibi ülkelere gitmek" ifadesini kullandı.

Mare Nostrum kapsamında 3 devriye gemisi, 1 korvet, 1 fırkateyn ve bir amfibi gemisi, 2 uçak, 2 helikopter ile 920 kadar personelin görev aldığını belirten Amiral De Giorgi, "Bizim yaptığımız bu operasyonla birlikte değişen şey; hiç ölüm vakasının yaşanmamasıdır" dedi.

Operasyonun başladığı 18 Ekim 2013'ten bu yana geçen 172 günde İtalya Deniz Kuvvetleri'nin, yaklaşık 18 bin göçmene yardım ettiğini aktaran Amiral Giuseppe De Giorgi, insan kaçakçılığı yapan 2 geminin yakalandığını, 66 insan kaçakçısının da tutuklandığını bildirdi. Komutan, sadece geçen 8 Nisan'da 553 göçmen taşıyan tek bir tekneye müdahalede bulunulduğuna dikkati çekti.

Amiral De Giorgi, bir soru üzerine; Mare Nostrum operasyonunun aylık masrafının 9 milyon avro olduğunu, bunun devlete ek masraf olmadığını aksine deniz kuvvetleri bütçesine önceden verilen kaynaktan karşılandığı bilgisini de paylaştı.

İtalya, 3 Ekim 2013'te Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa adası açıklarında 363 göçmenin hayatını kaybettiği facia ile 11 Ekim'deki benzer bir olayda 50 kadar kişinin yaşamını yitirmesinin ardından silahlı kuvvetleriyle kaçak göçmenlerin rotası olan Sicilya Kanalı'nda teknelerin alabora olmasından kaynaklanan faciaları önlemek amacıyla 18 Ekim'de insani yardım operasyonu "Mare Nostrum"u başlatmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya'daki göçmenlere insani yardım - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement